Dette skjer denne uken

Rentemøte-referat kan gi nye signaler om ventede rentekutt i USA, og i Storbritannia blir det en ny, spennende brexit-uke. Statsbudsjett og tall for industriproduksjon og inflasjon preger uken her hjemme.

KUTTSIGNALER? Federal Reserve-sjef Jerome Powell og resten av Fed-medlemmene slipper referatet fra sitt rentemøte i september denne uken. Det er knyttet spenning til eventuelle signaler om ytterligere rentekutt – noe som president Donald Trump har gitt tydelig uttrykk for at han ønsker.

Carlos Barria / X90035
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Den virkelig store makro-uken har vi lagt bak oss, rundet av med den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten fredag.

Men også denne uken har vi noen tall i vente.

Høydepunktene inkluderer norsk industriproduksjon (mandag), tysk industriproduksjon (tirsdag), norsk BNP (onsdag), og norsk og amerikansk inflasjon (torsdag).

For øvrig fortsetter markedene å følge med på brexit-forhandlingene i Storbritannia, samtalene mellom USA og Kina og rentemøte-referater.

– I Storbritannia blir det en spennende brexit-uke, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Usikkerhet svekker økonomien

Forrige uke la statsminister Boris Johnson frem et nytt forslag til brexitavtale. EU har satt 11. oktober som en frist for å komme til enighet, og har allerede gitt tydelige signaler om at de ikke er fornøyd med forslaget.

Mandag starter nye forhandlinger mellom partene. Johnson har sagt at han vil ut av EU med eller uten avtale 31. oktober, men Danske Bank tror likevel exiten vil bli utsatt og at det vil bli nyvalg rundt månedsskiftet november-desember.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Cicilie S. Andersen

– Vi ser nå tydelige tegn til at usikkerheten en uforløst brexit bidrar til, svekker britisk økonomi, sier Lie.

PMI-er både for industrien, service- og for byggesektoren i Storbritannia er nå under 50, noe som indikerer en oppbremsing.

– I løpet av uken får vi månedlige BNP-estimater for britisk økonomi, og der venter vi vil påvirkes av at britiske bedrifter forbereder seg på brexit ved å øke produksjonen til lagrene i tilfelle utmeldelsen vil gi problemer. Det vil, alt annet likt, kunne bidra til at aktiviteten i økonomien får et midlertidig løft, og at tallet kan synes bedre enn det grunnlaget egentlig er, sier Lie.

Nytt Kina-USA-møte

Torsdag og fredag denne uken er det duket for toppmøte mellom USA og Kina i Washington, D.C.

Danske Bank ser 60 prosent sannsynlighet for at resultatet av møtet blir en midlertidig avtale som går ut på at Kina øker sin import av amerikanske jordbruksvarer i bytte mot at USAs president Donald Trump utsetter tarifføkningene som var planlagt 15. oktober og igjen i desember.

– Vi har dog ingen store forventninger til at møtet vil resultere i noen omfattende avtale. Partene står for langt fra hverandre på en rekke områder, sier Lie.

Les også

«Månedens viktigste tall» skuffer

Ser etter nye signaler i rentereferat

Onsdag kommer referatet fra rentemøtet Federal Reserve holdt i september. Da kuttet Fed renten med 0,25 prosentpoeng, men Fed-medlemmene var delt på dette møtet, og det ble gitt få signal om ytterligere rentekutt.

Ifølge Lie har det ikke vært større uenighet mellom komitémedlemmene siden 2016.

Når referatet slippes, vil investorer trolig forsøke å finne flere svar på hvor dypt splittet komitémedlemmene var i sitt syn forrige måned, skriver Financial Times. Det er fra før kjent at ett av medlemmene ønsket renten enda lenger ned.

Man vil også se etter hint om hvilke tall som må skuffe for at flertallet vil stemme for et nytt kutt allerede i oktober, skriver analytikerne i Nordea Markets i sin rapport om uken som kommer.

Markedene priser nå inn 80 prosent sannsynlighet for rentekutt i oktober, ifølge Nordea Markets.

En rekke av Fed-medlemmene skal dessuten tale i løpet av uken, og også der vil det spennende være om det kommer noen signaler om ytterligere rentekutt, forklarer Lie i Danske Bank.

Les også

Trump-slakt etter rentekutt: – Bommer igjen!

Norske nøkkeltall og svake tyske tall

Her hjemme sparkes uken i gang med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2020 mandag. I løpet av uken får vi tall for både industriproduksjon, BNP og inflasjon.

Danske Bank venter at både industriproduksjon og BNP-indikatoren vil falle litt fra måneden før, altså juli, ettersom tallene som kommer nå er for august.

– PMI-en for norsk industri i september var overdrevent svak og overdriver oppbremsingen i industrien. Men vi tror likevel industriproduksjon for august vil falle med 0,4 prosent, fordi juli-tallene var såpass sterke. Det samme tror vi vil reflekteres i BNP-indikatoren også, hvor vi venter et fall på 0,3 prosent, måned til måned, sier Lie.

Les også

Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Danske Bank-strategen avslutter med å si at verdensøkonomien er i en slags «twilight zone» for øyeblikket.

– Vi står på grensen mellom å ha en moderat oppbremsing og at vi beveger oss inn i et område hvor resesjonsfrykten kan eskalere igjen. Det som taler for sistnevnte er at svakere global vekst gir økt sårbarhet for nye sjokk, eksempelvis eskalering av handelskrig, avtaleløs brexit eller økt spenning i Midtøsten. Vi ser tydelige tegn til kraftig oppbremsing i industrien globalt, som også har begynt å smitte over til servicesektoren – noe vi har sett allerede i USA og i eurosonen, Tyskland.

Tirsdag kommer tall for industriproduksjonen i Tyskland for august. Etter en svak utvikling så langt i år, venter Lie at disse tallene vil fortsette å være svake.

Les også

Frykter at brexit kan true norske lokalsamfunn

Les også

NHO urolige for norske bedrifter når britene kutter navlestrengen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. USA
 3. Industriproduksjon
 4. Inflasjon
 5. Rentemøte
 6. BNP
 7. PMI

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Fersk europeisk sentralbanksjef på plass

 2. Tyske industritall skuffer stort: – De harde dataene fortsetter å skremme

 3. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger, PMI-rush og fortsettelse i Brexit-forhandlingene

 4. Dette skjer denne uken: Rentemøter og brexit

 5. Dette skjer denne uken: Amerikansk PMI og norsk ledighet