Twitter-spioner knyttes til Saudi-arrestasjoner

Bloomberg knytter spionasje hos Twitter til arrestasjoner av saudiske dissidenter. Palestinske Iyad el-Baghdadi, som sier han lever under politibeskyttelse i Norge, tror informasjonen kan ha vært nyttig for Saudi-Arabia.

LEVER I SKJUL: Iyad el-Baghdadi sier han lever som politisk flyktning på hemmelig adresse i Oslo.
Publisert:

To Twitter-ansatte skal i 2015 angivelig ha fått tilgang til mer enn 6.000 kontoer mens de jobbet som spioner for Saudi-Arabia, skriver Bloomberg.

Kildene til Bloomberg er rettsdokumenter fra søksmål, ulike menneskerettighetsgrupper og søsteren til en arrestert dissident, som skal ha blitt informert om koblingen til Twitter-spionasjen av folk med kjennskap til en amerikansk etterforskning.

Amerikanske myndigheter siktet de to mennene i november i fjor.

Minst fem arrestasjoner av saudiske dissidenter kan knyttes til Twitter-spionasjen, Ifølge lederen av menneskerettighetsorganisasjonen Arabic Network for Human Rights Information, Gamal Eid.

Flyktning i Norge: – Kan ha vært nyttig

Tidligere i år publiserte E24 en større sak om den palestinske dissidenten Iyad el-Baghdadi, der han fortalte at han lever som politisk flyktning under politibeskyttelse på hemmelig adresse i Norge fordi Saudi-Arabia vil drepe ham.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo avviste beskyldningene og sa de ikke kjenner el-Baghdadi.

El-Baghdadi uttaler seg også i Bloombergs Twitter-avsløring, der han sier at dataene fra Twitter kan ha vært nyttige for å spore hvor ulike dissidenter oppholder seg.

– Jeg tror det de så etter var telefonnumrene som var knyttet til spesifikke kontoer, sier El-Baghdadi.

– Hvis de får tak i telefonnumrene til noen i Saudi-Arabia som bruker et pseudonym på Twitter, kan de finne ut hvem personen var. De kan se på telefonregistrene knyttet til nummeret eller triangulere samtalene.

Hverken Saudi-Arabias utenriksdepartement eller ambassade i Washington, D.C. har svart på henvendelser fra Bloomberg.

Les også

Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia

MØTE I OSLO: El-Baghdadi møtte E24 ved flere anledninger i Oslo-området i 2019 og 2020.

El-Baghdadi, som ble kjent på Twitter under Den arabiske våren, kom til Norge via Malaysia etter at han ble fengslet for sin aktivisme i De forente arabiske emirater i 2014.

Han har beskyldt Saudi-Arabia for å hacke telefonen hans med et digitalt våpen utviklet i Israel.

FN: – Troverdige trusler

El-Baghdadi, som sier han samarbeidet med den drepte journalisten Jamal Khashoggi, skal ha fått formell politibeskyttelse etter at amerikanske CIA skal ha varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en mulig trussel mot livet hans.

FN-rapporten om Khashoggi-drapet trekker også frem Norge og El-Baghdadi. På to ulike steder refereres det til at PST valgte å beskytte ham fra «troverdige trusler» fra Saudi-Arabia.

– Basert på bevisene jeg har sett, er det ingen tvil om at trusselen var så seriøs at CIA ble tvunget til å informere Norge. CIA gjør ikke slike ting basert på magefølelse, men interne vurderinger av ekte trusler, sa FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnès Callamard, til E24 i februar.

Tidligere i år inviterte den saudiske ambassaden i Oslo E24 til intervju om Iyad el-Baghdadis beskyldninger. E24 takket ja til intervjuet, men ambassaden avlyste møtet på grunn av sykdom. Deretter sendte ambassaden en skriftlig kommentar:

– Iyad el-Baghdadi er ukjent for Saudi-Arabia. Han er en palestiner. Det han påstår er løgn og ærekrenkelse.

Les også

Twitter utsatt for «koordinert angrep»: Fikk tilgang til kontoene til politikere og mediemoguler

PST: – Påvirker ikke nordmenn generelt

El-Baghdadi har advart om at trusselen mot ham kan utgjøre en trussel mot Norges borgere.

– Norge må innse at landet ikke er atskilt fra resten av verden, sa han i februar.

PST har avvist at såkalt flyktningspionasje påvirker det generell trusselbildet i Norge.

– Trusselen mot dissidenter påvirker ikke meg og deg, men enkeltindivider som kan føle seg forfulgt av andre myndigheter. Flyktningspionasje er ikke et nytt fenomen, men slik spionasje er vanskelig å få fullstendig oversikt over og går veldig sjeldent til etterforskning, sa PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om