BI-professor om brexit-frykten i næringslivet: – Panikksituasjon

BI-professor sier at det kan bli totalt kaos den 29. mars, om britene ikke får på plass en avtale med EU. I Storbritannia fyller Heineken opp ekstra lager med øl.

BREXIT-FRYKT: Demonstranter i Birmingham i september i år.
Publisert:

– Det er en panikksituasjon i dag. Hva skjer om det ikke blir en avtale? sier professor i politisk økonomi Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI.

Nederlandske Heineken har allerede begynt å lagre høyere volumer med øl i Storbritannia, og planlegger å fylle opp enda større lagre i månedene frem mot 29. mars.

Det skriver Bloomberg, som har snakket med toppsjefen i det britiske logistikkselskapet.

Den nederlandske ølprodusenten samarbeider med Wincanton for å ordne den ekstra lagringsplassen. På lagrene fins det blant annet ingredienser fra andre land enn Storbritannia, samt importerte drikkevarer.

– Store problemer

Sitter sier at det i dagens situasjon er helt naturlig at produsenter, som er avhengig av produkter eller ingredienser fra andre land enn Storbritannia, er bekymret.

Les på E24+

Norge nå – eller aldri?

– Alt som er avhengig av lastebiltransport inn i landet kan få enormt store problemer den 29. mars. For å ikke få totalt kaos må britene få vedtatt en avtale med EU. De får nok ikke på plass en handelsavtale, men de trenger en midlertidig overgangsavtale som varer til i hvert fall ut 2020, sier Sitter til E24.

Den 29. mars skal Storbritannia etter planen forlate EU.

– Da May leverte oppsigelsen den 29. mars 2017 begynte klokken og tikke. Nå er det fire-fem måneder igjen, og de har fremdeles ikke løst det fundamentale problemet. Nå er tidspresset enormt, sier Sitter.

ØL: Heineken forteller at de alltid bygger opp ekstra lagre med øl for å klare etterspørselen når det nærmer seg sommersesong.
Les også

Flyselskapene forbereder seg på brexit: Nå har Wizz Air fått egen britisk lisens

Fulle kjølelagre

– Vi bygger alltid en ekstra buffer i første kvartal for å klare etterspørselstoppen om sommeren, sier Heineken i en uttalelse til Bloomberg, og forklarer at de har anskaffet noe mer lagerplass for å ha større fleksibilitet.

Ølprodusenten er ikke de eneste som sikrer seg. Ifølge BBC har kjølelagerselskapet Wild Water inngått nye leieavtaler og kjøpt flere eiendommer for å få nok lagerplass for å møte etterspørselen fra næringslivet.

Selskapet er spesialisert på lagring av mat.

Ken Rattenbury, som er leder i Wild Water, forklarer til BBC at deres kunder er svært bekymret for at mat kan bli stoppet i havner når Storbritannia forlater EU.

– Folk bygger lager fordi de er bekymret for neste år. Om det fremdeles ikke er en avtale på plass i mars får de ikke produktene sine hit, sier Rattenbury til BBC.

Wincanton-sjefen forteller til Bloomberg at det er flere produsenter av alkoholholdige drikker som også jobber med å bygge opp lager i Storbritannia, men han ønsket ikke å navngi dem.

Les også

Barnier bekrefter at irskegrensen kan senke brexitavtalen

Irland og parlamentet

– Det er fornuftig å lagre så mye man kan nå før samtalene bryter sammen. Da blir det en kjempekø, en enorm flaskehals, sier professor Sitter.

For at en overgangsavtale skal på plass, må de få løst Irland-problemet. Spørsmålet om hvordan grensen til Nord-Irland skal være har blitt viktigere enn forutsett, forklarer professoren.

Selv om May skulle få på plass en avtale om Nord-Irland, er det heller ikke sikkert at avtalen får støtte i hennes egen regjering, eller i det britiske parlamentet.

– Når may legger frem forslag til avtale med Nord-Irland-dimensjonen, vil antageligvis de som er for å bli i EU stemme mot avtalen. I tillegg vil de som mener avtalen ikke er god nok stemme mot, og i tillegg vil trolig den konservative fløyen i regjeringen reagere, sier Sitter.

– Det er en veldig reell mulighet for at May ikke får sin egen regjering samlet rundt sitt eget forslag, og at hun ikke får det gjennom i parlamentet. Nå spekulerer alle i hva dette vil bety, sier Sitter.

Flere næringslivstopper har gått sammen for å lansere kampanjen «People's Vote», der de forteller at 57 prosent av selskaper er for en ny brexit-avstemning, ifølge The Guardian.

Les også

Tony Blair: – Fortsatt mulig å stanse brexit

Les også

Dette er det verste Bjørn Kjos tror kan skje med brexit

Publisert:

Her kan du lese mer om