IMF venter 4,4 prosent nedgang i 2020: – En noe mindre alvorlig, men fortsatt dyp resesjon

Det internasjonale pengefondet (IMF) venter en nedgang i verdensøkonomien på 4,4 prosent i år, og er dermed noe mindre pessimistiske enn i juni.

Storbritannia er ett av mange land som sliter med kraftig økonomisk nedgang etter coronakrisen. Her forbereder en ansatt seg på å stenge en Pret-a-Manger-restaurant tidligere i høst.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i oktober-utgaven av «World Economic Outlook» fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

IMF venter en nedtur på 4,4 prosent i global vekst i år, fulgt av en oppgang på 5,2 prosent neste år.

I juni ventet IMF en nedgang på 4,9 prosent i år og oppgang på 5,4 prosent neste år.

– Vi anslår en noe mindre alvorlig, men fortsatt dyp resesjon i 2020 sammenlignet med utsiktene i juni, skriver IMF.

Coronapandemien har krevd mange ofre siden forrige rapport. Det var syv millioner bekreftet smittede og 400.000 dødsfall i juni, men i slutten av september var 44 millioner bekreftet smittet og over én million døde av corona.

Smitten har særlig rammet USA, Latin-Amerika, India og Sør-Afrika. Smitten har også blusset opp på ny i Australia, Japan, Spania og Frankrike, ifølge IMF. Risikoen for ny oppblomstring har også ført til at flere land venter med å åpne opp mer, og at flere land gjeninnfører delvise nedstengninger av økonomien.

Global industriproduksjon (blå linje), månedlige handelsvolumer (rød linje) og innkjøpssjefsindeksen PMI (gul linje).

– Hindret finansiell katastrofe

Årsaken til at IMFs utsikter er noe mindre dystre enn i juni er at flere store økonomer har gått noe bedre enn antatt i andre kvartal, inkludert Kina.

IMF ser tegn til raskere oppgang enn ventet i tredje kvartal, delvis på grunn av at mange land har strødd ut penger og at sentralbanker har kuttet rentene for å sikre at husholdninger og selskaper overlever krisen.

– Til sammen har disse handlingene så langt hindret en gjentagelse av den finansielle katastrofen i 2008–09, skriver IMF i rapporten.

Det blir også langt ned dramatisk mange færre arbeidstimer globalt. I andre kvartal tilsvarte nedgangen et tap av 400 millioner årsverk, sammenlignet med fjerde kvartal i fjor, ifølge tall fra International Labour Organization. Krisen rammer særlig kvinner utenfor formelle ansettelser, påpeker IMF.

Tror ulikhetene øker

Slik det ligger an nå, venter IMF at verdensøkonomien i 2021 vil ligge magre 0,6 prosent over 2019-nivået. I 2022 er veksten ventet å avta til rundt 3,5 prosent.

Ifølge IMF vil coronakrisen også bremse kampen mot fattigdom.

– Pandemien vil reversere fremgangen som er gjort siden 1990-tallet i å begrense global fattigdom, og vil øke ulikhetene, sier IMF.

Demonstranter protesterer mot en mulig avtale mellom Costa Rica og IMF mandag 12. oktober.

Slik har Pengefondet anslått utviklingen i global vekst i årets tidligere rapporter:

 • Januar: 3,3 prosent vekst i 2020 og 3,4 prosent vekst i 2021
 • April: 3 prosent nedgang i 2020 og 5,8 prosent oppgang i 2021
 • Juni: 4,9 prosent nedgang i 2020 og 5,4 prosent oppgang i 2021

Venter gjeldsvekst

Mange regjeringer opplever at gjelden skyter i været under coronakrisen.

Redusert aktivitet i økonomien bidrar også til lavere skatteinntekter, noe som kan gjøre det krevende for mange land å betjene gjelden, skriver IMF.

– På den positive siden vil utsiktene til lave renter i en lenger periode, sammen med den forventede oppgangen i 2021, bidra til å dempe gjeldsbyrden for mange land, skriver IMF.

For å sikre at gjelden er bærekraftig kan mange land bli nødt til å øke skattene for dem som tjener mest, sikre at selskaper betaler sin andel av skattene, og stramme inn på sløsing, påpeker IMF.

IMF lister opp flere skatter som kan økes, for eksempel eiendomsskatt på de dyreste eiendommene, skatt på kapitalinntekter og formuesskatt.

Les også

IMF: Høy gjeld og boligpriser er risikofaktorer i Norge

– En krevende oppgave

Pengefondet har stilt opp med støtte til rundt 80 land etter coronakrisen.

– For mange land er det en krevende oppgave å opprettholde økonomisk aktivitet og hjelpe de individene og selskapene som trenger det mest, og samtidig sikre at gjelden er bærekraftig, gitt høy offentlig gjeld, behovet for økt pengebruk under krisen og nedgangen i offentlige inntekter, skriver IMF.

– Å forlenge forfallet på offentlig gjeld og låse inn lave renter i så stor grad som mulig vil bidra til å redusere kostnadene ved å betjene gjelden, og frigjøre ressurser som kan brukes til å håndtere krisen, skriver IMF.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Verdensøkonomien
 2. IMF
 3. Resesjon
 4. Gjeldsvekst

Flere artikler

 1. IMF maner rike land til å gjøre mer: – Pandemien ikke er over før den er over i alle land

 2. OECD venter comeback for verdensøkonomien i slutten av 2021

 3. IMF venter sterkere vekst i Norge

 4. IEA anslår at oljeetterspørselen vil toppe seg

 5. Stor økonomisk nedgang i Peru og Argentina