Slik ble EU slangen i skatteparadiset Kypros

Slapp bank-rapportering, EU-områdets laveste bedriftsskatt, og skjuling av formuens eier har gjort Kypros til paradis for skatteflyktninger. Men så begynte øystaten å varsle andre lands myndigheter om skattesnusk.

PARADIS: Kypros er populært blant de som søker sol og varme – og gunstige skatteregler. Her fra Aya Napa.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Kypros har vært et skatteparadis lenge. Men at det nå begynner å dukke opp store avsløringer om skattesnusk blant personer bosatt der, er et symptom på at Kypros ikke er så attraktivt lenger.

– De mest attraktive skatteparadisene, er tross alt de det ikke dukker opp avsløringer om, sier Peter Ringstad, politisk rådgiver og Kypros-ekspert i Tax Justice Network Norge, til E24.

Mandag kom nyheten om at Økokrim har tiltalt finansmannen Svein Harald Schie for skatteunndragelse. De mener han har skjult 135 millioner kroner i inntekt og 350 millioner i formue fra norske myndigheter siden 90-tallet.

Bekrefter Kypros-hjelp

Schie skal ifølge tiltalen blant annet ha skjult store beløp på kontoer i skatteparadis i utlandet – deriblant Kypros, hvor han lenge har vært bosatt.

Økokrim bekrefter at kypriotiske myndigheter har hjulpet dem.

– Vi har sendt rettsanmodninger til Kypros og har fått bistand fra Kypros i etterforskningen, sier politiadvokat Elisabeth Frankrig til E24.

Schie er ikke alene om å ha meldt flytting til øynasjonen. Siden 1992 har 147 norske statsborgere fått status som utvandret til Kypros i Folkeregisteret. 144 av disse står også oppført med postadresse der, får E24 opplyst av Skattedirektoratet.

Blant norske utvandrere til Kypros er tankreder John Fredriksen og riggmillionær Idar Arnold Iversen. Sistnevnte ble tiltalt for grov skattesvik tidligere i år og dømt for få dager siden.

KYPROS-EKSPERT: Peter H. Ringstad.

Fikk krisepakke mot innstramming

Bankene i Kypros ble underlagt en strengere rapporteringsplikt om mistenkelige forhold i 2013.

Dette er samme år som norske skattemyndigheter anmeldte Schie, og Økokrim startet sin etterforskning. Det er imidlertid uklart hvem som førte norske myndigheter på saken.

Politiadvokat Frankrig ønsker ikke å si om Økokrim har fått tips fra andre land.

– Det er ofte skattemyndighetene som får slik informasjon, og som har disse informasjonsutvekslingsavtalene, sier hun.

Kypros er mindre attraktivt som skatteparadis nå enn tidligere.

Og det var gjeldskrisen i Hellas som førte til innstramminger i 2013, forteller Ringstad:

– Etter at Hellas havnet i gjeldsuføret, ble Kypros dratt med i dragsuget. Kypros hadde nemlig den største andelen av greske statsobligasjoner, og kypriotiske banker gikk på den største smellen. De gikk nærmest konkurs over natten, sier Ringstad.

Hellas måtte derfor be om krisehjelp fra EU. Det fikk de – mot strenge betingelser tilbake.

5 grunner til at Kypros ble skatteparadis

Her er fem grunner til at Kypros historisk sett har vært såpass attraktivt for formuende og næringsdrivende, ifølge Peter Ringstad ved Tax Justice Network Norge:

1. Slapp praktisering av hvitevaskingsforpliktelsene fra bankene, som medfører at mistenkelige forhold ved bankkundene ikke rapporteres myndighetene.

2. Kypros tillater såkalt trust-forvaltning, hvor eieren av en formue kan skjules bak en stiftelse som opprettes. Slik blir de vanskeligere å spore.

3. Lavest bedriftsskatt i EU-området. Skattesatsen var 10 prosent frem til 2013. Den er nå økt til 12,5 prosent, som fortsatt er svært lavt.

4. Særregler for shippingsskatt.

5. Gunstig sted å ha holding-selskap, da du ikke er skattepliktig for kapitalinndekter som oppstår utenfor Kypros, når du ikke er kypriot.

Deler mer informasjon

Men mye av dette endret seg altså i 2013.

– Blant betingelsene fra EU var en reformering av informasjonsutvekslingen med andre lands myndigheter, sier Ringstad, og fortsetter:

– Det dukker nå opp flere saker hvor kypriotiske myndigheter deler informasjon. Det hadde nok ikke skjedd før Hellas-krisen.

Samtidig ble bruken av trust-forvaltning, som altså kan skjule en formues reelle eier, skjerpet inn.

Skatteetaten: – Gir økt oppdagelsesmulighet

E24 har spurt Skatteetaten om det var utenlandske myndigheter som tipset dem om forholdene som førte til at de anmeldte Svein Harald Schie, og hvilke land dette i så fall var. Det vil ikke Skatteetaten si noe om.

Men de bekrefter informasjonsutvekslingsavtalen med Kypros, som gjør at Skatteetaten automatisk sendes opplysninger om inntekter og formue til nordmenn som oppholder seg der.

– Slike avtaler vil kunne bidra til at Skatteetaten får økt oppdagelsesmuligheter for skatteunndragelser, sier seksjonssjef Lene Ringså Solberg i Skatteetaten i en kommentar til E24.

Ringstad sier Kypros nå er bundet til de innskjerpede rutinene i overskuelig fremtid.

– Redningspakken består av jevnlige utbetalinger, som betinges av at Kypros følger EUs krav. Her overvåkes Kypros strengt av EU, som tar jevnlige stikkprøver, sier han.

Les også

Økonomiens fall bremser på Kypros

Les også

- Resesjonen på Kypros ble mildere enn ventet

Les også

Hellas kan ende opp som disse landene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kypros

Flere artikler

  1. Dette er skattereglene for nordmenn bosatt i utlandet

  2. Tidligere Fredriksen-megler tiltalt for skatteunndragelse

  3. Økokrim har tiltalt Stein Harald Schie (63) for skatteunndragelse: Tidligere Fredriksen-megler nekter for skattejuks

  4. Her gir bankene hemmelighold

  5. Betalt innhold

    Deler av arven etter kong Olav dukket opp i lekkasje fra skatteparadis