Kinas Evergrande-problemer kan påvirke deg – selv uten en kaotisk kollaps

Verdens mest forgjeldede eiendomsutvikler, Evergrande, står på kanten av stupet. – Ting som skjer i Kina, blir ikke lenger i Kina, sier analysesjef Pål Ringholm.

GIGANT: Evergrandes hovedkvarter i Shenzhen, sørøst i Kina.
Publisert:

Markedets øyne er rettet mot Asia. Mens inflasjonsfrykten herjer i Vesten, står Kinas nest største boligbygger i fare for å kollapse.

Evergrande har rundt 2.500 milliarder norske kroner i gjeld og rundt 1,5 millioner boliger under bygging.

Sinte investorer har omringet selskapets hovedkvarter for å kreve svar om fremtiden.

Nå frykter markedet at Evergrandes problemer kan smitte over til resten av eiendomssektoren i Kina, som anslås å utgjøre et sted mellom 15 og 30 prosent av økonomien.

Torsdag falt Hang Seng-indeksen i Hongkong til sitt laveste nivå siden november i fjor, og aksjen fortetter nedgangen også fredag med nye 12 prosent.

Så langt i år har Evergrand-aksjen falt over 80 prosent.

– Bekymringen er inflasjon i vest, og kreditt i øst, sier Pål Ringholm, analysesjef kreditt i Sparebank 1 Markets, til E24.

– Ting som skjer i Kina, blir ikke lenger i Kina, fastslår Ringholm.

Kredittbrems kan smitte over til Norge

Ringholm påpeker at Evergrande var verdens mest verdifulle eiendomsselskap for tre år siden.

– Det er det ikke lenger i dag. Markedet priser 100 prosent inn en teknisk konkurs.

Han sier det er vanskelig å predikere hva president Xi Jinping vil gjøre.

– Jeg tror kinesiske myndigheter vil prøve å unngå et Lehman-øyeblikk og prøve å sørge for en restrukturering av gjelden. Kineserne vil ikke la de største bankene gå over ende, sier Ringholm.

Pål Ringholm er analysesjef for kreditt Sparebank 1 Markets.

Bankene, investorene og analytikerne Bloomberg har snakket med, forventer også at en restrukturering er mer sannsynlig enn en kaotisk kollaps.

Men selv om Kina skulle unngå en større finanskrise, kan utviklingen skape negative ringvirkninger.

– Ett spørsmål er om vi får et Lehman-øyeblikk eller ikke. Et annet spørsmål er om eiendomsmarkedet går som før eller ikke. Selv om vi ikke får et Lehman-øyeblikk, er det fornuftig å legge til grunn at dette vil legge en demper på den økonomiske veksten selv i et «best case scenario», sier Ringholm.

Ringvirkningene kan også nå helt til Norge og Oslo Børs, ifølge analysesjefen.

– Direkteeffekten i Vesten er lav, ettersom en relativt moderat andel av Evergrandes gjeld er lånt i dollar. Men hver gang Kina setter kredittbremsene på, smitter det over.

– Mellom 2013–2015 slo det ut på råvaremarkedene, og plutselig falt boligprisene i Stavanger uten at de så det komme. I 2017–2018 bremset kreditten i Kina igjen. Fremvoksende aksjer gikk dårlig, og på høsten 2018 fulgte Oslo Børs etter, sier Ringholm.

Kina-forsker: – Én brikke i et stort puslespill

Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Nupi og Universitetet i Bergen forklarer at situasjonen til Evergrande skyldes en kombinasjon av tre ting.

– Det er en stor eiendomsutvikler som har investert og tatt opp stor gjeld. Deretter har Evergrande gapt veldig høyt og ekspandert inn i ulike sektorer. Så har det kommet reguleringer fra kinesiske myndigheter, som har strammet inn over hele fjøla, særlig på hvor høye gjeldsrater som er akseptable. Evergrande må derfor kvitte seg med gjeld, noe som har skapt bølger i hele selskapet og redusert tilliten blant investorene, sier Gåsemyr til E24.

– Det blir en ødeleggende spiral, oppsummerer han.

Hans Jørgen Gåsemyr er seniorforsker ved Nupi og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Gåsemyr tror også at kinesiske myndigheter vil forsøke å unngå en kollaps.

– Jeg tror at myndighetene på lokalt og sentralt nivå vil sørge for løsninger som demper effekten og styrker tilliten til deler av investeringene som er gjort. Evergrande er en kjempestor aktør med ressurssterke familier og personer bak, men er også én brikke i stort puslespill, sier han.

– Det er for tidlig å spå enden på visa, men det vil være stor interesse for å finne løsninger.

Les også

Verdensbanken: IMF-sjefen løftet Kina på business-ranking

– Ingen automatikk i at de griper inn

Gåsemyr forklarer at myndighetene i Kina går en balansegang mellom å dempe skadevirkningene og vise tydelig at selskap som Evergrande må ta mindre risiko.

– Xi Jinping har gjennomført ganske store innstramminger på kryss og tvers for at kinesiske foretak skal bli mindre eksponert for risiko, sier forskeren.

– Når det kommer til stykket, er innflytelsen til Xi Jinping og kommunistpartiet potensielt stor og nærmest absolutt. Men det er ingen automatikk i at de griper inn.

– Evergrande har næringsaktivitet utover hele Kina, så det vil være mange relevante lokale myndigheter på ulike nivå, også knyttet til Evergrandes ulike selskaper. Det er også mange som lobber for sine interesser. Det sitter ikke et team i Beijing og sender kommandoer direkte ut til selskaper og banker, avslutter Gåsemyr.

Publisert: