Smittetallene i USA øker kraftig: høyeste siden i vinter

Over 100.000 mennesker smittes nå av koronaviruset hver dag i USA. Så høyt har ikke tallet vært siden smittebølgen i vinter.

Francesca Anacleto får sin første vaksine av sykepleier Jorge Tase i Miami Beach. På tre dager registrerte Florida 50.000 nye smittetilfeller.
  • NTB-AP
Publisert:

I juni var gjennomsnittet over en uke nede på 11.000 tilfeller per dag, mens tallet den siste uka var på 107.143 daglige tilfeller. På det verste ble 250.000 amerikanere smittet hver dag i januar.

Antall døde øker også raskt. Den siste uka er det registrert nesten 500 dødsfall per dag, opp fra 270 for to uker siden.

Viruset sprer seg nå raskt blant ikke-vaksinerte, særlig i sørstatene, der sykehus i Florida, Louisiana og Mississippi er i ferd med å bli overbelastet.

Louisiana har nå det høyeste antallet nye smittede per innbygger i landet, og er samtidig blant de fem statene med færrest vaksinerte.

Helsemyndighetene er redd for at smitten øker mer om ikke flere amerikanere vaksinerer seg.

– Våre modeller viser at vi kan komme opp i flere hundre tusen tilfeller per dag, like mye som under smittebølgen i januar, om vi ikke får vaksinert folk, sier direktør i USAs smittevernbyrå CDC, Rochelle Walensky.

Folk står i kø for å teste seg på flyplassen i Fort Lauderdale i Florida, en av de hardest rammede statene i den nye smittebølgen.

Overbelastede sykehus

Antall innleggelser på sykehus har også skutt i været, og mange steder er alle sengene på intensivavdelingene nå opptatt.

I Houston i Texas står ambulanser i kø i timevis for å avlevere pasienter, utenfor sykehus, og pasienter må sendes andre steder, noen så langt bort som til North Dakota.

– Helsesystemet vårt er på randen av sammenbrudd, og jeg ser ingen lyspunkter de neste tre ukene, sier David Persee, helsesjef i Houston.

Også i Missouri er situasjonen kritisk, og 30 ambulanser og 60 helsearbeidere står klar til å frakte koronapasienter til andre områder dersom sykehus blir for fulle, sier guvernør Mike Parson.

Les på E24+

Grensebyen Halden har hatt tidenes handelsboom. Men nå kommer nedturen

Vaksineringen øker

Den nye smittebølgen har overbevist en del vaksinekritiske amerikanere om at de må vaksinere seg.

Mange har latt seg påvirke av stadig nye appeller fra overlevende og pårørende til døde vaksineskeptikere om å ta vaksinen.

50 prosent av voksne amerikanere er nå fullvaksinert, opplyste Det hvite hus fredag. Men det er stor forskjell på stater som Mississippi, der 35 prosent er fullvaksinert, og Vermont med 70 prosent.

Strengere tiltak

Stadig flere steder innføres det krav om vaksineattest for offentlig ansatte og helsepersonell, eller påbud om munnbind.

Los Angeles og New York er blant byer som nå krever bevis for vaksine for å slippe inn på restauranter og treningsstudioer, New Jersey krever munnbind for alle skoleelever, og United Airlines er blant bedriftene som nå krever at ansatte er vaksinert.

President Joe Biden varsler at det kommer strengere tiltak, og administrasjonen ber nå alle føderale statsansatte om å vaksinere seg eller gjennomgå testing hver uke.

Drøfter vaksinepåbud

Talsperson i Det hvite hus, Jen Psaki, sier at det er diskusjoner om for eksempel krav om at ansatte på sykehjem eller reisende på offentlig transport fra stat til stat må være vaksinert.

Hun sier at administrasjonen er bekymret for den sterke motstanden mot tiltak rundt om i landet, særlig forbud noen steder mot bruk av munnbind, og oppfordringer til ikke å vaksinere seg.

Etter hvert som smitten har steget i republikansk-styrte stater i sør, ba Biden republikanske guvernører om ikke å være i veien, og slutte å hindre tiltak for å beskytte folk mot viruset.

Konflikt med DeSantis

Det falt ikke i god jord hos Floridas guvernør Ron DeSantis, som har tatt ledelsen i den republikanske motstanden mot koronatiltak, trolig for å markere seg foran den kommende valgkampen for gjenvalg neste år og som mulig presidentkandidat.

Men strategien er risikabel. Florida er nå episenteret i den nye smittebølgen som feier over USA. På bare tre dager denne uka var det 50.000 nye smittede, og sammen med Texas sto Florida for en tredel av alle nye smittetilfeller i landet.

Les på E24+

Tall fra reiselivet viser klar trend: Årets norgesferie ble ikke helt som i fjor.

Forbyr munnbindpåbud

DeSantis er sterk tilhenger av at folk vaksinerer seg, men han har samtidig lagt ned forbud mot at skolestyrer i staten innfører forbud mot munnbind, og har gjennom hele pandemien holdt staten åpen.

– Florida er en fri stat, og vi gir makten til folket. Vi vil ikke la Joe Biden og hans byråkrater komme her og ta fra floridianerne sin frihet og rettigheter, sa han som svar til Biden.

Men han møter motstand fra mange kanter i staten. Skolestyret i Broward har trosset ham og innført krav om munnbind, mens Norwegian Cruise Line saksøker staten for forbudet mot å kreve vaksinebevis av passasjerene før de får lov å gå om bord.

Les på E24+

Slik omstiller du deg til jobbhøsten

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Floridas guvernør vil bøtelegge rederier som krever at cruisepassasjerene viser vaksinepass

  2. Slik vil Støre «unngå en stor nedstenging»

  3. Varsler sluttdato for tiltakene: Kan leve som normalt i slutten av september

  4. Fire millioner statsansatte i USA må vaksineres

  5. Helseministeren: – Kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs