IMF: Her vil prisene vokse med 1,37 mill. prosent

Det tar 18 dager før Venezuelas valuta mister halvparten av sin verdi. – Folk må skynde seg å kjøpe varer og tjenester, fordi om en måned er lønnen mye mindre verdt, sier økonomiprofessor.

I DYP KRISE: Innbyggere i Venezuela ser på prisene utenfor en butikk i Caracas.

Foto: Marco Bello Reuters
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Den økonomiske situasjonen i Venezuela blir stadig verre.

Denne uken la IMF frem en fersk utgave av sin rapport World Economic Outlook. Her fremkommer det at landets årlige inflasjonsrate forventes å øke til 1,37 millioner prosent ved utgangen av året. Det tilsvarer en prisvekst på 4 prosent - hver dag.

Med et slikt tempo, vil det ta mindre enn 18 dager for valutaen å miste halvparten av sin verdi, viser E24s beregninger.

Ifølge rapporten, som første ble omtalt av Bloomberg, skal inflasjonsraten øke ytterligere neste år - til svimlende 10 millioner prosent.

Les også: (+) Hyperinflasjon er vanskelig å forstå, og enda vanskeligere å tolerere

– Hyperinflasjon er selvforsterkende. Til slutt forsvinner tilliten til pengene og da tar det fullstendig av, sier professor i samfunnsøkonomi Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til E24.

Les også

– Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

Spiser opp lønningene

Manglende investeringer, problemer med å skaffe nok elektrisitet, skyhøye kostnader man ikke har klart å få ned når oljeprisen falt samt driftsproblemer har alle vært bidragsytende faktorer til krisen i landet som sitter på verdens største oljereserver.

Grytten understreker at hverdagen med hyperinflasjon er meget vanskelig for folk flest.

– Et stort problem er at hyperinflasjon spiser opp lønningene, sier økonomiprofessoren.

Han viser til at hyperinflasjon ofte er eksponentiell, slik at levestandarden går dramatisk ned.

Når selgere vet at inflasjonen øker med fire nye prosent i morgen, vil de kanskje sette opp prisene i forkant.

– Folk må skynde seg å kjøpe varer og tjenester, fordi om en måned er lønnen mye mindre verdt, sier Grytten.

SKYHØY PRISVEKST: En selger mottar venezuelanske bolivar sedler på et marked i Caracas, Venezuela. For vanlige folk er det viktig å kjøpe varer raskest mulig etter lønning, før pengene blir mindre verdt, forteller økonomiprofessor Ola Grytten ved NHH.

Foto: Marco Bello Reuters

Pengemengden øker for mye

Grytten peker på at for næringslivet er det et stort problem at kostnader skyter i været og at forbrukerne mister kjøpekraft.

– Den reelle inntekten til bedriftene går ned, og det blir vanskelig å kalkulere og investere, sier Grytten.

Han peker også på at for myndighetene er det et stort problem at budsjettet settes året før, og så får myndighetene lavere inflasjonsjusterte inntekter enn ventet. Resultatet blir store underskudd i statsfinansene.

– Som oftest begynner det med store offentlige underskudd og at renten samtidig settes for lavt slik at pengemengden øker for mye, sier Grytten.

Dette fører til inflasjon. Og forventninger om inflasjon fører til at prisene settes opp. Det gir en selvforsterkende effekt.

Les også

Maduro sier han er klar til å møte Trump med åpent sinn

– Må få hjelp fra et annet land

Økonomiprofessoren mener at for å løse problemet med hyperinflasjon i Venezuela må landet få hjelp fra et annet land.

– Hvis ikke Kina kommer inn og berger Venezuela, vil landet helt sikkert trenge en ny demokratisk regjering som kan få støtte i vestlige land, sier Grytten.

I utgangspunktet medfører Venezuelas inflasjonsrate at 1,37 millioner av den lokale valutaen bolivar ved utgangen av året vil ha samme kjøpekraft som 100 bolivar hadde ved inngangen av året.

Men dette blir maskert av et grep som president Nicolás Maduro har tatt. Han har nemlig sørget for å sette nye pengesedler i sirkulasjon i Venezuela fra 20. august. Og på disse nye pengesedlene er det fjernet fem nuller, noe som ifølge president Nicolás Maduro skulle gjøre underverker for økonomien i landet.

Det medfører at 100.000 gamle bolivar, kalt bolívar fuerte (VEF), kan veksles inn i 1 ny bolivar, kalt bolívar soberano (VES).

Den nye bolivaren skal i tillegg være knyttet til landets kryptovaluta, kalt petro.

PROTESTERER MOT LAVE LØNNER: Sykepleiere og leger roper slagord mot Venezuelas president Nicolas Maduro under en protest 5. oktober utenfor arbeidsdepartementet i Caracas, Venezuela.

Foto: Fernando Llano AP

– Utseendet endres men i virkeligheten er ingenting endret

Økonomiprofessor Steve Hanke ved Johns Hopkins University skrev i en kommentar 18. august i Forbes at valutareformen er som ansiktsløftning.

– Utseendet endres men i virkeligheten er ingenting endret, skrev Hopkins.

Samtidig ga han uttrykk for at petroen er en svindel.

– Venezuelas petro er dysfunksjonell og anses som en svindel, ikke en valuta, skrev Hopkins.

Med hyperinflasjon vokser inflasjonen ofte eksponentielt. Det innebærer at pengenes verdi regnet i varer og tjenester, altså dens kjøpekraft, faller ekstremt raskt.

16. august i Venezuela kostet en kylling på 2,4 kg 14.600.000 gamle bolivarer, tilsvarende 2,22 dollar, meldte VG.

Inflasjonen gjør at folk i Venezuela får kjøpt færre varer og tjenester for pengene i en meget raskt akselererende takt.

Inflasjonsforventningen en kraftig oppjustert siden forrige gang IMF la frem en prognose i juli. Da var forventningen at inflasjonsraten i Venezuela ville nå 1 million prosent i år.

Stadig mer alvorlig

IMF forventer også at en negativ BNP-vekst. Nemlig at Venezuelas BNP-vekst ender på minus 18 prosent i 2018.

En feilslått vekslingspolitikk har også bidratt. Som eksempel på det skakkjørte landet har man kunnet se bilder av opptøyer, tomme butikkhyller og rasjonerte varer.

Blant annet har man måttet bytte olje med dopapir med en av sine få gjenværende allierte, Cuba.

Unntakstilstand, strømrasjonering, mat- og medisinmangel, fallende oljeinntekter og skyhøy inflasjon er bare noen stikkord fra de siste årenes mediedekning av situasjonen i landet.

Situasjonen i Opec-landet Venezuela blir stadig mer alvorlig. Venezuelas oljeproduksjon stuper videre. Eksperter tror den snart vil være nede i én million fat per dag, fra 2,69 millioner fat per dag i 2014.

Les også

Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt

Les også

Pence ber om flere sanksjoner mot Venezuela

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. – Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

  2. Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

  3. Betalt innhold

    Hyperinflasjon er vanskelig å forstå, og enda vanskeligere å tolerere

  4. Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt

  5. Venezuela nedskriver valutaen