Carlos Slim er verdens rikeste

For bare andre gang siden 1995 er Microsoft-gründeren Bill Gates relegert til 2. plass.

PÅ TOPP: Carlos Slim henviser Bill Gates til 2. plass.

Eric Gay
  • NTB
Publisert:

Det er nemlig den mexicanske telekomkongen Carlos Slim Helu som er verdens rikeste mann.

Det viser listen over verdens milliardærer som publiseres av magasinet Forbes hvert år. Ifølge magasinet økte antall milliardærer med 50 prosent i fjor.

Slim har en formue som tilsvarer nesten 315 milliarder kroner, mens Gates må nøye seg med snaue 312 milliarder, sa Forbes onsdag. Tredjemann på listen er storinvestoren Warren Buffett med 276,5 milliarder kroner.

Kyprioten John Fredriksen kommer inn på plass nummer 88, mens andre nordmenn følger lenger ned: Stein Erik Hagen på plass nummer 258, Olav Thon på 437, Kjell Inge Røkke på 556, og Arne Wilhelmsen på plass nummer 655.

Rask rikdom

Den 70 år gamle Slim, som er sønn av en libanesisk immigrant, startet sin klatring mot rikdom da han som 12-åring kjøpte sine første aksjer i en bank.

Han ble rik for alvor da han kjøpte telekom-monopolet Telmex fra staten og gjorde det om til en pengemaskin som i dag omfatter mobilselskapet America Movil med 201 millioner kunder fra Brasil til USA.

Imperiet hans omfatter noen av Mexicos mest kjente stormagasiner, hoteller, restauranter og investeringer i oljeboring, bygningsindustri og banken Inbursa. I USA eier han andeler i firmaer som Saks og New York Times.

Selv om han er en durkdreven forretningsmann med nese for profitt, lever han et beskjedent personlig liv. Han har bodd i samme hus i 40 år og kjører en gammel Mercedes, som riktignok er pansret.

Økning

Etter at tallet på milliardærer sank i 2009, ikke minst som følge av den globale finanskrisen, er tallet på personer som eier verdier tilsvarende mer enn tusen millioner dollar nå igjen oppe i over 1.000.

Helt nøyaktig har verden nå 1.011 dollarmilliardærer, ifølge Forbes. I fjor var det 793 og året før 1.125.

– Den globale økonomien er i ferd med å gjenreises, og det reflekteres i det man ser på lista i år, sa Steve Forbes på en pressekonferanse.

Gjennomsnittsformuen til verdens milliardærer er på rundt 21 milliarder kroner, noe som representerer en økning fra året før på 3,5 milliarder kroner.

Indere og Ikea

Etter Slim, Gates og Buffet følger to indere – Mukesh Ambani, som har sin formue fra olje og gass, og stålmagnaten Lakshimi Mittal.

Ikea-eieren Ingvard Kamprad ligger på ellevte plass, med en formue som tilsvarer 138 milliarder kroner.

Klikk her for å motta E24s Nyhetsbrev

Andre kjente navn på lista er blant andre New Yorks borgermester Michael Bloomberg på 23. plass, Chiles påtroppende president Sebastián Piñera, på samme plass som Olav Thon, og Harry Potter-skaperen J.K. Rowling på plass nummer 937 med en antatt formue på 1 milliard dollar.

Få kvinner

Andre fakta som kan hentes fra Forbes-listen, er at 89 av de 1.011 milliardærene er kvinner, og at 611 av dem økte sin formue i fjor. Den som økte mest var den brasilianske gruvemagnaten Eike Batista, som mer enn tredoblet sin formue.

403 av milliardærene er amerikanere og 248 fra Europa. Men mens USA gjør det relativt sett svakere, er det Asia som har størst tilvekst av milliardærer.

Antallet asiater på lista er nå 234, en økning på 80 prosent fra året før, med en samlet formue som samlet sett er dobbel så stor som året før.

Kina er det landet som øker antall mest, og for første gang er Kina nå det landet som har flest milliardærer utenom USA.

De byene der det bor flest milliardærer, er New York med 60 og Moskva med 55, fulgt av London med 32.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Asia danker ut Europa på milliardærliste

  2. Bill Gates topper Forbes' liste over de rikeste

  3. Derfor er han tilbake på rikingtoppen

  4. Solid lønnsøkning for Berlusconi

  5. Han er verdens mektigste milliardær