Bloomberg: Fire mulige Opec-utfall

Fredagens Opec-møte kan ende i enighet eller total kollaps, ifølge Bloomberg.

MØTES FREDAG: Det er knyttet stor spenning til helgens Opec-møte
Publisert:

Opec-landene møtes i Wien fredag til det som er ventet å bli preget av tøffe forhandlinger og stor uenighet. De skal i løpet av to dager forsøke å komme til enighet om enten å forlenge dagens kutt, eller øke produksjonen.

Les også: Iran må svelge «dobbel fornærmelse»

Saudi-Arabia, det største Opec-landet, øker å øke produksjonen. Iran vil ikke det og får støtte fra Venezuela og Irak.

Bloomberg har listet opp fire mulige utfall fra samtalene:

  • 2000-metoden: Saudi-Arabia forsøkte i mars 2000 å få de andre landene med på produksjonsøkning, men Iran nektet og møtet endte uten avtale. Etter møtet klarte imidlertid Saudi-Arabia å få nesten alle andre land til å forplikte seg til en stor økning.
  • Fullstendig kollaps: I juni 2011 brøt Opec-samtalene sammen. Hvis Iran virkelig setter seg på bakbena, og får med Irak og Venezuela, kan dette skje igjen.
  • Iran gjør helomvending: Iran har uttalt stor motstand mot produksjonsøkning, men ifølge Bloomberg har Iran gjort helomvendinger tidligere.
  • Saudi-Arabia går med på kompromiss: Saudi-Arabia er Opec-lederen og bryr seg om samarbeidets fremtid, skriver Bloomberg. Derfor kan det være at landet kommer Iran i møte og går for et kompromiss som tjener dem.

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB har i forkant av Opec-møtet uttalt at det sitter langt inne for Iran å føye seg etter ønsket om høyere Opec-produksjon ettersom det kommer etter press fra blant andre USA.

Les også

Ti eksperter oppfordrer til kutt i norsk oljeeksport

Les også

Iran før Opec-møtet: Må svelge «dobbel fornærmelse»

Publisert:

Her kan du lese mer om