Rubelen styrkes til førkrigsnivå tross sanksjoner
Til tross for stadig flere sanksjoner har rubelkollapsen snudd til ny styrke takket være streng kapitalkontroll og fortsatt solide inntekter fra olje og gass.
Sist torsdag steg den russiske rubelen til et sterkere nivå enn før krigen i Ukraina. På det minste måtte man bare ut med i overkant av 74 rubler for en dollar, mot 79 rett før krigsutbruddet.
Til sammenligning kostet en dollar på det verste opp mot 140 rubler.
Stadig flere internasjonale sanksjoner, kombinert med globale virksomheters flukt fra landet, synes ikke å ramme den russiske økonomien hardt nok så lenge man fortsetter å kjøpe olje og gass fra Russland.
Selv om Russland ellers stenges ute fra den internasjonale økonomien, vil landet tjene nesten 321 milliarder dollar (2800 milliarder kroner) på energieksport i år. Det er over en tredjedel mer enn året før, ifølge beregninger Bloomberg har gjort.
Rubelstyrke tolkes som seier
Den raske gjeninnhentingen for rubelen ses som en stor seier for president Vladimir Putin, da det er svært mange russere som følger nøye med på valutasvingningene, skriver Bloomberg.
Det kommer til tross for militære tilbakeslag og økende internasjonal motstand mot grusomhetene som begås.
Etter Sovjet-tiden har kursen mot dollar vært en av de viktige økonomiske indikatorene for russerne. Rubelen har kollapset flere ganger, både tidlig på 90-tallet og da landet misligholdt internasjonal gjeld i 1998.
I løpet av finanskrisen brukte russiske myndigheter milliarder av dollar for å begrense rubel-svekkelsen og hindre banksammenbrudd, skriver Bloomberg.
I 2014, etter annekteringen av Krim og med fallende oljepriser, bestemte sentralbanksjef Elvira Nabiullina å la rubelen flyte fritt.
Kunstig sterk
Som et svar på årets sanksjoner har Russland hevet styringsrenten til 20 prosent og iverksatt streng kapitalkontroll, som trolig bidrar til styrkingen.
Landet har blant annet fryst verdier som er eid av utenlandske investorer og beordret russiske selskaper til å veksle 80 prosent av sin utenlandske valuta til rubler, ifølge Bloomberg.
Flere tviler derfor på rubelens reelle styrke, som skjer i den tynneste rubelhandelen på mer enn et tiår.
USAs finansminister, Janet Yellen, advarte også forrige uke mot å tolke rubelstyrking som et tegn på at sanksjonene ikke virker, fordi tiltakene for å hindre kapital ut av landet er så omfattende at markedet er helt forvrengt, skriver Reuters.
Men så lenge olje og gass gir Russland et handelsoverskudd, altså at de tjener mer på eksport enn de bruker på import, begrenses de verste konsekvensene av sanksjonene.
– Et driftsoverskudd er trolig nok en kilde til stabilitet for rubelen, sier Brendan McKenna, en strateg ved Wells Fargo Securities, til Bloomberg.
– Hvis energiprisene forblir høye og store importører av russisk energi og råvarer fortsetter å kjøpe, burde driften gå i pluss, tilføyer han.
EU-kommisjonen vil innføre importforbud på russiske varer
Nær konkurs
Russland unngikk så vidt konkurs i mars, etter at det insisterte på å betale utenlandske kreditorer i rubler. Avdragene ble likevel gjennomført i dollar i siste liten.
Etter den siste utviklingen i Butsja har det amerikanske finansdepartementet sagt det vil hindre Russland i å betale gjeldsavdrag i dollar via amerikanske banker, ifølge Financial Times. Det er en beslutning som vil kunne føre Russland nærmere en teknisk konkurs.
– Russland må velge mellom å tømme gjenværende verdifulle dollarreserver eller nye inntekter som kommer inn, eller mislighold, sa en talsperson for det amerikanske finansdepartementet.
Sist gang Russland gikk teknisk konkurs, var i 1998. Etter det har landet hatt store vansker med å få gunstige lån i Vesten.
Sanksjonene etter annekteringen av Krim i 2014 har også redusert vestlige investeringer i landet. Derfor er det betydelig mindre total risiko for Vesten nå, selv om enkelte kan tape mye.