Verdensrekord på Munch
Munch-trykket "De ensomme" ble solgt for nesten 6 millioner kroner på Sotheby's tirsdag - mer enn tre ganger over utropsprisen!
Prisen, som er rekord for et Munch-trykket, sier sitt om Munch-feberen som raser verden over etter at "Skrik" og "Madonna" kom til rette.
Under aksjonen, som startet klokken 14 i dag hos det eksklusive aksjonshuset Sotheby´s, gikk budene hett inntil det siste budet endte på 500.000 britiske pund (5,7 millioner kroner). Dermed var salgssummen på "De ensomme" mer enn tre ganger over prisestimatet på mellom 150.000 til 180.000 pund.
Den tidligere verdensrekorden på Munch-trykk ble satt da "Madonna" ble solgt for 5 millioner kroner på Grev Wedels plass i Oslo i fjor høst.
Overrasket
- Det er en voldsom interesse for Munch. Jeg skjønte at det ville gå høyere, men er veldig overrasket over at det gikk så høyt, sier leder for kunstavdelingen ved Blomqvist Kunsthandel, Morten Zondag, til Næringsliv24.
Når Næringsliv24 snakker med Zondag har han akkurat kommet ut fra Sotheby´s aksjonslokaler i London. Totalt var det syv Munch-trykk som gikk under hammeren hos Sotherby´s. Alle gikk langt over vurderingen.
Totalt sopte Munch-bildene inn over 7,5 millioner kroner! Både før og etter aksjonen, som tilbød 296 moderne og samtidstrykk, var det Munch som var på alles lepper.
Økt interesse
- Er det funnet av "Skrik" og "Madonna" som fører til prisrekorden?
- Interessen for Munch har vært der hele tiden. Det er vanskelig å få tak i gode arbeider for salg, men interessen er kanskje enda sterkere nå, sier Zondag.
Zondag jobber nå med å få tak i Munch-bilder som skal selges av Blomqvist.
- Vi har fått masse henvendelser fra folk som er interessert i Munchs kunst. Han er absolutt den største nå, sier kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen ved Blomqvist Kunsthandel til Næringsliv24.
Munchfeber
Funnet av de stjålne maleriene "Skrik" og "Madonna" har ført til Munch-feber ikke bare i Norge, men resten av verden. Direktør for kultur- og idrettsetaten, Gro Balas, har fått henvendelser om Munch-bildene fra alt fra colobiansk nærradio til de store innen verdenspressen.
- Det er når noe sånt skjer, at vi skjønner hvor stor Munch er utenfor Norges grenser. Jeg kan ikke si noe om verdien på kunsten har økt, men at Munch som merkevare i hvertfall ikke er mindre attraktiv, tror jeg at vi kan slå fast, sier Balas til Næringsliv24.
Lange køer
Mens de skadede Munch bildene "Skrik" og "Madonna" ble vist frem på Munch-museet, var besøkstallene skyhøye og køene lange. Folk kom fra hele verden for å se de tilbakevendte kunstskattene.
- Om interessen for Munch har økt på lengre sikt fordi bildene er funnet er for tidlig å si, men på kort sikt har de i allefall ført til enorm interesse for Munch, sier Balas.