Brexitsamtalene fortsetter – ingen gjennombrudd i natt

EU håpet å våkne til brexitgjennombrudd etter en natt med forhandlinger. Men samtalene fortsetter i håp om å spikre et avtaleutkast før EU-toppmøtet torsdag.

Etter positive meldinger om at det kan nærme seg et utkast til en brexitavtale, styrket pundet seg, og onsdag var det oppgang på flere børser i Asia. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert:,

Storbritannias statsminister Boris Johnson ventes å orientere sin regjering om framgangen etter en natt med forhandlinger. Samtalene fortsetter onsdag morgen, melder BBC.

– Diskusjonene fortsatte langt inn i natta og fortsetter i dag, sier en ikke navngitt europeisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

I London sier kilder ved Johnsons kontor at det «fortsatt gjenstår mer arbeid».

Flere medier meldte tirsdag at et utkast til en brexitavtale kunne bli offentliggjort onsdag morgen.

Tidspress

EU-forhandler Michel Barnier har sagt at et utkast må være på bordet onsdag morgen hvis EU-landene skal ha mulighet til å vurdere utkastet før toppmøtet som starter torsdag. Han skal senere onsdag brife EUs kommissærer og ambassadører om status i forhandlingene.

Dersom forhandlingene strekker ut og en avtale ikke kommer på bordet, sier tjenestemenn at samtalene kan gjenopptas neste uke og at det vil bli kalt inn til et nytt toppmøte i tide. 31. oktober skal Storbritannia etter planen forlate EU.

EU-kilder sier britene har kommet med flere innrømmelser i spørsmålet om handel over den irske grensa. Ifølge The Guardian skal forhandlerne i prinsippet være enige om at det skal etableres tollgrense i Irskesjøen, en løsning som statsminister Boris Johnsons forgjenger Theresa May hadde avvist.

Motstand i Parlamentet

En slik løsning kan innebære at den britiske provinsen Nord-Irland fortsatt er underlagt EUs regler og forhindre en såkalt hard landegrense til EU-medlemmet Irland.

Hvis det stemmer at Johnson nå har gitt etter for EUs krav, må han fortsatt stå løpet ut i Parlamentet. Der kan han møte motstand fra det nordirske unionistpartiet DUP, som er støtteparti for den britiske regjeringen, samt fra mer urokkelige brexit-forkjempere.

Johnson antas da å argumentere for at Nord-Irland under en slik avtale fortsatt vil være juridisk innenfor Storbritannias tollområde.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

  2. Statsministrene i Storbritannia og Irland øyner håp om brexitavtale

  3. BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale

  4. Annonsørinnhold

  5. Pundet hopper etter «konstruktive» brexit-samtaler

  6. EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer