Trump signerer presidentordre om frihandelsavtaler

Amerikanske medier melder at president Donald Trump nå har signert en presidentordre om å ta USA ut av frihandelsavtalene Nafta og TPP. Samtidig lover han massive skattekutt for middelklassen og næringslivet.

TAR GREP: Donald Trump har, få dager etter at han ble tatt i ed som USAs president, begynt å iverksette sin egen politikk.

Foto: Carlos Barria Reuters
 • Anders Park Framstad
 • Johann D. Sundberg
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Flere medier melder i 18-tiden norsk tid at Trump har satt pennen på papiret og signert den såkalte presidentordren, etter at CNBC og andre tidligere skrev at han ville gjøre så i løpet av mandagen.

Trump vil reforhandle Nafta-avtalen med Mexico og Canada, mens han ønsker at USA skal trekke seg helt ut av TPP-avtalen med asiatiske land.

Dette er i tråd med hva han lovet i valgkampen, og før han ble innsatt som USAs 45. president før helgen.

Les også

Norsk milliardær takker Trump

USA-økonom Knut A. Magnussen i DNB Markets er ikke forbauset over nyhetene som nå kommer fra Washington. Han viser til at Trump allerede fredag signerte en såkalt «executive order» (presidentordre) om Obamacare – helsereformen innført av tidligere president Obama.

– At han fortsetter med handelsavtaler i dag er ikke overraskende. Dette er en del av Trumps politikk, som han har vært veldig tydelig på. TPP vil han ikke akseptere og Nafta vil han reforhandle, sier Magnussen til E24.

HISTORISK AVTALE: Det var daværende president Bill Clinton som signerte Nafta på vegne av USA.

Foto: Joe Marquette AP

– Vil starte forhandlingene

Nafta-avtalen, North American Free Trade Agreement, ble i sin tid innført av tidligere president Bill Clinton og trådde i kraft i 1994.

Avtalens mål var å redusere tariffene mellom de tre nordamerikanske landene, øke investeringene på tvers av landegrensene, samt styrke beskyttelsen for og håndhevelsen av opphavsrettigheter.

– Vi vil starte forhandlingene som har med Nafta å gjøre, sa Trump senest søndag, i samme åndedrag som han også trakk frem immigrasjon og grensekontroll.

Den amerikanske industrieksporten til Canada og Mexico skal ha økt med hele 258 prosent under Nafta-avtalen, men Trump mener likevel at den har vært medvirkende til å ødelegge for den amerikanske industrien.

Under valgkampen omtalte han Nafta som «en av de verste avtalene noensinne».

– Han har relativt stor grad av makt til å sette i gang endringer i handelsavtalen. Skal det bli en mer varig løsning, må Kongressen inn i bildet. Vår hypotese er at det blir reforhandlinger av Nafta-avtalen, at man sannsynligvis kommer frem til endringer i avtalen, sier Magnussen.

Frykter for amerikanske jobber

TPP står for Trans-Pacific Partnership, og er en handelsavtale med 11 av stillehavslandene. Denne ble sluttført i februar 2016, men er ikke ratifisert.

Saken fortsetter under bildet...

OMSTRIDT: President Donald Trump er lite imponert over TPP-avtalen, og ønsker at USA skal trekke seg fra denne. Her poserer delegatene for de involverte landene etter å ha signert avtalen i Auckland, New Zealand den 4. februar 2016.

Foto: David Rowland AP

Målet med avtalen er å «fremme økonomisk vekst, støtte skapelse og opprettholdelse av jobber, fremme innovasjon, produktivitet og konkurransekraft, øke levestandardene, redusere fattigdom og fremme åpenhet, god styring og fremme arbeidslivs- og miljøbeskyttelse».

Skattekutt

Avtalen innebærer grep for å redusere handelsbarrierer, blant annet en domsmekanisme for handelsdisputter.

Trump har under valgkampen hevdet at TPP-avtalen vil ramme amerikanske arbeidsplasser og amerikanske selskaper.

President Trump har også gitt sine første intervjuer for uken:

Ifølge Dow Jones lover han «massive» skattekutt for middelklassen og amerikanske bedrifter.

Han hevder også at han er «venn av miljøet», men ønsker å redusere miljøreguleringene med minst 70 prosent fordi de ifølge presidenten er ødeleggende for bedriftene.

Trump starter uken med å møte næringslivsledere til det som etter planen blir kvartalsvise møter.

Les også

Staten skal få større rolle i britisk industri

Les også

Trump varsler forhandlinger med Mexico og Canada

Les også

Trump kan ansette svigersønn som seniorrådgiver

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump varsler forhandlinger med Mexico og Canada

 2. USA, Mexico og Canada skal reforhandle NAFTA

 3. Trump varsler reforhandling av handelsavtale med Mexico og Canada

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vil være viktig for Norge

 6. Trump åpner for ny handelsavtale med Mexico og Canada