Han kan kapre verdens mektigste bankstilling

En tidligere Goldman Sachs-topp er blant personene som kjemper om å dytte USAs første kvinnelige sentralbanksjef ut av sentralbankkontorene i Washington D.C. 

USAS NESTE SENTRALBANKSJEF? President Donald Trumps nærmeste økonomiske rådgiver, tidligere Goldman Sachs-direktør Gary Cohn, blir ansett som en het kandidat til å overta toppstillingen i den amerikanske sentralbanken.

Foto: Joshua Roberts Reuters
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Åremålet til verdens mektigste banksjefstilling utgår i februar.

I valgkampen uttalte president Donald Trump at det vil være «svært passende» å bytte ut sentralbanksjef Janet Yellen i 2018, og han beskyldte henne for å holde rentene lave for å hjelpe Obama-administrasjonen.

Trump har også omtalt Yellen som svært dyktig. Blandede signaler gir usikkerhet om presidenten bestemmer seg for å la USAs første kvinnelige sentralbanksjef få fire nye år.

Amerikanske medier spekulerer i flere navn som kan vinne Trumps tillit, og Bloomberg news melder at Trump skal ha snakket med Yellen og tre andre kandidater for å fatte en beslutning.

Opplysningene har Bloomberg fra tre personer med kjennskap til prosessen.

Trumps økonomiske rådgiver i samtaler

Tidligere Goldman Sachs-topp Gary Cohn er én av tre kandidater, utenom Yellen, som har vært inne til samtaler med Trump. Han har lenge figurert i amerikansk presse som den heteste kandidaten til å ta over for Yellen.

– Han har vært økonomisk rådgiver for Trump siden presidenten tiltrådte. Det virker som han har hatt høy anseelse i jobben etter å ha kommet fra toppstilling i Goldman Sachs, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB til E24.

– Cohn skiller seg fra andre typiske kandidater som er tunge akademiske kandidater. Om det har så stor betydning i praksis, vet jeg ikke. Han er ikke en typisk kandidat, men åpenbart en dyktig økonom som kan lede Fed på en god måte.

Oddsene for at Cohn blir utpekt, har imidlertid falt etter opptøyene i Charlottesville i august.

I begynnelsen av september skrev Wall Street Journal at det er usannsynlig at Trump velger Cohn fordi han kritiserte Trumps kontroversielle uttalelser. Trump sa at både høyre- og venstreekstreme har skyld i volden i Charlottesville.

Svigersønn av Trump-venn

Styremedlem i Federal Reserve, Jerome Powell, og tidligere styremedlem Kevin Warsh skal også ha snakket med Trump om stillingen.

– Powell regnes for å være «centrist». Han er verken på den ene eller andre siden med å være forsiktig eller rask med å sette opp renten, men regnes som nøytral, sier Magnussen.

Både Warsh og Powell er republikanere og har grader i rettsvitenskap og politikk fra eliteuniversiteter. Warsh har yrkesbakgrunn fra storbanken Morgan Stanley og Federal Reserve.

Svigerfaren til Warsh er milliardæren Ronald Lauder, som har vært venn av Trump i over 40 år, ifølge Politico.

Tviler på radikal kurs

Yellen har som sentralbanksjef stått for et syn med forsiktig innstramming av pengepolitikken, forteller Magnussen.

Han har liten tro på at en ny sentralbanksjef staker ut en annen kurs.

– Fed har sitt mandat sentralbanksjefen må rette seg etter, og Fed vil alltid følge nøye med hva som skjer i økonomien. Det kan bli mindre justeringer i kursen eventuelt. Jeg har inntrykk av at mange synes Yellen har gjort en god jobb, sier Magnussen.

Kan bryte tradisjonen til forgjengerne

Om Trump gjør alvor av kritikken mot Yellen fra valgkampen, vil 71-åringen få kort levetid som sentralbanksjef.

Les også

USAs sentralbank vil selge verdipapirer

Det er noe uvanlig at presidenten utnevner en erstatter for sentralbanksjefen etter bare fire år i stillingen.

Både Bill Clinton og George W. Bush sikret Alan Greenspan, som satt fra 1987 til 2006, en ny periode, og Obama lot republikaneren Ben Bernanke få fire nye år i 2010. Bernanke var sentralbanksjef fra 2006 til 2014.

– Det har vært et mønster gjentatte ganger at sentralbanksjefen er blitt reoppnevnt, også på tvers av partigrensene. Obama reoppnevnte Bernanke selv om Bernanke er republikaner, sier Magnussen.

– Det stiller seg kanskje annerledes nå. Trump er ikke en typisk president, og selv om Yellen ikke har sittet lenge, har hun relativt høy alder i forhold til da Bernanke ble reoppnevnt.

I etterkrigstiden er det kun to sentralbanksjefer som har sittet fire år eller mindre.

Kortest tid med ansvar for USAs makroøkonomiske stabilitet fikk George William Miller. Han ble utnevnt til sentralbanksjef i 1978 og gikk av i 1979 for å gå inn i finansministerposten under daværende president Jimmy Carter.

Styret i Federal Reserve utpekes av USAs president og godkjennes av Sentatet, som for tiden har republikansk flertall.

Les også

USAs helseminister Tom Price går av etter privatfly-skandale

Les også

Trumps skatteplan koster to oljefond

Les også

Spår lengste USA-opptur noensinne

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Janet Yellen
  2. USA

Flere artikler

  1. – Obama hadde nullrenter

  2. – En helt sentral rolle for verdensøkonomien

  3. Jerome Powell valgt som USAs nye sentralbanksjef

  4. Trump om sentralbanken: – Min største trussel

  5. CBS: Trump vil bytte ut sentralbanksjefen