Kina-ekspert om Taiwan-besøk: – Ikke vært så tilspisset siden 1996
At USA blir utsatt for økonomiske sanksjoner er likevel lite sannsynlig, mener makroanalytiker Kelly Chen.
Det har blitt sendt kraftige verbale advarsler fra offisielt kinesisk hold, siden det for noen dager siden ble kjent at lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, ville besøke Taiwan tirsdag.
Annonseringen av besøket har skapt uro i markedene, og under Pelosis innflyging var kinesiske jagerfly på vingene over Taiwanstredet.
Like før klokken 17 norsk tid landet Pelosi i Taipei.
– Forholdet mellom USA og Kina omkring Taiwan har ikke vært så tilspisset siden 1996, sier makroanalytiker Kelly Chen i DNB Markets.
– Veldig rart
I 1996 kom den taiwanske presidenten Lee Teng-hui etter mye om og men på besøk til USA. Året etter reiste daværende leder for Representantenes hus, Newt Gingrich, på besøk til Taiwan.
Chen har sett nærmere på Kinas reaksjoner den gang.
– Det som skjedde da var ikke noen form for økonomiske sanksjoner, men vi så militær eskalering. Det er det det snakkes om også nå, sier Chen. Hun legger til:
– Kina har lenge sagt at de ikke tror på økonomiske sanksjoner, som følge av de amerikanske sanksjonene mot kinesiske selskap. Så det ville være veldig rart om de ville bruke det virkemiddelet nå mot USA.
Ikke mange minuttene etter at Pelosi landet i Taipei, meldte den engelskspråklige kinesiske partiavisen Global Times at Kina vil gjennomføre en stor militærøvelse i farvannet rundt Taiwan.
Øvelsen starter allerede førstkommende torsdag og skjer som følge av amerikansk aktivitet den siste tiden, ifølge VG.
Stanset matvareimport
Ifølge Bloomberg stanset Kina import av matvarer fra over 100 taiwanske produsenter mandag.
Tirsdag annonserte Kina ytterligere importforbud på en rekke taiwanske varer, ifølge CNBC.
Men Kina må handle varsomt da de, som store deler av verden, er avhengige av Taiwans mikrochipper.
Sjefen i den taiwanske brikkegiganten TSMC sa i et sjeldent intervju med CNN mandag at en kinesisk invasjon av Taiwan ville ødelegge selskapets virksomhet og gjøre fabrikkene ikke-operative.
– Akkurat nå dreier det seg mer om demonstrasjon av misnøye og militærmakt, fremstår det som for meg. Skulle det bli krig, vil jo det være katastrofalt. Ikke bare på grunn av semiconductor-industrie, sier Chen.
– De sklir fra hverandre
Rivaliseringen mellom USA og Kina vil trolig ligge der en god stund fremover, tror Chen.
– De sklir lengre og lengre fra hverandre, sier Chen.
Hun følger tett med på de pågående forhandlingene om handelsavtalen mellom landene, og har bitt seg merke i de seneste uttalelsene fra det amerikanske finansdepartementet.
– Nylig har det vært en del diskusjoner om å lette på de høye tariffene på kinesiske varer, i håp om at det kan redusere inflasjonspresset i USA. Det er veldig spesielt at dette kommer fra USA, sier Chen.
Hun sier det er krevende forhandlinger.
– Når man i utgangspunktet har kommet til en status quo som sier at tariffene ikke skal videre oppover, så tenker jeg det er mest naturlig at den letteste løsningen blir å videreføre status quo, sier Chen.