Storbank tror Trump-rally på Wall Street vil vare lenge

Det blir en juletid med fortsatt høy temperatur på Wall Street, ifølge Bank of America.  Her er oversikten over hvordan alt fra oljeprisen til valutakurser kan kan reagere på Trump-seieren fremover.

GLADLAKS: Trump kan glede seg over Wall Streets toppnoteringer etter han gikk av med seieren.

Foto: Chuck Burton AP
Publisert:

Det er nå 13 dager siden Trump gikk av med seieren i det amerikanske valget.

Siden den gang har markedene reagert litt annerledes enn mange på forhånd trodde.

I stedet for børsras, flukt til sikre statspapirer og stigende gullpriser, har Trumps seier hittil resultert i det motsatte.

Andre markedsreaksjoner har imidlertid vært som ventet: dollaren har styrket seg og fremvoksende markeder går nedover.

Seniorrådgiver Joakim Fels i fondsforvalteren Pimco, tidligere mangeårig sjeføkonom i Morgan Stanley, mener markedsaktøren ser ut til å ha adoptert holdninger fra Stanley Kubricks filmklassiker «Dr. Strangelove, or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb».

60-tallsfilmen spinner rundt en krigshissig amerikansk president, og bekymrede stabsmedlemmer som forsøker å hindre at den atomvåpenbaserte maktbalansen mellom USA og Sovjetunionen skiples.

– Jeg er ikke Dr. Strangelove, og tror det er for tidlig å slutte å bekymre seg, skriver Fels i et analysenotat, gjengitt av Marketwatch.

Les også

Trump kan være akkurat det USAs økonomi trenger

– Et mer differensiert syn på de potensielle langsiktige økonomiske og politiske konsekvensene av Trump må inkludere både de betydelige usikkerhetene som fortsatt omgir den neste presidentadministasjonens økonomiske politikk, og de globale linkene mellom økonomier og markeder.

E24 har i denne saken laget en oversikt over hvordan markedene har reagert siden Trump overraskende gikk av med seieren, og ikke minst hvordan de er ventet å reagere fremover:

* Aksjemarkedet

De toneangivende børsindeksene i USA oppnådde nye rekordnoteringer forrige uke.

DR. STRANGELOVE: Komikerlegenden Peter Sellers i rollen som Dr. Strangelove, i filmen med samme navn. Den spinner rundt hvordan folk reagerer i forkant av en mulig katastrofe.

Foto: AP

I etterkant av Trump-valget har det spesielt vært rally i bankaksjer. Årsaken er i hovedsak at den kommende presidenten har lovet snillere reguleringer.

Bank of America tror imidlertid ikke at Trump-rallyet på børsene er over med det første.

– Vi ser nå overlappende effekter av både et post-brexit rally og et post-valg rally, og det passer godt sammen, sier leder for teknisk analyse Stephen Suttmeier i Bank of America til CNBC.

I de åtte dagene etter brexit-avgjørelsen og valget i USA, steg S&P 500-indeksen på New York-børsen med henholdsvis tre og to prosent.

Før begge hendelsene bar markedet preg av stor frykt og nervøsitet.

Suttmeier mener også sesongen vi nå går inn i, taler for et sterkere aksjemarked.
– Nå starter årets beste tremåneders-, og seksmånedersperiode. Sesongen støtter argumentet for et rally, sier Suttmeier.

November til januar og november til april er historisk sterke perioder i aksjemarkedet.

(Artikkelen fortsetter under grafen.)

Grafen viser utviklingen av Dow Jones-indeksen på Wall Street de siste 30 dagene.

Foto: Infront

* Gull

Gullprisene var ventet å klatre om Trump vant valget, hovedsakelig som følge av at gull regnes som en sikker havn i usikre tider.

Under valgnatten, da Trumps sjanser økte kontinuerlig, steg gullprisen kraftig, opp mot seks prosent. Det samme skjedde umiddelbart etter brexit-avgjørelsen i juni.

Etter valget har imidlertid gullprisen falt igjen, med mer enn fem prosent.

Holmes tror at om Trump går videre med sine varslede sanksjoner mot Kina, så vil inflasjonen stige betydelig i USA. Høyere inflasjon holder realrentene nede, som vanligvis støtter en høyere gullpris.

Trump har også stilt seg kritisk til internasjonale handelsavtaler, og truer med å trekke USA ut av NAFTA (North American Free Trade Agreement).

Holmes tror imidlertid ikke at det kommer til å skje mye med gullprisen før sentralbankens rentemøte i desember. Det er da ventet at de setter opp renten.

– Om vi kommer tilbake til negative renter, som jeg tror vil skje, kommer vil til å se at gullprisen øker til 1.300 dollar per unse.

I skrivende stund koster en unse (31 gram) 1.214 dollar.

AUDITION? Kommende president Donald Trump har hektisk møtevirksomhet om dagen, med sikte på hvem som skal sitte i hans administrasjon, og hvordan de skal ta over. Her kommer han ut etter et møte med tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani i helgen.

Foto: Drew Angerer AFP

* Olje

Trumps ønske om å gjøre USA mer oljeuavhengige, er forventet å gi en økning i innenlands produksjon, i et marked som allerede er preget av overflod.

– Vi vet at Trump er et stor forkjemper av fossilt brennstoff, og er skeptisk til effektiviteten av fornybar energi. Men det er uklart på dette tidspunktet hvilke politiske grep han vil ta for å gjenetablere jobber innen kullutvinning, slik han har lovet, eller støtte oljeprisen, sier Holmes.

Trump har sagt han vil støtte såkalt fracking i USA. Fracking, eller skiferolje som det kalles på norsk, er en metode for å utvinne petroleumsstoffer fra fossile bergarter og går ut på å pumpe vann ned i bakken gjennom et borerør, sprenge skiferlagene og frigjøre gassen slik at den kan samles opp.

Når USA nå vil kunne eksportere overskuddsolje, vil dette putte et lokk på oljeprisen slik at den ikke går over 50 dollar på lenge, ifølge Holmes.

I dagene etter valget falt oljeprisen, blant annet som følge av en sterkere dollar. Siden 15. november har imidlertid prisene steget igjen, i stor grad på grunn av positive signaler fra Opec.

Industrielle råvarer

Les også

«Trumpflasjon» rammer investorer

Trumps plan om å styrke infrastruktur har allerede hjulpet med å øke forventningene om høyere etterspørsel for industrielle råvarer, slik som kobber, som ble elleve prosent dyrere i uken som endte 11. november. Siden valget er prisen fire prosent høyere, skriver Marketwatch.

– Vi ligger langt bak når det gjelder oppgradering av infrastruktur. Mye penger kan gå inn i dette, og det vil industrielle råvarer dra nytte av, sier sjefsforvalter i Global Investors.

Dollaren

I etterkant av valget, har dollaren styrket seg kraftig, og er nå generelt sterkere enn den noen gang har vært siden 2003, ifølge Bloombergs dollar-indeks.

Trumps lovnader om økte investeringer og lavere skatter har medført forventninger om høyere vekst i verdens største økonomi.

(Artikkelen fortsetter under grafen.)

Grafen viser utviklingen i kursen mellom dollar og euro. Euroen har ikke vært sterkere på nesten ett år.

Foto: Infront

Det har ført til store bevegelser i verdens største valutapar, dollar mot euro. En euro koster nå 1,06 dollar. Dollaren har ikke vært sterkere mot den europeiske fellesvalutaen siden desember i fjor.

Etter at Trump stakk av med seieren, har valutaspekulantene begynt å posisjonere seg for at dollar vil bli like mye eller mer verdt enn euro.

Valutaekspertene i Deutsche Bank mener dollaren vil suse forbi euroen i løpet av 2017.

– Trump-seieren har endret ting, sa George Saravelos, strateg ved Deutsche Bank, til Bloomberg, forrige uke.

Før valget kostet en dollar rundt 8,2 norske kroner. Siden har den blitt stadig dyrere, og koster i skrivende stund 8,6 kroner.

Obligasjonsmarkedene

Utviklingen i obligasjonsmarkedene har vært dramatisk. Lange markedsrenter har steget markant, med USA i spissen. Årsaken er Trumps løfter om finanspolitisk stimulans i form av store skattelettelser og massive infrastrukturinvesteringer.

Tanken er at det hele skal finansieres med lånte penger. Dette kommer dermed til å øke både vekst og inflasjon, og øke rekkevidden av statspapirer. Da vil långiverne ha bedre betalt i form av høyere rente.

Tross at rentene på internasjonale verdipapirer har økt noe den siste tiden, er de fortsatt svært lave målt mot historiske nivåer. Men hvis stigningen fortsetter, vil det etter hvert påvirke rentesettingen i Europa og her hjemme, sa Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen til E24 11. november.

Fremvoksende økonomier

Som gruppe har de mindre utviklede økonomiene vært de seneste dagenes store tapere, med store fall i aksjemarkedet.

Høye renter i USA og dollarstyrkelsen er viktige årsaker ettersom den relative attraksjonskraften i amerikanske plasseringer øker samtidig som lån i dollar blir dyrere å betale tilbake.

Risiko for nye handelshindre vil også slå hardt ut mot mange av disse fremvoksende økonomiene. Verst er det for situasjonen i Mexico, der 25 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) kommer fra eksport til USA.

Les også

Trump kan være akkurat det USAs økonomi trenger

Les også

Børsuken på Wall Street: Rekordnoteringer på amerikanske børser

Les også

Gullprisen kraftig opp