Trump skrøt på seg en halv mill. jobber

President Donald Trump tar æren for én million nye jobber siden han ble president. Fasiten er under halvparten.

DRAR PÅ: President Donald Trump skryter på seg langt flere jobber enn han bør få æren for.
Publisert:

Rett før president Donald Trump annonserte at USA forlater Parisavtalen, kom han med følgende uttalelse:

– Økonomien har begynt å komme tilbake, og det veldig, veldig raskt. Vi har lagt til 3,3 billioner dollar (tilsvarende 3.300 mrd. kr.) i aksjeverdier inn i økonomien og skapt mer enn én million private jobber, sa Donald Trump torsdag, gjengitt av CNN.

Jobbfasiten

Det er rett og slett «fake news», dersom man tar utgangspunkt i den offisielle arbeidsmarkedsrapporten, nonfarm payrolls - uansett om man tar valgdagen 8. november eller innsettelsen 20. januar som utgangspunkt.

Rapporten viser den månedlige utviklingen i antallet nye jobber skapt i USA.

** Siden 1. november er det blitt skapt 847.000 nye jobber i USA, altså 153.000 under Trumps påstand.

** Siden 1. januar har USAs økonomi skapt 493.000 nye jobber i privat sektor, altså litt under halvparten av Trumps påstand.

Fredag ettermiddag norsk tid er det duket for den svært viktige jobbrapporten fra USA.

Les også

Spetalen gir Trump full støtte

Trump-effekt minimal

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets mener at USAs nåværende president ikke har påvirket utviklingen i arbeidsmarkedet i nevneverdig grad.

– Selv om det er skapt 850.000 nye jobber (siden november, jorn.anm), er det jo helt åpenbart at dette ikke har skjedd som følge av Trumps politikk, sier Magnussen til E24.

– Jeg vil tro at svært få av jobbene har kommet som følge av Trump, men det er umulig å være eksakt på dette, legger han til.

Dermed er listen lagt foran fredagens jobbtall – en begivenhet med kraft til å bevege verdens finansmarkeder.

Seniorøkonom og USA-ekspert Knut A. Magnussen i DNB Markets

Fersk rapport fredag

«Heldigvis» for Trump er forventningen blant prognosemakerne at jobbrapporten som kommer klokken 14.30 vil vise en sterk utvikling.

Torsdagens «vorspiel», jobbrapporten fra privat sektor (ADP), kom inn på 253.000, langt høyere enn forventningen om 185.000 jobber.

** Fredagens «fasit» ventes å vise at 185.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbruket i mai. Estimatene svinger fra 140.000 til 231.000, ifølge Bloomberg. I april ble det til sammenligning skapt 211.000 nye jobber.

** Lønnsveksten ventes å stige med 0,2 prosent i mai, ned fra en oppgang på 0,3 prosent i mai.

** Samtidig publiseres en utvalgsundersøkelse om arbeidsledigheten. Denne ventes å ligge uendret på svært lave 4,4 prosent et nivå mange mener må betegnes som normalt nivå.

Les også

Spesialfond stålsetter seg for markedskrasj

– Må være særdeles dårlig

Jobbrapporten følges tett av USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), som av Magnussen og konsensus i midten av juni ventes å heve styringsrenten i verdens største økonomi.

– Hvor dårlig må jobbrapporten være før Fed-renteheving i juni blir satt i spill?

– Jeg tror rapporten må være særdeles dårlig. Det er vanskelig å kvantifisere, men ett svakt tall vil jo ofte være forbundet med tilfeldigheter.

– Selv om vi skulle få et utfall på 100.000, tror jeg Fed likevel vil heve dersom de anser dette som en tilfeldighet. Dersom lønnsveksten skulle komme ut på 0 og ledigheten samtidig skulle stige til 4,6 prosent, vil de nok vurdere å utsette. Men det er uansett kort tid til 13. og 14. juni, sier Magnussen, og legger til:

– Det viktige nå er jo at ledigheten er kommet helt ned i 4,4 prosent, noe som tilsier Fed uansett vil ønske å få ledigheten opp.

Les også

Musk trekker seg fra Trump-råd etter Paris-avgjørelsen

Publisert:
Gå til e24.no