Nupi-forsker tror Huawei blir sjakkbrikke i handelskrigen

Tiltalelisten mot Huawei kommer på verst tenkelige tidspunkt for kineserne, mener eksperter.

HARDT VÆR: Den kinesiske telekomgiganten Huawei har fått servert en 13 punkter lang tiltaleliste fra USA, og kan nå finne seg i midten av de pågående forhandlingene om en løsning på handelskrigen.
  • David Bach
Publisert: Publisert:

USA offentliggjorde mandag kveld de totalt 23 tiltalepunktene de har anlagt mot Huawei og dets to datterselskaper, under 48 timer før amerikanerne møter en kinesisk delegasjon i Washington D.C. for nye handelssamtaler.

Analytikere CNN har snakket med mener Huawei nå står overfor samme skjebne som ZTE møtte i 2018, da mobilprodusenten i flere måneder kjempet for livet på grunn av sanksjoner fra USA.

– Tiltalen mot Huawei kommer sannsynligvis til å resultere i ileggelse av ny eksporttoll som vil true Huaweis overlevelse. Enhver lettelse for den kinesiske giganten vil trolig komme til en høy pris, og problemet ser ut til å få en sentral rolle i de pågående forhandlingene mellom USA og Kina, sier Dan Wang i analyseselskapet Gavekal i et notat til sine klienter tirsdag, ifølge CNN.

Krever Meng utlevert

Det er USAs finansdepartement som har tiltalt Huawei, med anklager om at selskapet har stjålet forretningshemmeligheter fra den amerikanske rivalen T-Mobile.

Denne saken har sin opprinnelse i et sivilt søksmål fra 2014. Det gjaldt angivelig tyveri av teknologi knyttet til en robot kalt «Tappy», som brukes til å teste smarttelefoner.

– Huawei forsøkte systematisk å stjele verdifulle forretningshemmeligheter, sa FBI-direktør Christopher Wray på en pressekonferanse mandag kveld.

Samtidig er kravet om utlevering av finansdirektøren fra Canada gjort formelt. Meng Wanzhou, datteren til grunnlegger og toppsjef Ren Zhengfei, har vært fengslet i Canada siden starten av desember etter anklager om brudd på Iran-sanksjonene.

I tillegg anklages Huawei for å ha villedet en global bank og amerikanske myndigheter om forholdet til datterselskapene Skycom Tech og Huawei Device USA Inc, for å kunne drive virksomhet i Iran, ifølge Reuters.

Les også

Børsfall i Asia etter Huawei-tiltale

Sjakkbrikke

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) mener offentliggjøringen av listen med tiltalepunkt mot Huawei gjør det kinesiske selskapet til en sjakkbrikke i det politiske spillet stormaktene imellom.

– Listen i seg selv er ikke så overbevisende som grunnlag for å arrestere en toppsjef i Huawei, hvor det dels er snakk om ting som er tatt opp i private søksmål for lengst. Jeg kan ikke vurdere enkeltsakene, men det er all grunn til å tro at dette inngår i et større spill, sier Melchior.

Han sier anklagene mot Huawei ser ut som en blanding av dels reelle problemstillinger og dels Trump-administrasjonens opptrapping av konflikten med Kina.

Les også

Huawei tiltalt i USA – anklages for industrispionasje

– Vi har jo hele tiden hatt ekkoet fra bakrommet i Det hvite hus, hvor Peter Navarro og Steve Bannon, selv om han nå er ute, har sagt at de er i handelskrig med Kina, og at militær krig er en mulighet. Det er krefter i Trump-administrasjonen som ser en strategisk klar kobling mellom handels- og sikkerhetspolitikk.

Hevder Huawei-saken er atskilt fra forhandlinger

Etter flere måneder med pågående handelskrig mellom USA og Kina, har spenningen mellom landene økt som følge av USAs arrestordre mot Meng.

Seniorforsker Arne Melchior ved Nupi.

USA bekreftet forrige uke at de begjærer Meng utlevert fra nabolandet, som etter pågripelsen har blitt kastet inn i en diplomatisk krise med Kina.

USAs handelsminister Wilbur Ross insisterte imidlertid på mandagens pressekonferanse på at Huawei-saken er fullstendig atskilt fra handelssamtalene.

Det er ikke Melchior ved Nupi like sikker på.

– Trump har trappet opp handelskrigen, men også karakterisert Kina som en taktisk rival i den nye forsvarspolitiske strategien. Koblingen er klar, og den er et bakteppe for konflikten, sier Melchior om Huawei-saken.

– Trump har gått klart ut mot Kinas strategi mot 2025 hvor de vil satse på et titalls sektorer i industrien for å utvikle Kinas teknologiske evner. Det er en rød klut for Trump. Han ser ikke på det som en naturlig og god ting at Kina blir mer teknologisk avansert, men mener at det er en konkurranse på urettferdige vilkår.

Les også

Huawei tiltalt i USA – anklages for industrispionasje

Huawei avviser på sin side påstandene i tiltalen og gjorde i en uttalelse tirsdag klart at selskapet ikke er skyldig i noen lovbruddene beskrevet i punktene.

– Huawei er skuffet etter å ha hørt tiltalepunktene mot selskapet i dag. Selskapet nekter for at selskapet selv eller noen datterselskaper eller tilknyttede selskaper har begått noen av de påståtte lovbruddene som fremkommer i tiltalen, skriver Huawei i uttalelsen.

– Selskapet er ikke kjent med at Meng Wanzhou har gjort noe galt og tror retten i USA til slutt vil komme fram til samme konklusjon.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Huawei tiltalt i USA – anklages for industrispionasje

  2. Børsfall i Asia etter Huawei-tiltale

  3. Huawei-toppens utleveringshøring utsatt

  4. USA og Kina nær delavtale i handelskrigen

  5. Huawei saksøker USA