Amerikanske medier: Nafta-enighet mellom USA og Mexico

USA og Mexico skal være enige om å forandre viktige deler av Nafta-avtalen. Amerikanske bilaksjer stiger på nyheten.  

AVTALE: Den amerikanske og den meksikanske presidenten kom mandag til enighet om en handelsavtale mellom landet. Nyheten ble bekreftet i en telefonsamtale mellom de to.
Publisert:

Ifølge New York Times har partene blitt enige om å oppdatere avtalen på en måte som tar i betraktning den digitale utviklingen de siste ti årene.

Donald Trump hadde den meksikanske presidenten Enrique Pena Nieto på telefon i et møte i Det hvite hus mandag ettermiddag norsk tid. Den amerikanske presidenten sa dette er «en stor dag for handel».

Avtalen skal erstatte den nåværende NAFTA-avtalen. Trump sa under møtet at avtalen skal gå under navnet The United States-Mexico Trade agreement. Trump sa at Nafta-navnet har fått en negativ betydning.

Både meksikanske og amerikanske kilder sier likevel at Canada skal bli med i forhandlingene.

Canada tilbake ved bordet

Enigheten representerer et skritt i riktig retning for å få i gang en ny trilateral handelsavtale mellom Mexico, USA og Canada. Sistnevnte har ikke vært med i diskusjonen som har pågått de siste ukene.

Det er på forhånd ventet at Canada vil delta i forhandlinger så snart Mexico og USA når en enighet.

Avtalen må også bli godkjent av den amerikanske kongressen før den kan tre i kraft, skriver NY Times.

– Vi inviterer nå kanadierne inn og håper vi kan få til en rettferdig og vellykket avtale med dem også, sa en amerikansk embetsmann innen handel til Reuters.

Les også

Trump: Markedene krasjer om jeg stilles for riksrett

Trump sa under møtet i Det hvite hus at han ville snakke med den kanadiske statsministeren Justin Trudeau «om en liten stund».

En talsperson for Canadas utenriksminister Chrystia Freeland sa til Reuters at Canada bare vil signere en avtale som er god for Canada. Hun trekker spesielt frem at middelklassen må tjene på avtalen.

– Vi har regelmessig kontakt med våre forhandlingspartnere, og vi vil fortsette å jobbe for en modernisert Nafta, sa talspersonen til Reuters.

Kilder sier flere håper landene kan få til en endelig avtale innen fredag, ifølge Reuters.

Bilaksjene stiger på nyheten

Etter at det ble klart at Mexico og USA kom frem til en handelsavtale stiger flere aksjer knyttet til bilindustrien.

Mest av alt stiger dekkprodusenten Goodyear, som er opp 4,54 prosent. General Motors er opp 4,33 prosent, Fiat Chrysler stiger 3,46 prosent og Ford er opp 3,05 prosent klokken 18.00 mandag.

USA har også presset på for en endring i reglene for produksjonen av biler. Målet er å få en større andel av produksjonen tilbake til USA.

Les på E24+

Hva presser frem den neste resesjonen? Her er de tre fremste kandidatene

Heretter vil bilselskapene måtte produsere minst 75 prosent av bilen i Nord-Amerika for å unnslippe toll, opp fra 62,5 prosent i den opprinnelige avtalen.

Markedet reagerer

Som følge av nyheten ble Nasdaq Composite-indeksen på Wall Street løftet over 8.000 poeng og en ny all-time high. I 16.30-tiden er den opp 0,9 prosent til 8.017. Også Dow Jones og S & P 500 er opp tilsvarende.

Meksikanske aksjer var opp 1,55 prosent i 18-tiden mandag, det høyeste nivået på syv måneder. Peso styrket seg 1,3 prosent mot dollaren, og kan ende på den beste dagen på over en måned.

Les også

Trump med nytt toll-løfte

Les også

Canada innfører hevntoll: – Vi kommer ikke til å gi oss

Les også

USA innfører ståltoll fra flere land

Publisert:

Her kan du lese mer om