Bernanke tror på vekst

Spår økonomiske vekst også i framtiden.

OPTIMIST: Sentralbanksjef i USA Ben Bernanke ser lyst på fremtiden.
Publisert: Publisert:

- Pessimistene tar for lite hensyn til den underliggende styrken i økonomien og de sosiale kreftene som genererer innovasjon i den moderne verdenen, sier USAs sentralbanksjef Ben Bernanke ifølge Bloomberg.

Lørdag oppsummerte han utviklingen de siste hundre årene, og delte noen barndomsminner med de fremmøtte ved Bard College i delstaten Massachusetts lørdag, melder Reuters.

Bernankes angrep på «pessimistene» er begrunnet i sentralbanksjefens tro på at teknologiske fremskritt og forandringer i blant annet helsesektoren vil gi fremtidig vekst.

Han ga et forfriskende bilde av det potensialet innovasjon har til å løfte levestandarden, og er ikke i tvil om at innovasjonen vil øke.

- Når handel og globalisering øker størrelsen på det potensielle markedet for nye produkter, vokser også den potensielle gevinsten av å være først med et innovativt produkt raskt, sa sentralbanksjefen i den optimistiske talen.

- Deprimerende syn

Selv om Bernanke unngikk å kommentere pengepolitikk og ikke ga noen direkte markedskommentar lørdag, tilbakeviste han de negative fremtidsutsiktene flere akademikere har spådd.

En av dem professor Robert Gordon, ved Northwestern University. Han skrev i fjor en artikkel der han hevder at veksten i USA vil stoppe opp i løpet av det neste hundreåret. I motsetning til Bernanke, mener Gordon at innovasjon som fører til bedre levestandard vil avta, og at eldrebølgen og økte forskjeller i samfunnet vil redusere veksten.

Bernanke på sin side kaller dette synet «på en måte deprimerende», selv om også han for kun en drøy måned siden erkjente at USA fortsatt har en lang vei å gå før økonomien kan friskmeldes.

Nye beregninger tyder imidlertid på at de amerikanske statsfinansene er i kraftig bedring, og at optimisme dermed er på sinn plass. Det amerikanske underskuddet krymper stadig, og i april hadde landet det største månedlige overskuddet på fem år.

- Dere må gjenoppfinne dere selv

Også amerikanske forbrukere ser lysere på fremtiden enn på lenge, ifølge en månedlig forbrukerindeks fra University of Michigan, har de ikke vært mer optimistiske siden før finanskrisen.

Dette merkes på børsene. På Wall Street er det stadig nye rekorder, og fredag avsluttet S&P 500-indeksen uken med opptur, den fjerde på rad.

LES OGSÅ: «Dr. Doom» spår knallhard krasjlanding i aksjemarkedet

Sentralbanksjefen ga ifølge Reuters ikke noen hint om hva han kommer til å si til kongressen når han skal legge frem sitt offisielle syn på den amerikanske økonomien onsdag.

Han benyttet i stedet anledningen til å komme med følgende råd til avgangsstudentene, melder CNN:

- Dere må gjenoppfinne dere selv mange ganger i løpet av deres tid i arbeidslivet, sa han.

Publisert: