Onsdag kan bli skjebnesvanger for May: – De kan rote seg inn i en hard brexit

Slik den britiske loven er i dag, skal Storbritannia forlate EU på fredag, og fremdeles er det uklart hva som vil skje.

Foto: Ludovic Marin AFP
  • Sigrid Moe
  • Sindre Hopland
Publisert:,

– Det store spørsmålet nå er hva som vil skje om parlamentet støtter at Storbritannia skal være en del av EUs indre marked og tollunionen. Om de gjør det, og Theresa May nekter å følge det, så kan hun ikke fortsette som statsminister, sier professor Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI.

Han forteller at han vil bli relativt overrasket om Theresa May fremdeles er statsminister i neste uke.

– Jeg er for så vidt overrasket over at hun fortsatt sitter også. Hun har vist en evne til å klamre seg fast, noe hun blant annet har fått gjøre fordi at ingen andre vil ha jobben, sier Sitter.

Det er lovfestet at britene skal ut av EU fredag den 29. mars, men det skjer neppe. Det er ventet at det i løpet av uken vil bli vedtatt at en eventuell «hard brexit» vil skje den 12. april.

– Å spå hva utfallet blir er umulig nå. Spillet er så uklart at de kan rote seg inn i en hard brexit. På den andre siden er det tydelig at et flertall i parlamentet ønsker en mykere løsning, sier Sitter.

Les også: (+) Her er de seks største sakene som holder EU-toppene våkne om natten utenom brexit

Tar kontroll fra May

Underhuset stemte mandag for å ta fra regjeringen kontrollen over dagsorden onsdag. Dermed kan dagen blir skjebnesvanger for statsminister May.

Da skal det gjennomføres en avstemming, som ikke er bindende, men som kan gi et bilde av hvilken brexit-løsning parlamentsmedlemmene egentlig vil ha.

Avstemmingen skjer ved at det deles ut et dokument med flere mulige løsninger, og parlamentsmedlemmene kan da velge flere de ville stemt for.

Les også

Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen

– Det er en slags sonderingsavstemming. Her kan de se hvilke brexit-løsninger det kan være flertall for, og løpet for en ny og bindende avstemming i neste uke kan bli lagt, sier Sitter.

Men statsminister Theresa May, som sitter i en mindretallsregjering, har gjort det klart at hun vil gjennomføre det regjeringen hennes ble valgt inn på.

Sitter sier at hun antageligvis vil legge frem sin brexitavtale igjen på torsdag.

– Hun håper nok på to ting. Den ene er at stortingspresidenten vil godta at endringen av dato er stor nok endring til at han aksepterer at det stemmes over avtalen en tredje gang. Og så prøver hun nok å skremme brexitforkjemperne i eget parti med at alternativene er parlamentets tollunion-løsning eller hennes forslag.

Henger i en tynn tråd

Valutastrateg i DNB Markets, Magne Østnor, følger også Brexit tett, og sier det har gått rykter i markedene tirsdag om at May vil trekke seg onsdag.

Han støtter opp om Sitters budskap.

Les også

Britiske bettingselskaper: 20 prosent sannsynlighet for at May går av denne måneden

– Jobben hennes henger i en tynn tråd. Det skal være et møte i det konservative partiet i kveld hvor May har bedt om å få ordet. Det spekuleres i om det er en oppsigelse på gang, sier Østnor.

Den mangeårige økonomikommentatoren i Financial Times, Martin Wolf, mener May risikerer å overgå David Cameron som den verste statsministeren i Storbritannias historie.

Østnor mener det er vanskelig å si hva som blir utfallet av de ulike avstemmingene onsdag, men sier at det er større oppslutning i retning av Mays brexitavtale enn det har vært tidligere.

– Samtidig kan vi ikke utelukke en hardt brexit, mener DNB-strategen.

Les også

Brexit: Kaos på EU-toppmøtet

Les også

Brexit: 22. mai kan bli siste frist

Les også

Tusk: Brexit-avtalen må godkjennes i Underhuset

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Tusk: Brexit-avtalen må godkjennes i Underhuset

  2. Dette skjer denne uken: Skjebneuke for May og nye samtaler i Beijing

  3. Britiske bettingselskaper: 20 prosent sannsynlighet for at May går av denne måneden

  4. Annonsørinnhold

  5. Theresa May ber om at brexit utsettes

  6. – Det er ingen tvil om at EU øker presset