Valget i Tyskland: Sosialdemokratene vil i regjering med FDP og De grønne

Kristendemokratene gjorde sitt svakeste valgresultat noensinne. Sosialdemokratene med Olaf Scholz i spissen vant knepent.

 • Thea Rosef
 • Kristoffer Solberg
 • Øystein David Johansen
 • Caisa Linea Hagfors
Publisert:

Natt til mandag var det svært jevnt mellom kristendemokratiske CDU/CSU og sosialdemokratiske SPD. Begge de to kanslerkandidatene håpet å danne regjering før jul.

AFP melder rett etter klokken 05 mandag morgen at sosialdemokratene SPD har vunnet valget med 25,7 prosent av stemmene. Kristendemokratene fikk 24, 1 prosent, etter at alle 299 valgkretser er talt opp.

De grønne fikk 14,8 prosent av stemmene, mens Fridemokratene endte opp med 11,5 prosent.

– Velgerne stemte på SPD fordi de vil ha forandring, sa Sosialdemokratenes kanslerkandidat Olaf Scholz mandag.

KNEPEN VINNER: Sosialdemokratenes kanslerkandidat Olaf Scholz og kona Britta Ernst, etter at valglokalene stengte søndag.

Ingen parti som har vunnet valget i Tyskland, har noensinne fått mindre enn 31 prosent av stemmene.

Årets valg ble en stor fremgang for SPD, mens det er tidenes svakeste valgresultat for CDU/CSU, som er nåværende kansler Angela Merkels parti. Da hun ikke søkte gjenvalg som forbundskansler, fant mange av hennes velgere andre alternativer enn kristeligdemokratene.

Etter at valgresultatet ble klart og partiet har avholdt ledermøte, uttalte sosialdemokratenes kanslerkandidat Olaf Scholz Scholz at han ønsker seg en regjering med FDP og De grønne.

– Tre partier er blitt styrket, derfor er dette det klare mandatet som velgerne har formulert, sier Scholz.

Farvel til «Mor Merkel»: «Går inn i historien som krisekansleren»

Håper å danne regjering før jul

De siste åtte årene har landet vært styrt av en storkoalisjon mellom Kristeligdemokrater og Sosialdemokrater, ledet av Angela Merkel. Ikke fordi noen av partiene ønsket det, men fordi det var eneste mulighet for å danne en styringsdyktig regjering.

I Tyskland er mindretallsregjeringer utelukket, og for første gang kan den kommende regjeringen bli en koalisjon av tre partier. Hverken SPD eller CDU/CSU ønsker å fortsette dagens storkoalisjon. Begge partiene ønsker i første rekke å snakke med De grønne og det liberale partiet FDP.

De to partiene har også signalisert at de er villig til å diskutere en allianse for å danne regjering.

De grønne har innkalt til ekstraordinært landsmøte allerede på lørdag for å bestemme seg for hvem de først og fremst skal prate med.

Både Olaf Scholz (63) og Armin Laschet (60) uttalte tidligere søndag kveld til tysk TV at de håper å kunne danne en regjering innen slutten av desember.

– Det må være sånn at jeg og vi gjør alt vi kan for å sørge for at vi er ferdige til juletider, sa Scholz under partilederdebatten.

Mislykket valgkamp

Prognosene rundt klokken 21 søndag viste at kristendemokratiske CDU/CSU lå an til å få rundt 24,5 prosent av stemmene, mens sosialdemokratiske SPD lå an til å få 26 prosent av stemmene.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å danne en regjering ledet av CDU/CSU, sa kristendemokratenes kanslerkandidat Armin Laschet til partiets valgvake i Berlin tidligere på kvelden.

VIL REGJERE: Angela Merkels etterfølger i CDU, Armin Laschet, ønsker også lede en tysk regjering.

Laschet gikk inn i valgkampen som Merkels foretrukne etterfølger og favoritten blant analytikerne. En mislykket valgkamp og flere personlige blemmer svekket ham imidlertid, mens finansminister og visestatsminister Olaf Scholz begynte å skinne og hjalp partiet sitt fremover.

Scholz, som har vist seg å være den mest populære statsministerkandidaten på målingene gjennom sommeren, pekte på seg selv som statsminister før valgresultatet var klart.

– Velgerne ønsker meg som neste statsminister, sa han.

VINNER: De Grønne Tyskland med Annalena Baerbock i spissen ligger an til å få en fremgang på over fem prosentpoeng.

Den store valgvinneren er som ventet De Grønne, med kanslerkandidat Annalena Baerbock.

De ender opp med mellom 14 og 15 prosent av stemmene, en fremgang på over 5 prosentpoeng. Likevel lå partiet langt bedre an før sommeren.

– Vi ønsket mer, men vi fikk det ikke til. Blant annet på grunn av våre og mine feil i starten av valgkampen, sa Baerbock på De grønnes valgvake i Berlin.

Statsministerkandidaten selv havnet i hardt vært i mediene grunnet avsløringer om CV-fusk, sene rapporteringer om utbetalinger fra partiet, og plagiatanklager.

Gratulasjon fra Norge

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre gratulerte sin tyske kollega Olaf Scholz på Twitter rundt klokken 18.30 søndag.

– Herzliche Glückwünsche aus Norwegen, skriver Støre. Setningen kan oversettes til «Hjertelige gratulasjoner fra Norge».

Støre skriver også at han ser frem til å samarbeide tett med Scholz og SPD.

Da valglokalene i Tyskland stengte klokken 18, sto fortsatt mange velgere i kø utenfor, meldte den tyske kanalen ZDF tidligere i kveld.

– Her står minst 100 mennesker og jeg har hørt det samme fra andre valglokaler, sa en valgfunksjonær ved et valglokale i bydelen Pankow i Berlin til ZDF.

Forsinkelsen skyldes at det ble tomt for valgsedler, og dermed måtte folk vente om lag en time lenger enn planlagt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valget i Tyskland
 2. SPD
 3. CDU
 4. Angela Merkel
 5. Armin Laschet
 6. Olaf Scholz
 7. Tyskland

Flere artikler

 1. Hektisk innspurt i tysk valgkamp

 2. Stemmelokalene har åpnet i Tyskland

 3. Olaf Scholz er ett skritt nærmere statsministerkontoret i Berlin

 4. Ny tysk regjeringsplattform klar – kull skal ut, cannabis skal inn

 5. Tyskland får ny leder: – Større usikkerhet