Venezuelas valuta i fritt fall

Bare i november mistet Venezuelanske bolivar nesten 60 prosent av verdien sin. Neste år anslår IMF at inflasjonen i landet øker med 1.660 prosent.

KOLLAPSER: Den venezuelanske bolivaren taper seg i verdi for hver dag som går, og mydighetene går tomme for redningsplaner.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Venezuelas valuta, bolivar har tapt seg i verdi med nesten 60 prosent på svartemarkedet, skriver Reuters.

Det innebærer at landets største seddel, 100 bolivarseddelen, er verdt mindre enn tre amerikanske cent (26 norske øre).

1. november fikk måtte man betale 1.567 bolivars for en dollar. 28. november måtte man ut med 3.480. Dette er kursen på det uoffisielle, men svært brukte valutamarkedet, som overvåkes av Dolartoday.com, skriver CNN Money.

– Det er en valuta som nå blir skylt ned i toalettet. Ingen vil holde på noe som er verdt 50 prosent mindre om en måned, sier partner Russ Dallen ved Caracas Capital Markets, et investeringsselskap i Miami.

Valutakaoset gjør at mange Venezuelanere ofte bærer ryggsekker fulle av kontanter for å gjennomføre enkle transaksjoner.

Les også

Venezuela drar på «oljeturné» for å øke sjansene for produksjonskutt

– Verdiløs valuta

Det blir stadig vanskeligere å få tak i valutaen. Svekkelsen av bolivaren er den raskeste på svartemarkedet siden det ble innført valutakontroll i 2003.

Siobhan Morden, analytiker ved Nomura Holdings mener det ikke finnes lys i tunnelen for landets valuta.

– Det er absolutt en verdiløs valuta. 1.000 til 2.000 til 3.000 (prisen for en dollar red.anm) - det er helt hinsides. Den er i fritt fall, sier Morden, ifølge CNN Money.

Matvareprisene galooperer, og man opplever alvorlig mangel på basisvarer og medisiner. Landet har nå vært i resesjon i tre år, etter å ha blitt hardt rammet av oljekrisen.

Myndighetene trenger sårt penger, fordi de sliter med å nedbetale gjeld. I oktober truet Venezuelas dominerende oljeselskap, PDVSA med at de vil misligholde gjeld om de ikke får utsettelse. Det statlige selskapet endte med å få en utsettelse.

Les også

Nervøsiteten øker før skjebnemøtet

Farlig cocktail

Det er flere årsaker til den ytterligere svekkelsen man har sett den siste måneden:

** Myndighetene har blitt tvunget til å forsyne landet med mer kontanter fordi pengene i sirkulasjon ikke er nok til å betale for mat og andre goder som koster mye mer enn før. I sommer økte tilførselen med 100 prosent i måneden. Siden da har mengden bolivars i sirkulasjon økt med 130 prosent sammenliknet med et år siden, ifølge statistikk fra sentralbanken.

** Når bolivaren svekkes så kraftig, prøver Venezuelanerne desperat å veksle om til dollar, som ses på som en mer verdifull og stabil valuta. Dette har ført til et underskudd på dollar, som har økt verdien av dollaren mot bolivar ytterligere.

** Myndighetene økte nylig minstelønnen med 40 prosent.

** Matpriser øker kraftig etter myndighetene sluttet med å håndheve enkelte priskontroller som følge av matmangel. Før valgte flere butikker å stanse salget fordi de gikk med tap. Nå kan de selge igjen, men prisene blir skyhøye.

** Venezuela åpnet grensene til Colombia i sommer. Dette har gjort at Venezuelanerne kan dra dit for å veksle penger om til basisvarer og medisiner. Det har drevet opp etterspørselen for dollar og mer bolivars har forsvunnet fra sirkulasjon.

Les også

Nervøsiteten øker før skjebnemøtet

Les også

Venezuelas rivaler lover fredelig løsning på krisen

Les også

Venezuela drar på «oljeturné» for å øke sjansene for produksjonskutt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Selv ikke den amerikanske dollaren klarer å stå imot hyperinflasjonen i Venezuela

  2. Maduro stenger grensen mot Colombia

  3. IMF: Her vil prisene vokse med 1,37 mill. prosent

  4. – Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

  5. Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang