Britenes finansminister varsler økte skatter og budsjettkutt

Storbritannia blir et fattigere land uten EU, mener finansminsiter George Osborne. Han varsler økte skatter og kutt i offentlige utgifter etter folkets brexit-avgjørelse.

ØKER SKATTER: Britene vil snart merke brexit på kroppen, varsler Storbritannias finansminister George Osborne.
Publisert: Publisert:

Etter at britene i forrige uke besluttet å trekke Storbritannia ut av EU, har pundet falt i verdi og britiske banker stupt på børsen.

Nå varsler finansminister George Osborn økte skatter og kutt i offentlige utgifter for å hindre at situasjonen spinner ut av kontroll.

– Vi er nødt til å sikre finanspolitisk sikkerhet for folket, og vi er nødt til å vise både landet og verden at regjeringen kan klare seg med de ressursene den har til rådighet, sier Osborne, ifølge Reuters.

Uttalelsene kom da han var gjest hos BBC Radio tirsdag morgen.

Tilpasning

Advarslene om å gå ut av EU var mange i forkant av folkeavstemningen. Finansdepartementet har advart om økonomisk nedtur og en økonomisk svekkelse på inntil 6 prosent i løpet av de to første årene etter utmeldelse.

– Storbritannia er inne i en periode med en lengre økonomisk tilpasning, sier Osborne tirsdag.

– Vi tilpasser oss livet utenfor EU, og det blir ikke like rosenrødt som det var på innsiden, legger han til, men sier han har tro på at regjeringen kan komme opp med en tydelig plan.

Utelukker seg selv

Da Osborne møtte pressen mandag, uttalte han at den neste statsministeren må beslutte om det trengs et krisbudsjett og andre tiltak som følge av utfallet av folkeavstemningen. I forkant av valget hadde Osborne sagt at et «nei til EU» ville kreve umiddelbare tiltak fra regjeringen i London. Dette var han imidlertid mer utydelig på mandag.

I sin spalte i avisen The Times utelukket Osborne seg selv som en mulig kandidat til å etterfølge statsminister David Cameron.

– Selv om jeg fullt ut aksepterer resultatet, er jeg ikke personen som kan samle partiet slik det trenger, sier han, ifølge NTB.

Det er ventet at Camerons etterfølger vil bli utnevnt innen utgangen av september. Foreløpig regnes innenriksminister Theresa May og den tidligere London-ordføreren Boris Johnson som favoritter til å erstatte statsministeren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om