MICHAEL JACKSON-FORMUEN: Arveoppgjøret kan ta årevis

Ingen oversikt over Beatles-rettighetene.

GJEMTE VEKK MILLIONER: Pop-legenden Michael Jackson gjemte vekk 34 millioner kroner.
Publisert:

Foreløpig hersker det kaos rundt Michael Jacksons formue og gjeld. Det mangler en definitiv oversikt, og skifteoppgjøret kan bli langvarig.

Michael Jackson hadde en årlig inntekt på hele 19 millioner dollar fra royalties. 12 millioner av det var fra hans egen musikalske produksjon.

Men det var også alt, med mindre han stilte opp på konserter. Problemet var at han "brukte penger som en arabisk prins, men uten de kontinuerlige oljeinntektene", som Wall Street Journal (WSJ) skriver om ham.

Les også: Etterlater seg gigantgjeld

Hvem arver?

Michael Jackson skal det siste året ha planlagt å overføre sin eierandel i godset Neverland over til sin mor og sine tre barn. Det er ikke klart hvorvidt det faktisk har blitt gjort, eller om godset blir en del av oppgjøret med kreditorene, i følge Timesonline.

Det er heller ikke klart hvorvidt det i det hele tatt finnes et testamente.

Om det ikke finnes et testamente, er det Californias ordinære arveregler som gjelder. I så fall vil hans tre barn, unnfanget med tre forskjellige mødre, i utgangspunktet dele alt. Om det faktisk ender slik, er en annen sak.

Kataloghai

Popkongen gjorde i alle fall én virkelig god investering i sitt liv. Han kjøpte musikkporteføljen til ATV Music Publishing i 1985, som inkluderte rettighetene til 259 Beatles-sanger.

Han la ikke engang inn høyere bud enn konkurrentene, men dro i stedet til Australia og gjennomførte en privat konsert for selgeren. Dermed holdt de 47,5 millionene dollar han var villig til å betale.

Senere solgte han halvparten til Sony, for 150 millioner dollar. I dag er det anslått at Jacksons andel i ATV alene er verdt minst én milliard dollar.

Les også: Albumsalget rett til værs

Om få år overføres også rettighetene til Jacksons egne sanger til selskapet, noe som betyr en ytterligere verdiøkning.

Det er med sikkerhet i dette at Jackson har kunnet ta opp stadig nye millionlån.

Neverland

Ved siden av rettigheter til mye av Beatles sine låter, er godset Neverland i California antagelig det eneste av virkelig stor verdi Jackson eide.

Han kjøpte det for 19,5 millioner dollar etter gigantsuksessen med albumet Bad i 1987. På det meste arbeidet det 150 mennesker der, og de årlige utgiftene til lønn var alene på over 10 millioner dollar.

Godset skulle være et eventyrland for barn i alle aldre. For Jackson ble godset et mareritt.

Les også: Jackson har solgt Neverland

I dag står de to helikopterlandingsplassene tomme og berg og dal-banene borte. Det samme er orangutangene og elefantene fra den private dyrehagen. Men fortsatt står den dobbeltsporede jernbanen med eget damplokomotiv på den 2600 mål store tomten.

Da han ble frikjent i den siste av overgrepssakene i 2005, sverget han på at han aldri skulle dra tilbake til Neverland. I stedet ble halvparten solgt til eiendomsfirmaet Colony Capital LLC.

Før jackson døde, var planen å pusse opp og selge. Det ble anslått at det kan dra inn så mye som 80 millioner dollar, i følge WSJ. Halvparten av det tilfaller nå boet etter Jackson.

Bundet opp

Eierskapet til Beatles-låtene lå ikke hos Michael Jackson direkte. Han satte opp en trust da han kjøpte dem i 1985, og overførte kontrollen dit.

En trust er en type kommersiell stiftelse som har som oppgave å forvalte kapital til fordel for noen eller noe.

Det er denne trusten det hersker størst usikkerhet rundt nå. Den britiske tabloidavisen The Mirror har på et tidspunkt til og med spekulert i hvorvidt pengene trusten får inn, faktisk kommer til å tilfalle Paul McCartney

Trusten er antagelig beskyttet mot kreditorene. Men uten verdiene der, kan det bli umulig for kreditorene å få tilbake det Jackson skylte dem. Dermed kommer den til å stå sentralt i arveoppgjøret.

- Usikkerheten rundt dette betyr starten på en langvarig strid, sier Brian Oxman, en av Jackson-familiens advokater, til CBS.

Dermed kan arvingene, hvem de nå er, antagelig vente seg en langvarig prosess før de ser noe til pengene.

Les også:
Kongen av pop er død
Albumsalget rett til værs
Stort tap for konsertarrangøren

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: