Feds Minneapolis-sjef: – Langt ifra en seier mot inflasjonen

Inflasjonen er fortsatt uakseptabelt høy, sier Chicagos Fed-president. Han mener den amerikanske sentralbanken vil fortsette å heve renten inn i det nye året.

Neel Kashkari er Fed-president i Minneapolis.
Publisert: Publisert:

Til tross for at prisveksten i USA dempet seg overraskende mye i juli, mener Chicagos Fed-president Charles Evans, at den amerikanske sentralbanken vil fortsette med rentehevingene.

– Vi har strammet inn pengepolitikken mye og veldig raskt. Jeg forventer at vi vil heve rentene resten av året og inn i det nye, for å sørge for at inflasjonen faller tilbake til vårt mål på to prosent, sa Evans under et arrangement på Drake University i Iowa, ifølge Bloomberg.

Inflasjonen endte på 8,5 prosent i juli målt mot samme periode i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet at inflasjonen skulle dempe seg til 8,7 prosent – fra 9,1 prosent i juni.

Kjerneinflasjonen kom inn på 5,9 prosent – også lavere enn ventet.

Likevel mener Evans at inflasjonen er altfor høy.

– Vi har fått den første positive rapporten på inflasjonen – men den er fortsatt uakseptabelt høy, sa Evans.

27. juli hevet den amerikanske sentralbanken renten med 0,75 prosentpoeng – bare seks uker etter forrige trippelheving.

Etter Feds kommende rentemøte 20–21 september kan renten bli hevet igjen for å få bukt med inflasjonen.

Fed-president i Chicago, Charles Evans.

– Urealistisk

Samtidig har det blitt spekulert i om Fed vil begynne senke rentene igjen allerede til neste år. Dette avkrefter Feds president i Minneapolis, Neel Kashkari, ifølge Bloomberg.

– At vi skal kutte rentene tidlig neste år, når inflasjonen mest sannsynlig vil være over målet, er veldig urealistisk, sa Kashkari.

Han tror er et mer realistisk scenario er at sentralbanken vil heve rentene til et visst punkt – også forbli der til de er overbevist om at inflasjonen er på trygg vei ned mot to prosent.

– Samtidig som jeg er glad for å se at inflasjonen er overraskende lav, så er Fed langt fra å erklære seier over inflasjonen, sa han under et arrangement onsdag.

Les også

Prisveksten i USA dempet seg overraskende mye i juli

– Trenger nok ikke en trippel-heving

– Ting beveger seg i riktig retning. Dette er den mest oppløftende rapporten vi har fått på en stund, uttalte sjeføkonom i Jefferies, Aneta Markowska til CNBC.

Fed var tydelige på at de er villige til å sette opp renten med 75 basispunkter om nødvendig på møte i september, men ifølge CNBC priser nå markedet inn en høyere sjanse for en dobbel-heving på 50 basispunkter.

– Denne rapporten tar presset av Fed ved neste rentemøte. De har sagt at de er klare for å levere en heving på 75 basispunkter, men jeg tror ikke de trenger det lenger, sier Markowska.

Publisert:

Her kan du lese mer om