Rekordantall milliardærer i Sverige. Her er topplisten

184 milliardærer på andre siden av Kjølen. Det er åtte flere enn i fjor - og rekord.

IKKE AKKURAT MEDEL-SVENSSONS: Ingvar Kamprad, Stefan Persson, Daniel Ek og Zlatan Ibrahimovic har alle til smør på smörgåsen.

  • Eric B. Utheim
Publisert:,

Det viser listen business-publikasjonen Veckans Affärer nylig publiserte.

Den utgir en svensk milliardærliste en gang i året. Kriteriet er at listenavnene må være svenske statsborgere, og ha milliardformue i svenske kroner.

I 1997 var det 35 svensker som ble klassifisert som milliardærer - i år er antallet 184. Det er åtte opp fra 2016.

Va.se har regnet seg frem til at de 184 har en total formue på massive 2.140 milliarder svenske kroner - om trent halvparten av «söta brors» samlede BNP.

Antall kvinner på listen vokser sakte men sikkert, slår va.se fast. 30 stykker, altså 16 prosent, av de 184 er kvinner.

Øverst. igjen...

Øverst på listen, i år som i fjor, er Ingvar Kamprad. Den 91-årige IKEA-gründeren har ifølge Veckans Affärer en formue på 620 milliarder svenske kroner - som for tiden er nesten nøyaktig det samme i norske kroner.

Kamprad burde være kjent for de fleste. Bondesønnen, som i årene rundt krigen syklet rundt på bygdene og solgte husholdningsartikler, stiftet som 17-åring selskapet han navnga etter sine egne initialer, gården og kommunen han kommer fra.

I for Ingvar, K for Kamprad, E for Elmtaryd og A for Agunnaryd, altså I-K-E-A.

Møbelgiganten er i dag et av verdens største selskap, og står alene for én prosent av all skoghogst i verden.

Kamprad har toppet listen over rikeste svenske i to tiår, og flyttet på sine sene år tilbake til landet etter mange års landflyktighet i Sveits.

VERDENS RIKESTE SVENSKE: IKEA-gründer Ingvar Kamprad, som nå er 91 år gammel.

Foto: Fabrice Coffrini Afp

H&M-krise

Nummer to på listen er Stefan Persson, 70 år og med en formue på 186 milliarder svenske kroner, vel 184,5 i norske milliarder. Han er storeier i H&M - og må se at formuen stadig krymper.

I 2015 var han god for 237 milliarder, nesten 50 milliarder er altså borte på to år - og selskapet hans har slitt i motvind i det siste, med nedgang i salget og børsras. Hvor kommer han på listen neste år?

På tredje plass finner vi en annen 91-åring, nemlig Hans Rausing. Hver gang du henter en melke- eller juicekartong i kjøleskapet tar du med all sansynlighet på et av hans produkter.

Han er mannen bak Tetra Laval, som er verdensledende på matemballasje og kartonger. Hans familie er bosatt i London, hvor hans sønn og arving Hans Kristian har skapt negative overskrifter.

KLESKONGER: Eier av Hennes & Mauriz, Stefan Persson, her sammen med sin sønn Karl Johan som nå er konsernsjef. Bildet er fra noen år tilbake.

Foto: Claudio Bresciani / Scanpix / NTB scanpix

På femteplass finner vi for øvrig Jørn Rausing, som er Hans' nevø, og som i dag leder konsernet. Den yngre Rausing har 59 milliarder svenske kroner i formue. Hans søsken Finn og Kirsten er forøvrig også på topp ti-listen.

På plassen i mellom kiler Frederik Paulsen seg inn. Bosatt i Lausanne i Sveits har han bygd seg opp som legemiddelprodusent, med anslått formue på 60 milliarder svenske kroner, altså vel 59 milliarder norske.

Melker Schörling, som på grunn av sviktende helse har begynt å overføre kontrollen av familiens investeringsfirma til barna, er på den neste plassen. 70-åringen er også verdt 59 milliarder. Hans selskap er blant annet storeiere i vekterselskapet Securitas.

FOTBALLSPILLER: Invandrersønnen fra Rosengård i Malmø som slo seg opp til å bli fotballstjerne har forvaltet formuen godt. Manchester United-spiss Zlatan ibrahimovic har plassert pengene han har tjent som fotballspiller i blant annet spillselskap, eiendom, sportsdrikk-selskap og i klesprodukter som bærere hans eget navn.

Foto: Carl Recine Reuters

Zlatan på listen

Første kvinne finner vi på syvendeplass, nemlig Antonia Ax:sson Johnson (nei, det er ingen skrivefeil, hun skriver navnet slik, og det uttales Axelsson).

Hun er god for 57 milliarder svenske kroner, ifølge va.se - dette til tross for at familieimperiet er overlatt til datteren Caroline. Den New York-baserte familien har bygd opp formuen via investeringsselskapet som i dag er eier i blant annet Åhlens, Novax og Kicks.

Blant andre kjente svensker på listen finner vi Spotify-gründer Daniel Ek (16 milliarder svenske kroner) på 23. plass, musikkprodusent Max Martin (2,2 milliarder kroner) på 107. plass, mediekonsern-eier Åke Bonnier (1,9 milliarder) på 119. plass, samt fotballspiller Zlatan Ibrahimovic (1,1 milliarder svenske kroner) på 166. plass.

Vi kan, som nordmenn, ta med at Lundin-familien også er godt representert.

Familien bak oljeselskapet som har stor eierandel i blant annet Johan Sverdrup-feltet på norsk sokkel, har både Ian, Lukas og Eva plassert på henholdsvis 40., 45. og 48. plass, med formuer på mellom sju og fem milliarder svenske kroner.

SVENSK OLJEADEL: Også svensker tjener penger på det sorte gull i Nordsjøen. Eva Lundin og Lundin-konsernet er godt representert på den svenske milliardærlisten. Her er hun sammen med kong Carl Gustavs søster, prinsesse Christina, under en kunstauksjon i London for noen år siden. Eva er en ivrig samler.

Foto: Mikhail Metzel AP

Topp 15 rikeste svensker i 2017:

1. Ingvar Kamprad
2. Stefan Persson
3. Hans Rausing
4. Frederik Paulsen
5. Jörn Rausing
6. Melker Schörling
7. Antonia Ax:son Johnson
8. Finn Rausing
9. Kirsten Rausing
10. Ane Uggla
11. Dan Sten Olsson
12. Fredrik Lundberg
13. Bertil Hult
14. Gustaf Douglas
15. Carl Bennet

Les også

Svart fredag for H&M: Aksjen stuper – må legge ned butikker

Les også

Oljefondet med tunge investeringer i kriserammet møbelgigant: Kan ha tapt milliarder

Les også

Zlatans norske klesprosjekt tapte over 90 mill.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Se listen: Dette er Sveriges ti rikeste

  2. – De fleste andre hadde fått sparken med slike resultater

  3. Dette er Sveriges yngste milliardærer

  4. Annonsørinnhold

  5. Ingvar Kamprad er død

  6. Amazon-gründeren rikere enn Bill Gates noensinne har vært