St. Pauli-sjef ut mot investorplan for tysk fotball
Bundesliga planlegger å hente inn milliarder ved å selge TV-rettigheter til oppkjøpsfond. Kultklubben St. Pauli er skeptisk.
Styringsorganet som står bak de to øverste divisjonene i Tyskland, Bundesliga og 2. Bundesliga, jobber i disse dager med en plan for å selge en andel av eierskapet i TV-rettighetene til tysk toppfotball.
Ifølge Bloomberg ønsker Deutsche Fussball Liga (DFL) å få inn opp mot to milliarder euro, tilsvarende mer enn 23 milliarder kroner, ved å selge en eierandel på 12,5 prosent til et investeringsfond.
Kultlaget FC St. Pauli, ved klubbpresident Oke Göttlich, er nå først ute blant klubbene i toppdivisjonene med å uttrykke skepsis mot planen.
– Vi trenger i alle fall litt mer tid og diskusjon. De plasserer en gulrot foran ansiktene våre. Vi vet alle hvor pengehungrige klubbene er, sier Göttlich i et intervju med Bloomberg.
25.000 i måneden fra ekstrainntekt: – Bare fantasien som setter grenser
St. Pauli-sjefen mener det trengs mer informasjon om strategien, forretningsplanen, reguleringer, hvordan pengene skal fordeles og hvordan dette skal styres. Göttlich er bekymret for at Bundesliga først og fremst er opptatt av å styrke de beste tyske klubben i konkurranse mer europeiske rivaler.
Tysk fotball har vært dominert av Bayern München i lang tid, stort sett med Borussia Dortmund som nærmeste utfordrer de siste årene. Bayern er det eneste tyske laget som har vunnet Champions League siden år 2000, med seire i sesongene 2000-01, 2012–13 og 2019–20.
Oppkjøpsfond vil inn
Uttalelsene fra St. Pauli-sjefen kommer en uke før den første av flere avstemninger som må gjennomføres for å få investorplanen godkjent. Minst 24 av de 36 klubben som utgjør Bundesliga og 2. Bundesliga må si ja for at planen skal gå igjennom.
Flere investeringsfond skal ifølge Bloomberg være med i kampen om eierandelen i TV-rettighetene. Det dreier seg både om de internasjonale rettighetene og om TV-rettighetene i Tyskland i en lang tidsperiode fremover.
Ifølge nyhetsbyråets kilder er det kjente oppkjøpsfond som CVC Capital Partner, Blackstone, EQT og Advent International som nå byr. Budene skal foreløpig ha kommet inn i underkant av Bundesligas målsetting om to milliarder euro.
Planen i tysk toppfotball kommer etter lignende grep andre steder i europeiske toppfotball. CVC har de siste par årene kjøpt eierandeler i TV-rettighetene til både spanske La Liga og franske Ligue 1, for henholdsvis 1,99 og 1,5 milliarder euro.
Kultklubb
For de som er interessert i tysk fotball, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at nettopp St. Pauli går foran med skepsisen mot oppkjøpsfond og utenlandsk storkapital.
Fotballaget fra Hamburg omtales gjerne som en kultklubb, og har blitt kjent også utenfor Tyskland på grunn av det. Piratflagget, med hodeskalle og bein, har blitt et symbol for klubben.
St. Pauli har vært knyttet til venstresiden helt siden kultstatusen oppsto på 80-tallet. Supporterne og kulturen rundt klubben har vært knyttet til punken, og vært kjent for sine holdninger mot rasisme, mot homofobi, og mot nazisme og fascisme.
Laget kommer fra St. Pauli-bydelen i havneområdet i Hamburg. Stadion Millerntor ligger like ved den berømte gaten Reeperbahn, som er kjent for både uteliv og prostitusjon.
Norske spiller som Mats Møller Dæhli, Morten Berre og Tore Pedersen har vært innom klubben. Bandet Turboneger har også hatt et vennskapsforhold med fotballaget.
I denne VG-saken fra tilbake i 2017 kan du lese mer om FC St. Pauli og kulturen rundt klubben.
I avsnittet under, som var med i en tidligere versjon av saken, står det at 24 av 36 klubber tilsvarer en tredjedel. Det stemmer ikke og er fjernet.
«Uttalelsene fra St. Pauli-sjefen kommer en uke før den første av flere avstemninger som må gjennomføres for å få investorplanen godkjent. Minst 24 av de 36 klubben som utgjør Bundesliga og 2. Bundesliga må si ja for at planen skal gå igjennom».