Tsipras sier gresk gjeldssanering er like rundt hjørnet

Torsdag kveld skal det greske parlamentet stemme over nye reformtiltak.

I KINA: Alexis Tsipras fotografert under en tale på en konferanse i Beijing.
Publisert: Publisert:

Mye av Hellas stod stille som følge av streiker onsdag i protest mot nye kutt- og reformtiltak som regjeringen ønsker å innføre.

Parlamentet skal torsdag kveld stemme over tiltakene som er en betingelse for at Hellas skal få utbetalt 7,5 milliarder euro fra den økonomiske hjelpepakken som eurosonen har gitt landet (se faktaboks om greske hjelpepakker).

Den greske staten trenger pengene for å kunne betale låneforfall i juli. Det greske statsbudsjettet går for tiden med overskudd, før betjening av gjeld.

Blant tiltakene landet må vedta er kutt i pensjoner fra 2019 og en reduksjon i grensen for når grekere skal betale inntektsskatt fra 2020.

I avtalen ligger det imidlertid også elementer som vil motvirke innsparingseffektene hvis grekerne holder budsjettdisiplin, blant annet gjennom reduserte skattesatser.

Les også

Generalstreik i protest mot innsparinger i Hellas

Trenger penger til sommeren

Hvis det greske parlamentet stemmer for tiltakene, vil Eurogruppen (eurosonens finansministre) godkjenne utbetalingen av nye 7,5 milliarder euro på sitt møte 22. mai.

– Vi har blitt lurt. Vi trodde på løftene de ga, sier den 71 år gamle pensjonerte mekanikeren Nikos Moustakas til Reuters.

Han henviser til statsminister Alexis Tsipras og hans parti Syriza som vant valget i januar 2015 og har hatt regjeringsansvar siden.

På med slipset?

Men i parlamentsdebatten onsdag overrasket Tsipras med å gå langt i å antyde at et av de viktigste valgløftene er i ferd med å bli innfridd.

– Jeg vil bli tvunget til å gå med slips igjen, sa han, ifølge Kathimerinis referat.

Det med slipset peker på løftet han ga i 2015 om ikke å bruke slips før landet har fått en substansiell gjeldssanering.

– Nyheten er så positiv at vi har vanskelig for å tro den, fortalte han til journalister.

Men akkurat hva nyheten er, var han vag om.

Snakket med Lagarde

Han fortalte at han hadde hatt møter med IMF-sjef Christine Lagarde i Beijing sist lørdag.

De møtene har gjort Tsipras overbevist om at IMF mener alvor når de krever at eurostatene må ettergi vesentlige deler av den greske statsgjelden før IMF går med i hjelpeprogrammet for landet.

Tsipras sa også at Tysklands forbundskansler Angela Merkel i større grad er i ferd med å bli involvert i samtalene om en gjeldsanering for Hellas.

Og hvis alt går som planlagt vil en avtale om gjeldssanering blir inngått seneste i begynnelsen av juni, om ikke allerede under Eurogruppemøtet 22. mai.

Les også

Ny Hellas-avtale ga gresk børsoppgang

Konflikt mellom långiverne

Spørsmålet om gjeldssanering har vært en av flere viktige kilder til konflikt mellom IMF og eurostatene.

IMF har lenge sagt at eurostatene må ettergi betydelige deler lånene de har gitt til Hellas for den greske gjeldsbyrden er større enn hva som er bærekraftig.

Eurostatene, med Tyskland i spissen, har sagt at de ikke har lov å ettergi slike lån og at det dessuten ikke er nødvendig.

Men samtidig har eurostatene, og særlig Tyskland, et sterkt ønske om at IMF skal gå med i det økonomiske hjelpeprogrammet for Hellas.

Eurosonen har allerede gitt lettelser i den greske gjeldsbyrden ved at renter er redusert og løpetiden på lånene fra eurosonens krisefond ESM er vesentlig forlenget.

Med IMF på laget vil IMF kunne overta mye av ansvaret for oppfølgingen av Hellas og Hellas blir dermed i mindre grad et politisk tema for eurosonen.

Les også

Gresk budsjettoverskudd for første gang siden 1995

Les også

Hellas: – Foreløpig avtale om gjeldslettelser

Les også

Advarer mot gjeldseksplosjon

Publisert: