CNN: Stor eksplosjon i Kyiv

KYIV/OSLO (VG) Det ligger an til nok en spent natt i den ukrainske hovedstaden, hvor befolkningen nå er bedt om å søke dekning. Like før midnatt er det meldt om store eksplosjoner.

Publisert:

En veldig stor eksplosjon lyser opp nattehimmelen sørvest i Kyiv, ifølge CNN.

Eksplosjonen ser ut til å være 20 kilometer fra bysenteret, ifølge CNN-korrespondent Tim Lister, som er i Kyiv.

Flyalarmen gikk tidligere i kveld i den ukrainske hovedstaden, samt i byene Kharkiv og Zaporizhzhia. Folk er blitt bedt om å søke dekning i kjellere og bomberom.

Også fredag kveld utviklet intensiteten av invasjonen seg i løpet av nattetimene. Siden natt til lørdag har det pågått harde kamper flere steder i og rundt Ukrainas hovedstad.

Så langt er 20 personer drept og 71 skadet etter kampene i den ukrainske hovedstaden.

Det har også pågått kamper i byene Mariupol, Kherson, Mykolaiv og Odessa sør i landet. Ifølge ukrainske myndigheter har totalt minst 198 sivile ukrainere, blant dem tre barn, så langt mistet livet som følge av Russlands invasjon.

Ordføreren i Kyiv, Vitali Klitschko, forteller at russiske sabotører fortsatt opererer i byen. Tidligere lørdag advarte også Ukrainas forsvarsminister, Oleksij Reznikov, det ukrainske folket om at russere kan sette fyr på hjem og klarlegge veien inn for styrker.

– De er fiendens øyne. Dersom du ser mistenkelige personer som setter opp merker eller ikke har en god forklaring på hvorfor de er et spesielt sted, anhold dem eller meld fra til ukrainske tropper.

DEKNING: Folk løper i dekning under gatekamper i Kyiv lørdag.

Russland fortsetter offensiven

Ukrainas president Zelenskyj sa lørdag formiddag at Ukraina fremdeles kontrollerer Kyiv og viktige områder rundt byen. Ordfører Vitalij Klitsjko hevder at det ikke er russiske soldater inne i sentrum av byen.

Den russiske hæren har siden fått ordre om å fortsette offensiven i Ukraina, som følge av at Kyiv har nektet å inngå samtaler i Hviterussland, hevder talsperson generalmajor Igor Konasjenkov.

– Etter at ukrainsk side avviste forhandlingsprosessen, ble alle styrker i dag gitt ordre om å utvide offensiven fra alle kanter i samsvar med planene for operasjonen, sier han i en uttalelse.

Ukraina nekter imidlertid for at de har avvist å forhandle med Russland. Til Sky News sier en rådgiver fra det ukrainske presidentkontoret at de ønsker å delta i forhandlinger, men at de ikke vil akseptere ultimatum.

Oleksij Arestovytsj, som er rådgiver for Zelenskyj, sier lørdag kveld imidlertid at den russiske offensiven mot Kyiv ikke går fremover.

– Vi angriper fienden rundt Kyiv. Fienden beveger seg ikke for øyeblikket, sier Arestovytsj ifølge Reuters.

ANHOLDT: En sjåfør av en bil blir anholdt av politiet i Kyiv lørdag. Politiet og militæret i Ukraina er på vakt for russere som ikke bærer russiske uniformer.

Ber folket om hjelp

Den ukrainske forsvarsministeren, Oleksij Reznikov, hevdet lørdag ettermiddag at ukrainske styrker så langt har drept om lag 3000 russiske soldater. Samtidig er over 200 blitt tatt til fange, ifølge Reznikov.

– Fienden forsøker å endre taktikk. Russiske tropper skyter mot boligområder, sykehus og utdanningsinstitusjoner, skrev forsvarsministeren.

I uttalelsen kommer Reznikov også med en bønn til det ukrainske folket om å melde fra til ukrainske tropper dersom de er observerer mistenksomme personer.

I tillegg ber han innbyggere om å gripe sjansen dersom militære russiske konvoier passerer.

– De vil bli etterfulgt av drivstofftankere. Stans dem eller brenn dem. Russiske tanks vil simpelthen stoppe, våre tropper vil sikre dem og bruke dem mot fienden.

Logistikk-utfordringer

Russlands inntog i Ukraina har imidlertid gått saktere det siste døgnet, trolig grunnet logistikkproblemer og sterk motstand fra ukrainerne.

Fredag kveld meldte Reuters at russiske styrker hadde problemer med drivstoff og materiell, og hadde stanset nær den nordøstlige byen Konotop etter å ha lidd store tap.

Lørdag ettermiddag skriver Storbritannias forsvarsdepartement at russiske styrker omgår større ukrainske befolkningssentre, samtidig som de avsetter tropper for å omringe og isolere ukrainske byer.

– Det var trolig et mindre antall forhåndsinnsatte russiske sabotasjegrupper som var involvert i nattens trefninger i Kyiv. 

Å ta over Kyiv er fortsatt Russlands hovedmål, heter det i oppdateringen.

En kilde i Pentagon sier til The New York Times at flesteparten av de 150.000 russiske troppene som står klare for å innta Ukraina allerede deltar i kamper i landet.

– Men frustrasjonen vokser hos dem på grunn av den manglende fremgangen i møte med sterk motstand, spesielt nord i landet, sier den Pentagon-ansatte til avisen.

Sender forsyninger og våpen

På Twitter har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrevet at vestlige partnere skal sende våpen for å hjelpe Kyiv i kampen mot Russland.

Sky News erfarer at Storbritannia og USA, sammen med ytterligere 25 land, har blitt enige om å forsyne Ukraina med våpen og andre forsyninger. Blant annet vil Tyskland sende 1000 panservernvåpen og 500 Stinger-raketter til Ukraina.

Statsminister Jonas Gahr Støre vil også revurdere om Norge skal sende militært utstyr til det krigsrammede landet.

– Våpen og utstyr fra partnerne våre er på vei til Ukraina. Anti-krig-koalisjonen virker, tvitret Zelenskyj.

Ukrainas president har også innstendig bedt vestlige land om å kaste russerne ut av betalingssystemet Swift.

Sent lørdag kveld opplyser EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, at flere land inkludert EU, USA og Storbritannia, er enige om å utestenge noen russiske banker fra Swift-nettverket.

Harde kamper

VGs team i Kyiv meldte like før klokken 05.00 norsk tid at de hørte pågående skyting i sentrum av hovedstaden. Både lenger unna og nærmere der de befinner seg.

Det ukrainske forsvaret bekreftet på Facebook at det pågikk harde kamper i gatene i Kyiv og i byen Vasylkiv, som ligger 35 kilometer sør for Kyiv

Borgermesteren i Vasylkiv meldte lørdag morgen om tap på ukrainsk side, og rundt 200 skadede, ifølge CNN.

Det ukrainske forsvaret meldte også ved tretiden at de har slått tilbake et russisk angrep ved en hovedfartsåre inn mot Kyiv sentrum fra nord.

– Gjennom natten har russiske okkupanter ikke tatt en eneste by, skrev forsvaret på Twitter.

Flere angrep

Ifølge Kyiv Independent ble en boligblokk i nærheten av Kyiv internasjonale lufthavn Zhuliany, som ligger noen kilometer unna hovedstadens sentrum, truffet av en rakett lørdag morgen.

Det er ikke meldt om dødsfall i forbindelse med rakettangrepet. 35 personer ble skadet, inkludert to barn, sa Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko til nyhetsbyrået Interfax.

I en videomelding lørdag klokken 12.34 sier president Volodymyr Zelenskyj at Russland har truffet boligområder med raketter, skriver CNN.

– Ødeleggelsen av boligbygg med missiler og artilleri er det ultimate argumentet for at verden skal være på vår side og stoppe Russlands invasjon, sier den ukrainske presidenten.

Lørdag har russiske styrker også ødelagt en vanndemning i Kherson-regionen i Ukraina, ifølge guvernøren av den russisk-annekterte Krim-halvøya, Sergei Aksyonov.

Demningen har siden 2014 sabotert vannforsyningen til innbyggerne på Krim-halvøya.

– En grusom natt

Lørdag ble portforbudet i Kyiv strammet inn. Det er nå utvidet til å gjelde fra kl. 17.00 til 08.00, ifølge Reuters.

– Ukraina er klar hvis noe skjer. Jeg er ikke redd, jeg vil ikke forlate mitt land, sa Anastasia (20) til VG.

Da VG intervjuet henne på onsdag, trodde hun ikke en invasjon skulle skje. Men dagen etter valgte altså en av verdens største militærmakter å invadere landet. Den natten beskriver hun som den verste i hennes liv.

– Det var en grusom natt, den verste i mitt liv. Jeg vil aldri tilgi det russiske folket, skriver hun på melding til VG.

– Min hjemby blir bombet nå. Jeg vil aldri føle meg trygg så lenge jeg vet Putin er i live. Ondskap må dø.

I dag, lørdag, sender Anastasia en ny melding til VG. Hun vil bare beskrive nattens kamper med et eneste ord:

– Grusom.

Publisert: