SV om Dubai-avsløringene: – Viser hvorfor skatteparadis er så skadelig

SVs Kari Elisabeth Kaski mener Skatteetaten må få flere ressurser til å følge opp skatteparadiser som Dubai, og at regjeringen må jobbe for en utleveringsavtale med emiratet.

Regjeringen må ta initiativ til forhandlinger om utleverings- og inndragningsavtale med Dubai selv om det er urealistisk, mener Kaski
Publisert: Publisert:

Kun et fåtall av nordmennene med eiendom i Dubai, oppgir eiendommen i skattemeldingen slik loven krever, viser undersøkelser E24 har gjort.

– Det er et krystallklart eksempel på hvorfor skatteparadis er så skadelig, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Tirsdag kunne E24 avsløre at 374 eiendommer i Dubai, et av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadis, kan knyttes til Norge. Verdien av eiendommene er anslått til over en milliard kroner.

Les også

Skattekrim om Dubai-avsløringene: – Oppsiktsvekkende

I området som heter Dubai Marina, har flere nordmenn eiendom.

214 personer som er navngitt i Dubai-lekkasjen, som stammer fra starten av 2020, var skattemessig bosatt i Norge ved utgangen av 2019.

Kun 39 personer meldte fra til norske skattemyndigheter at de hadde eiendom i De forente arabiske emirater, som Dubai er en del av. Det viser ligningsdata E24 har fått innsyn i.

Det vil si at færre enn én av fem norske skattebetalere oppga eiendommer i Dubai til skattemyndigheten.

Vil ha innsats for utleveringsavtale

På kort sikt peker Kaski på to ting Norge og norske politikere kan gjøre for å hindre at eiendom og andre verdier i steder som Dubai skjules for skattemyndighetene.

For det første må Skatteetaten få mer ressurser til å gå slike ting etter i sømmene.

– Dette er ikke først gang journalistisk arbeid får frem slike avsløringer, men jeg skulle ønske Skatteetaten hadde større ressurser til å forfølge slike ting. Det vet vi at de ikke har i dag, sier Kaski.

SV-politikerne ønsker seg både mer gjennomgang av informasjonen som finnes i dag, og oppfølging av sakene som kommer frem ved lekkasjer som den E24 har presentert denne uken.

Signalene fra Skatteetaten og Økokrim er ifølge Kaski at det ikke er tilstrekkelige ressurser til det i dag.

Les også

E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

Det andre er at regjeringen bør jobbe for en utleverings- og inndragningsavtale med Dubai.

Etter E24s avsløring stilte Kaski denne uken skriftlig spørsmål til utenriksministeren om regjeringen vil ta initiativ til slike avtaler med Dubai «for å begjære utlevert ettersøkte og dømte, og for å kunne ta beslag og inndra verdier som holdes skjult.»

– Det er ganske urealistisk å få til slike avtale, men vi må jo i alle fall forsøke. Dette er ikke første gang vi ser eksempler på at nordmenn skjuler unna penger der.

Norge har hverken utleveringsavtale eller inndragningsavtale med Dubai eller Emiratene, som Dubai er en del av.

Les også

Samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen: Pengeparadiset

– Et race vi er i ferd med å tape

På lengre sikt er det internasjonale arbeidet med å bli helt kvitt skatteparadiser viktig, ifølge Kaski.

– Det tas bitte små museskritt i riktig retning, men jeg synes de fremskrittene som gjøres på det internasjonale arbeidet hauses for mye opp.

Som eksempel på at fremskrittene er begrenset trekker Kaski blant annet frem at sanksjonene mot russere etter krigen i Ukraina ikke har truffet.

– Realiteten er at skatteparadisene har blitt mer kreative. Tilretteleggere og skatteadvokater har en kompetanse som gjør at det hele tiden er et race mellom å avdekke og skjule. Det er et race vi er i ferd med å tape.

Palmen, det kunstige byggede området formet som en palme, har noen av Dubais dyreste eiendommer.

Gigantlekkasje

Flere enn 20 internasjonale medier publiserte tirsdag resultatene av et journalistisk samarbeid ledet av E24, om en gigantisk lekkasje av eiendomsdata fra Dubai.

Det lekkede materiale er fra 2020 og ble gitt til E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence Studies (C4ADS).

Dubai-lekkasjen omfatter 274.000 privatpersoner og selskaper fra 197 stater og jurisdiksjoner, som er registrert med til sammen 800.000 eiendommer.

Les også

Russiske oligarker, kriminelle og sanksjonerte politikere er storeiere i Dubai

Myndighetene i Dubai har ikke svart på en rekke konkrete spørsmål fra E24 i forbindelse med lekkasjen.

I en uttalelse sendt via Emiratenes ambassade i Oslo, skriver regjeringen i Dubai:

«Påstandene som fremsettes om eierskap av eiendom i Dubai er faktuelt unøyaktige. De forente arabiske emirater har et tydelig regulatorisk rammeverk, i tråd med internasjonale standarder og lovverk for å bekjempe økonomisk kriminalitet», og fortsetter:

«Dubai Land Departement (det offentlige organet som har ansvar for eiendomssektoren i Dubai journ.anm.) med dets aktiviteter og prosesser, er en hjørnestein i dette arbeidet».

Publisert: