Tyskland fordømmer Trumps toll som proteksjonisme

Tysklands næringsminister Brigitte Zypries sier president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium til USA vil bli møtt med et klart svar fra EUs side.

KRITISK: Energiminister Birgitte Zypries (t.h.) langer ut mot Trumps metalltoll. Her overværer hun en tale av statsminister Angela Merkel i fjor høst.

Foto: Silas Stein AFP
  • NTB
Publisert:,

– Dette er proteksjonisme som krenker nære partnere som EU og Tyskland og begrenser frihandelen, sier Zypries.

Hun legger til at Tyskland, i samråd med EU, vil komme med et «klart svar» til Trump.

EUs handelssjef Cecilia Malmström tar til orde for dialog med USA for å slippe unna president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium.

– Dialog er alltid EUs førstevalg, sier handelskommissæren.

Tror EU blir unntatt

Malmström har tro på at EU kan få et unntak fra den nye importtollen.

– Vi er venner. Vi er allierte. Vi samarbeider. Vi kan umulig være noen trussel mot USAs nasjonale sikkerhet. Så vi stoler på at vi vil bli unntatt, sier Malmström.

USAs president Donald Trump har vedtatt en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. Den formelle begrunnelsen er at USA i dag produserer så lite stål og aluminium selv at det utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Les også

Forsker frykter tollkonsekvenser i Norge: – Mange arbeidsplasser står på spill

Vedtaket trer i kraft 23. mars og rammer import fra alle land unntatt Canada og Mexico.

Trump har likevel åpnet for at USA allierte kan få unntak fra tollen. I vedtaket inviterer han til diskusjon om dette med alle land som har en «sikkerhetsrelasjon» til USA.

Malmström er det «ikke krystallklart» hva presidenten egentlig mente, men at EU skal ha et møte med USA allerede lørdag. Der satser hun på mer klarhet.

– Vi håper vi kan få en bekreftelse på at EU er unntatt, sier hun.

Hun er likevel tydelig på at EU er beredt på å gå videre med mottiltak hvis samtalene ikke fører fram.

Tollkrig truer Tyskland

Den tyske eksporten økte med 8,6 prosent i januar, sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt eksporterte landet for 107 milliarder euro i januar. Det meste av eksporten gikk til land innad i EU, melder Tysklands statlige statistikkbyrå. Importen steg i januar. Den gikk opp med 6,7 prosent til 89,7 milliarder euro.

Industriproduksjonen i Tyskland har fått en jevn start på året, meldte finansdepartementet fredag og påpekte at ordretilførselen er jevn.

– I nær framtid ser utsiktene for tysk industri veldig bra ut, sier økonom Carsten Brzeski i ING Diba Bank til AP fredag, men han viser til en mørk sky på horisonten:

– Utsiktene til en transatlantisk tollkrig utgjør en reel trussel for tysk økonomi.

Torsdag kveld undertegnet USAs president Donald Trump en ordre om å innføre 10 prosent toll på aluminium og 25 prosent toll på stål. EU har truet med å innføre toll på en rekke amerikanske varer dersom ordren bli iverksatt.

Industriproduksjonen i Tyskland fikk en god start på året, men analytikere advarer om at utsiktene til tollkrig kan true Europas største økonomi.

Les også

Trump har signert tollforslaget

Les også

Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

Les også

Musk støtter Trumps handelspolitikk overfor Kina

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. EU

Flere artikler

  1. Tysk minister tror på enighet om Trump-toll

  2. EU krever unntak fra ny USA-toll

  3. Trump: EU må løsne på «grusomme» handelsbarrierer

  4. Annonsørinnhold

  5. Stor usikkerhet før tollfristen utløper i USA

  6. Trump utfordrer allierte med «bølletaktikk»