Avventende på Asia-børsene før amerikanske jobbtall

ERIK DE CASTRO / X00079
Publisert:

De asiatiske børsene styrer mot en blandet ukesavslutning, etter en opptur på Wall Street kvelden før. Slik ser det fredag morgen - i påvente av de viktige amerikanske jobbtallene som kommer i ettermiddag norsk tid

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,09 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,55 prosent
  • Kospi i Seoul opp 0,01 prosent
  • STI i Singapore ned 0,37 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,22 prosent

«Månedens viktigste tall»

Fredag klokken 14.00 norsk tid publiseres de offisielle arbeidsmarkedstallene fra USA, landbruket ekskludert - «non farm payrolls», ofte omtalt av økonomer som «månedens viktigste tall».

– Jobbtallet vil sannsynligvis havne i den nedre delen av 100.000, og noen vurderer det som ganske lavt, men du er nødt til å forstå at i den amerikanske økonomien vokser ikke arbeidsstyrken særlig mye i det hele tatt, sier sjeføkonom ved CME Group, Bluford Putnam, til CNBC.

Denne børsuken har fra før vært preget av svake nøkkeltall fra USA, og nye straffetollbarrierer.

Tirsdag kom ISMs innkjøpssjefsindeks for industrien inn på det laveste siden finanskrisen, noe som bidro til en tung start på fjerde kvartal for de amerikanske børsene.

Senere i uken kom også ISM-indeksen for USAs tjenestesektor, som målte sitt laveste nivå på tre år, godt under markedsforventingene.

Onsdag ble det kjent at USA vil innføre straffetoll på en rekke EU-varer, etter en kjennelse fra WTO i saken om ulovlig statsstøtte til den europeiske flyprodusenten Airbus.

– Investorer kan ikke lenger lenger lure seg til å tro at USA kan unnslippe den globale nedgangen, sier BK Asset Management-strateg Kathy Lien til CNBC.

Misfornøyd Apple-sjef

Blant de som, har uttrykt skepsis til handelsbarrierene som nå settes opp mellom nasjoner, er Apple-sjef Tim Cook. Fox News melder at Apple må betale forhøyet kinesisk toll på fem viktige komponenter til sine nye Mac-maskiner. Delene lages i Kina.

– Jeg er overbevist om at frie handelsforbindelser er positivt for alle, sa Cook under et møte med studenter i Firenze.

Cook sier han helst skulle sett at handelsbarrierene «normaliseres og returnerer til null eller nær», ifølge Reuters.

Apple-sjefen sa også at han støtter en justering av handelsavtaler slik at de tilpasses vår tid, skriver nyhetsbyråe

De kinesiske børsene holder fremdeles stengt i forbindelse med landets nasjonaldagsfeiringWall Street steg etter økt forventning om rentekutt