Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro har innført 60 dagers økonomisk unntakstilstand og sier samtidig at krisen i landet er «katastrofal».

ØKONOMIEN I KRISE: Venezuelas president Nicolás Maduro forsøker å iverksette tiltak for å forhindre at landet synker ytterligere dypere i hengemyren.

Richard Drew Ap
  • NTB
Publisert:

Fredag holdt Maduro sin første tale om rikets tilstand for den nyvalgte og opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen.

Talen sammenfalt med at Venezuelas sentralbank la fram tall over økonomisk vekst og inflasjon, og presidenten hadde ikke godt nytt å melde.

Les også

Opposisjonen i Venezuela hevder de har vunnet valget

- Katastrofale tall

Tallene fra sentralbanken forteller at økonomien i landet krympet med 4,5 prosent i fjorårets ni første måneder, og samtidig var inflasjonen på hele 108,7 prosent.

– Dette er katastrofale tall. I en ny periode med nyliberal og kapitalistisk politikk ville denne økonomiske situasjonen presset folket ut i arbeidsledighet, sa Maduro, som står midt i en heftig maktkamp med opposisjonen.

– Den sosialistiske modellen er den eneste. Ikke den nyliberale modellen som vil privatisere alt. Dere må styrte meg om dere vil få gjennom en lov om privatisering. Nei, nei og nei, erklærte Maduro til kraftig buing fra opposisjonspolitikere.

Les også

85 prosents inflasjon i Venezuela

Bare timer før talen hadde Maduro erklært økonomisk unntakstilstand i 60 dager. Ifølge finansminister Luis Salas er det et grep som tas for at staten skal få mandat til å kontrollere selskaper og få fart på produksjonen i landet.

I oktober anslo regjeringen at inflasjonen i landet ville ligge på 85 prosent i 2015 og synke til 60 prosent i år. Men utviklingen ser ut til å gå feil vei.

Les også

Putin og Maduro vurderer felles oljetiltak

Les også

Venezuela får stort lån fra Iran

Les også

Dette skjer når et land går konkurs

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Nå importerer verdens mest oljerike land olje

  2. Her stiger prisene med 481 prosent

  3. Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen i Venezuela offentliggjør krisetall

  6. Venezuelas rivaliserende statsledere i strid om gullreserver