Avgjørende uke for Italia: Venter smittenedgang etter massive tiltak

Italienske myndigheter har satt av flere titalls milliarder til å takle coronaviruset. Landet har iverksatt en rekke tiltak, og denne uken kommer svaret på om de har fungert.

ÅPNER IGJEN: Katedralen i Milano åpner mandag etter at den har vært stengt på grunn av virusutbruddet.
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert: Publisert:

Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av corona-utbruddet. Over 1.600 mennesker er smittet, og så langt er 34 personer døde av viruset.

Antall smittede har steget raskt. For litt over en uke siden var det påvist tre smittetilfeller i landet. De siste ukene har også en rekke andre europeiske land meldt om smittetilfeller. Flere av de smittede har fått påvist viruset etter å ha oppholdt seg i Nord-Italia.

I Norge er til sammen 19 personer smittet. Flere av dem har nylig vært på ferie i landet.

For å hindre ytterligere spredning sperret myndighetene av en rekke byer nord i landet. Blant annet Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo og San Fiorano.

– Optimistisk

I tillegg har landet innført en rekke reiserestriksjoner, og stengt av flere offentlige steder.

– Hvis antall smittetilfeller går ned de neste syv dagene, betyr det at tiltakene har fungert, sier Silvio Brusaferro i helsemyndighetene til den italienske avisen La Republicca.

Han mener at man mot slutten av uken vil få svaret på om, og eventuelt hvor godt, tiltakene har begrenset videre spredning.

– Vi venter positive resultater. Jeg er optimistisk. Vi ber alle innbyggere om å samarbeide. Deres hjelp er viktig for å hindre spredning, sier han til Corriere della Sera, ifølge CNBC.

Les også

Delta og American Airlines kansellerer Milano-flyginger

Milliardtiltak

Søndag varslet italienske myndigheter at de setter av en klekkelig sum til å takle virusutbruddet.

Til sammen vil regjeringen denne uken introdusere tiltak verdt 3,6 milliarder euro, ifølge landets finansminister Roberto Gualtieri.

Det tilsvarer 37,3 milliarder kroner, og står alene for 0,2 av landets BNP. Milliardene kommer i tillegg til en tiltakspakke på 900 millioner euro (9,3 milliarder kroner) som allerede er introdusert

Finansdepartementet har også opplyst at alle selskaper som har sett en nedgang på 25 prosent eller mer i omsetningen, vil få skattelettelser.

Redningspakken må godkjennes av EU og vil øke landets allerede store budsjettunderskudd som er det største i Europa etter Hellas.

Les også

Italia setter av 37,3 milliarder til corona-tiltak

Kanseller flyginger

Mandag har flyselskaper som Delta og American Airlines kansellert en rekke flyginger fra USA til Milano frem til begynnelsen av mai.

Brusaferro har tidligere sagt at myndighetene mener viruset for alvor begynte å spre seg, før myndighetene rakk å sette inn tiltak.

Det influensalignende viruset har trolig en inkubasjonstid på rundt 10 til 14 dager. Myndighetene håper dermed at antallet nye virustilfeller vil synke de neste dagene.

Les også

Virus kan sende Italia inn i sin fjerde resesjon siden 2008

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Italia
  3. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Delta og American Airlines kansellerer Milano-flyginger

  2. Italia setter av 37,3 milliarder til corona-tiltak

  3. Flyselskap innstiller ruter til Italia på grunn av virusutbruddet

  4. Folkehelseinstituttet fraråder reiser til Nord-Italia - Norwegian fortsetter å fly

  5. UD fraråder reiser til regioner i Nord-Italia