MEKTIG MANN: Daværende presidentkandidat Donald Trump taler ved et bilmuseum i Tallahassee, Florida.

Foto: Mark Wallheiser AFP
Kommentar

Kommentar: Derfor kan ikke Trump skjerme USAs industriarbeidere

Løsningen som Trump foreslår for å redde arbeidsplassene i USA kan skade den amerikanske middelklassen enda mer.

 • Salvador Baille
  Daglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og forretningsutvikling.
Publisert:

De neste fire årene vil Donald Trump være den mektigste personen på planeten. Han har lovet å reversere det vesentlige tapet av kjøpekraft som middelklassen i USA har opplevd de siste førti årene.

Utviklingen er dessverre reell, og det finnes flere grunner til det. Imidlertid har Trump valgt å fokusere sitt budskap på én enkelt årsak: Outsourcing av amerikanske industriarbeidsplasser. Han har vært spesielt tøff mot Apple, og oppfordret giganten fra Cupertino til å flytte produksjonen av iPhone fra Kina til USA.

Det magiske verktøyet han er villig til å bruke for å få dette til er en skyhøy 45 prosent tariff på import fra Kina (eller for den saks skyld fra alle andre land med lavere lønninger USA). Hensikten er selvsagt å gjøre produksjonen i utlandet økonomisk uforsvarlig og tvinge amerikanske bedrifter til å produsere i USA, for så å automatisk skape arbeidsplasser hjemme.

Problemet med denne løsningen bortsett fra de regulatoriske utfordringene innen internasjonal handel som den innebærer – er at den ikke vil fungere. Den overser nemlig de mest fundamentale trendene innen digitalisering som allerede definerer dagens økonomi. I realiteten kan løsningen foreslått av Trump skade den amerikanske arbeiderklassen enda mer.

Først av alt, produksjon av alt elektronisk utstyr, fra flatskjerm til databrikker, er konsentrert i hendene til et svært begrenset antall underleverandører. Årsaken til det er den gigantiske skalaen som er nødvendig for å produsere slike enheter med fortjeneste. Ikke engang Apple, det mest verdifulle selskapet i verden, har stordriftsfordeler nok til å produsere sine egne produkter til tilfredsstillende marginer. Den jobben tar den kinesiske underleverandøren Foxconn på seg.

Et annet eksempel er Qualcomm, produsenten av databrikkene som finnes i nesten alle mobiltelefoner i verden. Qualcomm designer sine chips i USA, men produserer dem i fabrikker som eies av Samsung, deres mest direkte konkurrent. Skala betyr alt, enda mer enn bitter kommersiell rivalisering.

Det er også et spørsmål om kunnskap. Erfaringen som disse underleverandørene har akkumulert gjennom tiår med produksjon til ultralave marginer ville vært svært vanskelig å gjenskape for lokale aktører i USA på kort sikt.

Resultatet av Trumps politikk vil derfor bli dyrere amerikanske produkter for den amerikanske forbrukeren. Først på grunn av de høye importavgifter, deretter gjennom de enorme investeringene som er nødvendige for å gjenskape den installerte produksjonskapasiteten i utlandet og den tilhørende kunnskapsbasen. Alle disse kostnadene vil uunngåelig bli betalt av den amerikanske forbruker i form av høyere enhetspriser. I verste fall kan høyere priser redusere etterspørselen for amerikanske produkter og sette i gang en bølge med oppsigelser blant nettopp de arbeidsplassene som Trump prøver å beskytte.

Trump følger heller ikke med i timen når det kommer til den rene teknologiutviklingen. Selv om han klarer å tvinge alle selskaper fra alle bransjer til å starte å produsere i USA igjen, vil det ikke skape en varig og relevant økning i antall arbeidsplasser.

Årsaken er den ustoppelige bølgen av digitalisering og automatisering som nådeløst tar bort jobbene fra middelklassen i høy hastighet. Til og med Foxconn, som har bygget et produksjonsimperium basert på billig kinesisk arbeidskraft har kastet håndkleet. Nylig erstattet selskapet 60.000 av arbeidere sine med roboter. Ikke engang kinesisk arbeidskraft er konkurransedyktig lenger.

Derfor er det svært usannsynlig at amerikanske selskaper, fra bilprodusenter til PC-produsenter, vil begynne å ansette nye medarbeidere i vesentlig grad, selv om de overfører all sin produksjon til USA. Allerede i en undersøkelse fra 2013 (en evighet i Industry 4.0 tider), regnet MIT Technology Review med at det hadde blitt solgt 320.000 industrielle roboter i USA de to foregående årene. Trenden blir stadig mer relevant. Et økende antall gründerbedrifter verden rundt gjør alt de kan for å skape spesialiserte roboter som gjør mennesker overflødige i alle slags arbeidsplasser knyttet til produksjon og administrasjon.

Det er selvsagt mulig at Trump klarer å iverksette store skattelettelser som forhandlingsargument overfor amerikanske selskaper for å kompensere dem for tapt inntekt ved produksjon i USA. Det han har allerede signalisert.

Resultatet blir i så fall ikke noe annet enn midlertidig subsidierte arbeidsplasser og en enda større overføring av velstand til de aller rikeste.

Les også

– En gigantisk gavepakke til Kina

Les også

Trumps dollarhodepine

Les også

Trump signerte presidentordre om frihandelsavtaler

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Digitalisering
 3. USA
 4. Økonomi
 5. Apple
 6. Samsung

Flere artikler

 1. Apple-leverandør varsler ny gigantfabrikk

 2. Foxconn stanser ulovlig arbeid på iPhone-fabrikk

 3. Tek-giganter i USA er bekymret

 4. Annonsørinnhold

 5. – Prisøkninger kan ha påvirket salget

 6. Ivanka bryter pappas USA-regler