Stormaktenes handelskrig

USA vil innføre EU-toll på varer verdt 69 mrd.

WTO ga onsdag USA grønt lys for å ilegge EU straffetoll som svar på unionens subsidiering av Airbus.

LUDOVIC MARIN / AFP
 • André Haugen
 • Ine Brunborg
Publisert:

Etter onsdagens kjennelse fra Verdens handelsorganisasjon (WTO), varsler USA nå at de vil innføre toll på fly og landbruks- og industriprodukter fra EU.

CNBC og Wall Street Journal viste først til kilder i Trump-regjeringen, før det hele i løpet av natten norsk tid ble bekreftet - slik blant andre Bloomberg skriver her.

EU-fly vil få en toll på 10 prosent, mens landbruksprodukter og industriprodukter vil ilegges en toll på 25 prosent.

De som rammes av sistnevnte toll er blant annet irsk og skotsk whisky, samt vin, oliven, svinekjøtt og meieriprodukter fra flere europeiske land.

Les også: Disse varene rammes

USA har bedt WTO om formelt å godkjenne tollene den 14. oktober, før tollene etter planen trer i kraft fra 18. oktober.

Ifølge Reuters har USA bestemt at listen ikke skal omfatte flydeler. Dette for å unngå at Airbus og Boeings virksomhet i USA rammes.

Grønt lyst fra WTO

Tidligere onsdag ble det kjent at Verdens handelsorganisasjon (WTO) har gitt USA rett til å ilegge EU opptil 100 prosent straffetoll på EU-varer verdt 7,5 milliarder dollar årlig. Etter dagens kurs tilsvarer beløpet rundt 68,5 milliarder kroner.

Varene som nå skal ilegges toll fyller hele beløpet på 7,5 milliarder dollar somd et åpnes for, men satsene er altså litt lavere.

Les på E24+

Les også: (+) Milliardmarerittet får meglere til å frykte børshøsten

Bakgrunnen for beslutningen fra WTO er den betente, 15 år lange striden rundt EUs subsidier av den europeiske flyprodusenten Airbus.

EU har vunnet en tilsvarende sak i WTO om subsidiering av den amerikanske flyprodusenten Boeing, men her er det ennå ikke kommet noen beslutning om eventuell straffetoll.

Denne dommen er ventet fra WTO tidlig neste år.

– Korttenkt

EU-kommisjonens handelskommissær Cecilia Malmström har tidligere sagt at ny toll vil være «korttenkt og kontraproduktivt»

Airbus skrev i en pressemelding tirsdag at en toll fra USA på fly og flydeler vil føre til usikkerhet ikke bare i luftfartsindustrien, men også verdensøkonomien.

Selskapet la da håpefullt til at «det er fortsatt mulig å unngå».

Airbus opplyste at det amerikanske leverandørleddet alene bidrar til 275.000 jobber og en omsetning på over 50 milliarder dollar, bare de siste tre årene.

EU har foreslått å forhandle om et forlik for å unngå stadig nye runder med toll, men USA har bedt om at EU først følger WTOs regelverk.

Donald Trump har også truet med å innføre toll på biler og bildeler fra EU, men den amerikanske regjeringen utsatte den tollen med seks måneder i mai. Beslutningen kommer 13. november.

Partene skal etter planen møtes for forhandlinger 14. oktober
Les også

WTO gir USA rett til å innføre EU-toll etter Airbus-støtte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. USA
 3. EU
 4. Toll

Flere artikler

 1. WTO gir USA rett til å innføre EU-toll etter Airbus-støtte

 2. USA innfører straffetoll på ost, vin, fly og whisky fra EU

 3. USA vurderer milliardtoll på varer fra EU og Storbritannia

 4. Annonsørinnhold

 5. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll

 6. Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen