Trumps helsenederlag skaper usikkerhet rundt skattereformen

Intern uenighet i Det republikanske parti truer med å stikke kjepper i hjulene for president Donald Trumps store overhaling av USAs skattesystem.

UTFORDRINGER I KØ: USAs president Donald Trump sliter med å skaffe tilstrekkelig støtte til sine reformforslag.
Publisert: Publisert:

Det republikanske partiet i USA arbeider i disse dager på spreng med en budsjettplan designet for å støtte opp under president Donald Trumps lenge avventede skattereform. Onsdag skal den til høring i budsjettkomiteen i Representantenes hus.

Amerikanske medier skriver at godkjenning av budsjettplanen for 2018, der det skisseres kutt på mer enn 5.000 milliarder dollar over det kommende tiåret, er en forutsetning for at skattereformen kan innføres med simpelt flertall.

Budsjettforslaget er imidlertid omstridt, både i og utenfor republikanernes rekker. Noen mener at de omfattende reduksjonene i statlige forpliktelser er uansvarlig store, mens andre mener man bør strekke seg enda lengre.

Les også

Trump-administrasjonen legger frem skatteplan: Bekrefter kraftig skattekutt

Den konservative representanten Mark Meadows sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at et utilstrekkelig antall av hans meningsfeller vil gi sin støtte til planen uten større kutt.

– Det er fortsatt for lite i forhold til hva som trengs, sier Meadows.

Den mer moderate republikaneren Charlie Dent tar imidlertid til orde for et nærmere samarbeid med Demokratene.

– Dersom vi flytter på for mange forpliktelser vil det gjøre skattereformen så mye vanskeligere å gjennomføre. Det er så enkelt, sier Dent.

Intern uenighet

Selv om begge kamrene i den amerikanske nasjonalforsamlingen skulle godkjenne budsjettavtalen, er det likevel ikke sikkert at skattereformen vil kunne gjennomføres.

Utfordringen har de siste dagene blitt synliggjort gjennom arbeidet med ny helsereform, som kollapset mandag. Da ble det klart at Republikanerne, selv med nok representanter til å utgjøre et senatsflertall alene, ikke sikret nok støtte hos sine egne.

Med en majoritet på kun 52 mot 48 stemmer må det være nær samlet enighet i partiet. Dette feilet i arbeidet med president Donald Trumps helsereform, som nå er redusert til en ren avstemning utelukkende om reversering av Obamacare – et forslag som heller ikke ser ut til å gå gjennom.

Reduksjon i utgifter knyttet til Obamacare skulle ellers ha blitt brukt til å finansiere store skattekutt.

– Innsparingen i helse skulle betale for skattereformen. Dersom helseforslaget er helt dødt, vil det bli mye vanskeligere, sier forsker Chris Pope hos tenketanken Manhattan Institute til Fox.

Usikkerhet

President Trump har fortsatt til gode å lande en virkelig stor politisk seier. Markedene, som etter valget i hvert fall i noen grad priset inn en mer næringslivsvennlig politikk – inkludert skattereformen og økt offentlig pengebruk – ser ut til å miste troen.

Dette har gitt utslag i en svakere dollar og fallende statsrenter, til tross for forsikringer fra Det hvite hus om at Trump fortsatt planlegger å redusere selskapsskatten til 15 prosent.

– Dersom helsereformen ikke kommer gjennom skaper det større usikkerhet rundt Washingtons evne til å presse gjennom gunstig finansiell politikk, sier investeringssjef Lisa Kopp hos U.S. Bank Wealth Management.

Eksperten Michael Farr sier til CNBC at markedet tviler på republikanernes gjennomføringsevne, men ser fortsatt muligheter for et gunstig utfall.

– Dersom de kan gjennomføre det og vi ser noen resultater, tror jeg markedet vil stabilisere seg og stige. Om ikke, tror jeg det er uroligheter på vei, sier han.

Les også

Senatet skal stemme over Obamacare

Les også

Kraftig dollarfall etter at Trumps helsereform gikk i vasken

Les også

Dollaren på det svakeste siden september

Publisert: