MISTET TROEN PÅ PENGER: Tror gullprisen kan nå 5.000 dollar

Gullprisen klatret opp til ny rekord onsdag. - Gull er fortsatt billig, sier amerikansk ekspert.

bilde

FAHAD SHADEED
Publisert:,

Tirsdag ble gull for første gang i historien omsatt for over 1.200 dollar per unse (31,1 gram). Onsdag fortsetter prisen oppover. Da råvarebørsen i New York stengte dørene var prisen opp 12,90 dollar til 1.212 dollar. Så langt i år er gullprisen opp nesten 40 prosent.

Oppturen de siste dagene er drevet av en stadig svakere dollar, og mange investorer kjøper nå gull for å sikre seg mot tap på sine dollarinvesteringer.

Lederen for meglerhuset Euro Pacific Capital, Peter Schiff, er kjent for å stille opp i tv-debatter og levere saftige uttalelser. Men selv om enkelte oppfatter Schiff som unyansert, er han også respektert av mange. Han uttalte seg allerede i august 2006 svært kritisk til tilstanden i det amerikanske boligmarkedet. Nå sier Schiff at gullprisen vil nå 5.000 dollar i løpet av noen få år.

- 1.200 er ikke dyrt med tanke på alle pengene vi trykker – ikke bare Federal Reserve, men sentralbanker over hele verden, sier Schiff til CNBC.

Venter inflasjon

Han mener inflasjonen vil drive gullprisen opp til 5.000 dollar per unse.

- Prisen vil nok ikke nå 5.000 dollar neste år, men den vil til slutt komme så høyt – og det muligens før Barack Obama forlater Det hvite hus, sier Schiff til TV-kanalen.

- Jeg tror ikke det er nok gull til å møte etterspørselen som kommer. Gull er penger, det er ikke bare nok en råvare, fortsetter Schiff.

Annonsørinnhold

- Og når sentralbankene gjør penger uattraktive med nullrente og stadig trykking av mer penger, så vil folk gå tilbake til den tradisjonelle pengeformen. De kommer til å spare i gull, og de vil handle i gull. Etterspørselen vil eksplodere, sier Schiff.

Tviler

Gullmegler Lou Grasso i Millennium Futures er en av mange som ikke tror på Schiffs profetier. Han sier gullprisene trolig vil stige videre i 2009, men at den vil falle tilbake til neste år.

- Det vi har sett er at gull har løftet seg kraftig opp det siste året i påvente av en kraftig inflasjon. Men vi har ikke sett noe til inflasjonen ennå, sier Grasso til CNBC.

Les flere nyheter på E24.no

Annonsørinnhold