- Skitten hemmelighet

Verdens største filantropiske fond, Bill & Melinda Gates Foundation, investerer milliardbeløp i selskaper som skader mange av dem fondet prøver å hjelpe.

  • AMUND AUNE NILSEN MARIUS PARMANN LARS MAGNE SUNNANÅ
  • Rune Fylling
Publisert:

Bill & Melinda Gates Foundation er verdens suverent største filantropiske fond, og hadde ved utgangen av 2005 investert mer enn 220 milliarder kroner i aksjer og andre verdipapirer.

Men, i motsetning til det norske oljefondet og flere veldedige fond, har Gates-familien nesten ikke satt en eneste begrensning på hva det enorme veldedighetsfondet skal investere i.

Med unntak av tobakksindustrien, står forvalterne i Gates-fondet fritt til å plassere pengene i de aksjene de ønsker.

Flere nyheter på E24

Dermed tjener nå Bill & Melinda Gates Foundation penger på selskaper som gjør livet svært vanskelig for dem fondet er ment å hjelpe, skriver avisen Los Angeles Times i en større artikkel lørdag.

Avisen har besøkt Nigerdeltaet, der Gates-stiftelsen er med på å støtte en rekke helseprosjekter.

Bill og Melinda Gates har de siste årene skutt inn oppunder halvannen milliard kroner til vaksinering mot polio og meslinger, også i Nigerdeltaet.

Halvparten har astma

Men stiftelsen er også medeier i olje- og industriselskaper som over tid har gjort det direkte helsefarlig å bo i regionen. Utslippene fra oljeindustrien i området bryter ned barnas immunforsvar - og gjør dem mer sårbare for nettopp meslinger og polio.

En undersøkelse i fjor viste at mer enn halvparten av barna mellom to og fem år i regionen hadde astma.

Oljesøl og arr i landskapet som gir stillestående vann bidrar også til utbredelsen av kolera og malaria, to andre sykdommer som Bill & Melinda Gates Foundation støtter bekjempelsen av.

Ifølge LA Times har stiftelsen investert mellom 2,5-3 milliarder kroner i oljeselskapene som står for de største utslippene i delta-området.

- Skitten hemmelighet

Befolkningen her er også hardt rammet av AIDS-viruset. Microsoft-gründerens fond gir store summer til bekjempelsen av AIDS, men hadde i september også aksjer for én milliard kroner i legemiddelselskapet Abbott Laboratories.

Abbott er blant selskapene som er blitt kritisert for å sette for høye priser på medisiner, slik at syke i den tredje verden ikke har råd til å kjøpe dem.

- Dette er den skitne hemmeligheten til mange filantropiske stiftelser, sier Paul Hawken, ekspert på sosialt ansvarlige investeringer og leder av Natural Capital Institute til LA Times.

- Stiftelsene donerer penger til grupper som prøver å berge fremtiden. Men med investeringene sine stjeler de fra fremtiden.

Men verre enn å invesetere i selskaper med kritikkverdige operasjoner, mener Hawken, er å bare investere for fortjeneste uten å prøve å påvirke ledelsen til å ta mer ansvar, skriver avisen.

Taus om stemmegivning

Talskvinnen Monica Harrington i Bill & Melinda Gates Foundation utdyper ikke overfor LA Times hva slags praksis fondets forvaltere har i denne typen spørsmål.

Gates-stiftelsen, med sine 300 ansatte, har vanntette skott mellom investeringsarmen og den filantropiske virksomheten. Nå skal stiftelsen deles i to separate virksomheter for å tydeliggjøre skillet.

Å kommentere de omstridte investeringene, ønsker organisasjonen heller ikke å gjøre.

- Fordi vi vil opprettholde fokus på programarbeidet, har vi gjort det til vår policy å ikke kommentere på våre individuelle investeringer, sier Harrington til LA Times.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Storebrand satser påBill Gates` nyesuperfond

  2. Gates-stiftelsen gir milliarder til kampen mot sult

  3. Øker Afrika-investeringene med milliarder

  4. BILL GATES: - Tusen takk, Norge

  5. Bill og Melinda Gates skal ha blitt enige om avtale før de annonserte skilsmissen