Dette skjer denne uken: Resultatsesongen begynner

Eliten samles i Davos for å delta på Verdens økonomiske forum, samtidig som riksrettssaken mot Trump begynner og Det internasjonale pengefondet (IMF) publiserer sine spådommer om verdensøkonomien.

Flere selskaper kommer til å levere regnskapstall fra fjerde kvartal den neste tiden.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Tre selskaper leverer tall for fjerde kvartal denne uken, nemlig Gjensidige, Pareto Bank og Scatec Solar. I de neste ukene renner resultatene inn fra selskapene på Oslo Børs.

Se kalenderen for denne uken lenger ned i saken.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea uttalte forrige uke at han venter at forventningene til selskapene vil bli jekket ned de kommende ukene. I fjor steg aksjekursene til tross for svak inntjening. Nå ventes det at selskapene vil levere en solid inntjeningsvekst i tiden fremover.

– I år må det være inntjening som driver det, uttalte investeringsdirektøren til E24.

Oslo Børs noterte seg ny rekord fredag på 946,63 poeng, marginalt høyere enn den forrige rekorden på 946,43 poeng som ble satt september 2018.

Les også

Tiårets beste og verste aksjer på Oslo Børs: Sjømataksje opp 1.990 prosent

IMF-prognoser og makrotall

Norges Bank holder rentemøte denne uken. Det er imidlertid ikke ventet at sentralbanken rører renten ved denne omgang.

Det står også en rekke politiske hendelser på kalenderen denne uken, blant annet at riksrettssaken mot president Donald Trump begynner og at det vil bli gjennomført utleveringshøring for Huwaei-topp Meng Wanzhou, som ble fengslet i Canada etter anklager om brudd på Iran-sanksjoner.

IMF-sjef Kristalina Georgieva presenterer prognosene for verdensøkonomien i Davos denne uken, sammen med fondets sjeføkonom Gita Gopinath.

JIM WATSON / AFP

Det er også ventet spenning til fremleggelsen av Det internasjonale pengefondet (IMF) sine anslag for verdensøkonomien fremover. I fjor mente pengefondet at det lå an til en oppbremsing i økonomien, og at nedsiderisikoen fortsatt var stor.

Årsaken til anslagene var blant annet handelskrigen mellom USA og Kina, brexit og geopolitisk usikkerhet. Siden den gang har de to rivalene i handelskrigen signert en «fase én»-avtale og britenes statsminister Boris Johnson har sikret at landet går ut av EU, enten med eller uten en avtale.

Denne uken kommer det også en rekke PMI-tall (Innkjøpssjefsindeksen), som investorer følger med argusøyne for å følge temperaturen i verdensøkonomien.

Dessuten blir ledighetstallene i Storbritannia og den viktige ZEW-indeksen fra Tyskland offentliggjort.

Verdenseliten er samlet

Tradisjonen tro samles milliardærer, statsledere, næringslivstopper og andre i den sveitsiske alpebyen Davos for å diskutere utfordringer verden står ovenfor. Temaene for årets møte er blant annet «Hvordan redde planeten?» og «Mer rettferdig økonomi».

Miljøaktivist Greta Thunberg har fått mye oppmerksomhet det siste året for demonstrasjoner for en mer aktiv klimapolitikk.

PIERRE ALBOUY / X03420

Det er ventet at en rekke kjente personligheter vil delta på toppmøtet, deriblant miljøaktivist Greta Thunberg og USAs president Donald Trump.

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammad Bi Salman, USAs finansminister Steven Mnuchin, nobelprisvinner Al Gore, Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Tysklands kansler Angela Merkel og ESB-sjef Christine Lagard skal også opp på podiet i Davos, samt Yara-sjef Svein Tore Holseter og NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Les også

Slik reduserer næringslivstoppene sitt personlige klimaavtrykk

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Resultatrush og boligtall

  2. Dette skjer denne uken

  3. Demokratene anklager Trump for maktmisbruk

  4. Annonsørinnhold

  5. Demokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt

  6. Donald Trumps aksjerally knuser tidligere presidenter