Kraftig fall i britisk innkjøpsjefsindeks

Første britiske PMI-måling etter brexit viser største fall på over syv år.

PUND-FALL: I løpet av sekunder ble det britiske pundet nesten 11 øre billigere for nordmenn.
 • Andreas Fosse
 • John Thomas Aarø
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Samlet var den britiske innkjøpssjefsindeksen (PMI) på 47,7 i juli, ned fra 52,4 i juni.

Det er det største månedlige fallet i Storbritannia siden finanskrisen.

– Det var en dramatisk forverring i økonomien i juli, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit, som står bak indeksen, i en kommentar (ekstern lenke).

Et tall under 50 betyr at bedriftene venter lavere aktivitet fremover. Et tall over 50 betyr at bedriftene ser for seg økt aktivitet.

Sjeføkonomen uttaler at tallene indikerer en negativ vekst i britenes BNP på 0,4 prosent i tredje kvartal.

Williamson er ikke særlig i tvil om hva det bratte fallet skyldes: Britenes beslutning om å si farvel til EU i slutten av juni.

– Nedgangen, enten det er kanselleringer av orde, manglende ordreinngang eller utsettelse av prosjekter, var stort sett tilskrevet brexit på en eller annen måte, sier Williamson.

Det britiske pundet får seg en trøkk på tallene. Mot den norske kroner faller pundet 10 øre på kort tid. Mot dollar faller pundet fra 1,328 til 1,318.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

For nordmenn ble det plutselig nesten 11 øre billigere å kjøpe et pund (se graf øverst i saken).

– Tyder på resesjon

– Disse tallene trekker i retning av at vi kan få en resesjon i Storbritannia med fallende produksjon i et par kvartaler. Dette indikerer at det blir et tilbakeslag i britisk økonomi, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Resesjon inntreffer når en økonomi har to kvartaler på rad med negativ vekst.

– Dette forteller at bedriftene er usikre på hva de står overfor fremover og at de er tilbakeholdne med å investere og å ansette folk.

Les også

Fersk undersøkelse: Lavere optimisme i Storbritannia enn ved finanskrisen

«Alt» faller

PMI-indeksen består av to komponenter, én for tjenester og én for industrien.

Det er spesielt innen tjenestesektoren at innkjøpssjefene ser svak på fremtiden. Det var ventet en tjeneste-PMI på 48,9, men den endte opp på 47,4.

– Rekordfallet for fremtidsutsiktene blant bedriftene i tjenestesektoren, tyder på at det vil komme mer smerte fremover, i hvert fall på kort sikt, sier Williamson.

Det er imidlertid en ørliten strime av lys å spore i fredagens tall. Industri-PMI var noe bedre enn ventet: 49,1 mot ventede 48,7.

Det massive pundfallet som fulgte brexit-utfallet har nemlig bidratt til den største eksportveksten i industrien på to år.

– Det britiske økonomien har lidd store fall i produksjon og ordre i kjølvannet av den britiske folkeavstemningen, ettersom usikkerheten har bitt seg fast. Det generelle tempoet i nedgangen er den sterkeste siden tidlig i 2009, sier sjef David Noble ved Chartered Institute of Producement & Supply i en kommentar til tallene.

Overreaksjon?

Men samtidig som innkjøpsjefindeksen gir et sterkt negativt signal, peker Bruce på at den kan være uttrykk for en overreaksjon i den første fasen etter brexit-avstemningen.

– I løpet av juli er det en del ting som har falt på plass. Markedsuroen har avtatt, noe som er viktig for bedriftene. Og man har fått en politisk løsning som kanskje var bedre enn fryktet. I tillegg har pundet svekket seg, noe som er bra for britiske bedrifter, sier Bruce.

Les også

IMF ville heve vekstutsiktene - bråsnudde etter brexit

Hva gjør Carney?

Usikkerheten er fortsatt stor rundt hvor hardt brexit vil ramme Storbritannias økonomi.

Da Bank of England holdt sitt rentemøte i midten av juli, valgte sentralbanken å la renten bli liggende på 0,5 prosent – til tross for relativt høye forventninger om rentekutt.

I pressemeldingen ble det imidlertid skrevet at de fleste styremedlemmer forventer den britiske sentralbanken kommer med pengepolitiske lettelser i august.

Dagens tall øker sannsynligheten for at sentralbanksjef Mark Carney vil dra opp et eller annet fra verktøykassen ved rentemøtet i august, mener Bruce i Nordea.

– Indeksen peker klart i retning av at det blir rentekutt eller pengepolitiske tiltak på Bank of Englands møte i august, sier sjefanalytikeren.

Les også

Fortsatt høy tysk vekst løfter eurosonen

Les også

IMF ville heve vekstutsiktene - bråsnudde etter brexit

Les også

Bank of England kutter IKKE renten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Pund
 3. Storbritannia
 4. Bank of England

Flere artikler

 1. Bank of England holder renten uendret – kan kutte senere i høst

 2. Sterke tall får sjefanalytiker å stille spørsmål ved nytt britisk rentekutt i år

 3. Disse tallene bør du følge med på

 4. Det lengste pundfallet siden brexit

 5. – Kan bli store bevegelser