Stort oljeprisfall: På samme nivå som før angrepet mot Saudi-Arabia

– Risikopåslaget er visket bort, sier oljeanalytiker.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB
Publisert:

Oljeprisen faller mandag kveld over fire prosent til 59,3 dollar per fat.

Dermed presses nordsjøolje-prisen ned til samme nivå som før droneangrepene mot Saudi-Arabia i midten av september.

Angrepet sendte oljeprisen opp over ti prosent.

– Risikopåslaget er visket bort

Fallet skyldes blant annet at Saudi-Arabia har fått i gang oljeproduksjonen sin kjappere enn ventet, at markedet ikke priser inn en høy sannsynlighet for nye konflikter og fortsatt svak global vekst, ifølge råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Det samme peker oljeanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets på.

– Risikopåslaget markedet først priset inn etter angrepet er blitt visket bort, sier han og peker på at Nordea Markets på sin side mener det er fornuftig med en risikopremie på olje nå.

– Rart

Schieldrop synes også det er merkelig at oljemarkedet ikke frykter mer uro.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman advarte i et ferskt intervju om «utenkelig» høye oljepriser om det ikke gjøres tiltak mot Iran.

– Det er helt sant, men markedet tror ikke på det. Mitt syn er at risikoen for repetisjon er ekstremt høy så lenge man ikke har fått løst konfliktene. Det er rart at markedet ikke legger noen risikopremie for det, sier råvareanalytikeren.

Svak global vekst og nedjusterte vekstprognoser tynger også oljemarkedet for øyeblikket.

– Og det er jo heller ikke slik at man ser for seg at vekstutsiktene skal bedre seg. Sentralbankene i USA, Europa, Kina og Japan kommer ikke til å legge bredsiden til og stimulere økonomien fremover, forklarer Schieldrop.

– All produksjon tilbake

Mandag melder Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco at oljeproduksjonen er tilbake på nivået det var før angrepet mot anleggene 14. september.

Det opplyser Ibrahim Al-Buainain, sjefen for selskapets trading-arm, på mandag, ifølge Reuters. Kapasiteten var tilbake 25. september, ifølge Al-Buainain.

Angrepene som rammet annleggene Abqaiq og Khurais forårsaket et av de kraftigste hoppene i oljeprisen noensinne, og halverte oljegiganten Saudi-Arabias daglige produksjon med et bortfall av 5,7 millioner fat per dag.

Saudi-Arabia har i mellomtiden holdt forsyningen oppe ved å trekke fra enorme oljelagre og tilby andre råoljekvaliteter.

Jemenittiske Houthi-opprørere hevdet å stå bak droneangrepet, mens USA og Saudi-Arabia har klandret Iran, som støtter Houthiene i krigen i Jemen.

Iran har avvist at de har vært innblandet i angrepet.

Les på E24+

Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

Les også

Saudi-Arabias kronprins advarer om «utenkelig» høye oljepriser

Les også

Saudi-Arabia sier oljeangrep «utvilsomt ble sponset av Iran»

Les også

– Begynner å tvile på Saudi-Arabias ambisjoner

Publisert: