Økt økonomisk aktivitet i eurosonen: PMI på 53,3 poeng i mai

Industriaktiviteten i både Tyskland og eurosonen som helhet var skuffende lav, men økt aktivitet i tjenestesektoren trekker opp.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz (i midten) går gjennom produksjonshallen hos Steelwind Nordenham nordvest i Tyskland, der det lages stålfundament for havvindturbiner.
Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen (PMI) for eurosonen kom inn på 53,3 poeng i mai. Det viser foreløpige tall fra S&P Global og Hamburg Commercial Bank, som står for indeksen og undersøkelsen som ligger bak.

Indeksen gir en viktig pekepinn på temperaturen i europeisk økonomi. Verdier over 50 tyder på vekst og økt aktivitet, mens verdier under 50 et uttrykk for tilbakegang.

Dette er femte måned på rad at den sammenstilte indeksen gir uttrykk for økt aktivitet.

På forhånd var det ventet at totalindeksen skulle komme inn på 53,5 poeng, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg. I april kom PMI for eurosonen inn på 54,1 poeng.

Les på E24+

Marianne økte lønnen med 30.000

Industrien trekker ned

Det utarbeides også separat PMI for industrien og for tjenestesektoren. Det overordnede bildet de siste månedene har vært fallende aktivitet i industrien, men økt aktivitet i tjenestesektoren.

PMI for industrien kom inn på 44,6 poeng, som var lavere enn analytikernes forventning på 46 poeng.

Tjeneste-PMI endte på 55,9 poeng, som var sterkere enn forventningen på 55,5 poeng.

Cyrus de la Rubia, sjeføkonom hos Hamburg Commercial, sier i pressemeldingen om tallene at eurosonenes bruttonasjonalprodukt (BNP) trolig vokser i andre kvartal på grunn av den gode tilstanden til tjenestesektoren.

Samtidig trekker industrien momentumet i økonomien som helhet kraftig nedover, ifølge sjeføkonomen.

– Tyske selskaper fra denne sektoren er spesielt harde på bremsen, da nye ordrer her har falt enda mer betydelig enn i Frankrike og produksjonsindeksen også peker skarpt nedover, sier de la Rubia i meldingen.

Tilbakegang for tysk industri

Parallelt med tallene for eurosonen, kommer det også PMI-tall for flere store europeiske økonomier. I Tyskland fortsetter tallene å tyde på økt økonomisk aktivitet. Det skjer på tross av en sterkere tilbakegang enn ventet for industrien.

– Samtidig som tegnene på svakhet i industrisektoren har blitt enda mer åpenbare, har vekstraten i tjenestesektoren akselerert. Det er et uvanlig avvik mellom sektorene når det kommer til styrke, sier sjeføkonom de la Rubia i en pressemelding om de tyske tallene.

Innkjøpssjefsindeksen totalt sett for Tyskland kom inn på 54,3 poeng i mai. Det var sterkere enn de 53,4 poengene som var ventet, og omtrent på samme nivå som i april.

Tjenestesektoren trekker opp med en PMI på 57,8 poeng, som var enda sterkere PMI enn ventet. Utviklingen i tjenestesektoren tilsier ifølge de la Rubia at forbruket til folk er høyere enn ventet, på tross av at kraftig prisvekst har gitt mindre kjøpekraft.

Industriens PMI ligger derimot godt over på motsatt side av 50-grensen, med 42,9 poeng. Det er det laveste nivået på tre år, og mye svakere enn de 45 poengene som var ventet på forhånd.

Fabrikken Aluminium Dunkerque i Nord-Frankrike, her med president Emmanuel Macron på besøk tidligere denne måneden.

I Frankrike er bildet også økt økonomisk aktivitet totalt sett, mens tilbakegangen fortsetter for industrien.

Innkjøpssjefindeksen kom totalt sett inn på 51,4 poeng for Frankrike i mai, som var noe svakere enn ventet. PMI for industrien landet på 46,1 poeng, mens tjeneste-PMIen kom inn lavere enn ventet på 52,8 poeng.

I pushvarsel og en tidlig versjon av saken sto det at den sammenstilte PMIen for eurosonen i mai 2023 var 55,9 poeng. Dette var kun PMI for tjeneste, mens det korrekte for den sammensatte PMIen er 53,3 poeng. Saken ble rettet kl. 10.05 tirsdag 23. mai 2023.

Publisert: