Boris Johnson med tabbeutspil: – Brexit blir en «Titanic»-suksess

Britisk utenriksminister og brexit-tilhenger Boris Johnson mener at Storbritannia skal gjøre brexit til en suksess.

MINISTER: Mange ble overrasket da brexit-forkjemper Johnson ikke valgte å kjempe for statsministerplassen etter avstemningen i sommer. Han ble utenriksminister isteden. Her er han i midten foran, sammen med Colombias president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos, under sistnevntes statsbesøk i London nylig.
Publisert:

Boris Johnson var en ledende skikkelse i kampen for å få Storbritannia ut av EU, og ble tidligere i år utnevnt til utenriksminister i Theresa Mays regjering.

Onsdag mottok han prisen for årets comeback under Spectator Awards.

Han sa da at han trodde at Europa skjønner at Storbritannia nå vil ut av EU.

– Den sank

– Som vår fantastiske statsminister sa – de skjønner at brexit betyr brexit, og vi skal gjøre det til en «Titanic» suksess, sa ministeren under utdelingen, ifølge The Guardian.

«Titanic» betyr «stor» eller «massiv» på det engelske språk, men var også – som de fleste trolig har fått med seg – navnet på en passasjerbåt som sank i 1912, med over 1.500 omkomne som resultat

Les også

Hedgefond-forvalter frykter børsfall på 80 prosent etter brexit

– Den sank, sa da også tidligere finansminister – og brexit-motstander – George Osborne, da han ga prisen til Johnson, og etter at «Titanic»-beskrivelsen med den mulige doble bunnen ble uttalt.

– Vel, Titanic-utstillingen i Nord-Irland er den mest populære attraksjonen i provinsen. Vi skal gjøre brexit til en stor suksess, kvitterte Johnson – kjent for sine mange humoristiske sprell, men også verbale sleivspark.

Diskusjonene på Twitter og i mdiaa etter utdelingen gikk høyt: Tabbet Johnson seg ut med et svært uheldig ordvalg, eller var det subtil humor fra en politiker som er beskyldt for å være brexit-fanebærer for egen politisk vinnings skyld, og ikke grunnet overbevisning.

Prisutdelingen ble utdelt av det konservative magasinet Spectator – hvor Johnson selv har en fortid som både skribent og redaktør.

– Positivt

– Vi er i ferd med å gjøre noe veldig positivt for begge sidene av Den engelske kanal, et nytt europeisk partnerskap mellom et sterkt Storbritannia og et sterkt EU. Tro meg, det er det folket på dette fantastiske kontinentet ønsker, sier ministeren.

Under samme utdeling fikk statsminister Theresa May prisen for årets politiker.

Les også

Børssjef advarer mot å flytte finanstjeneste ut av London: – Vil koste bankene 77 mrd. dollar

Torsdag, dagen etter utdelingen, ble det kjent at en britisk domstol har bestemt at regjeringen ikke kan melde seg ut av EU uten at parlamentet først har stemt over saken.

Regjeringen er ventet å anke saken.

Dette kan forsinke prosessen med å melde Storbritannia ut av EU. Statsminister May har tidligere fortalt at hun ønsker å starte utmeldingen allerede i mars 2017.

Borgermester

Boris Johnson ble først populær som borgermesteren i London, der han ble regnet som folkelig, og var lenge en favoritt til å overta statsministerposten da David Cameron gikk av etter brexit-avstemningen.

– Boris Johnson er en slags blanding av Margaret Thatcher og David Cameron, men er nok hakket mer på venstresiden i partiet enn Cameron, sa Storbritannia-forsker Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder tidligere i år.

Les også

Domstol: Det britiske parlamentet må stemme over brexit

Les også

En av de lengste kranglene i Storbritannia er avgjort: Heathrow får ny rullebane

Les også

May: – Det vil oppstå vanskelige situasjoner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om