Presidentvalg i Brasil i dag: – Handler om hvem som blir mislikt minst

Søndag er det duket for presidentvalg i Brasil.

LEDER: Populisten Jair Bolsonaro ligger an til å vinne presidentvalget i Brasil. Søndag går brasilianerne til stemmeurnene.

Foto: Ricardo Moraes AFP
  • Nina Tuv
Publisert:,

Mange anser presidentvalget i Brasil, som går av stabelen søndag, som det viktigste i landets historie siden de gikk tilbake til demokratiet for tre tiår siden.

Valgkampen har vært spesielt dramatisk. Populisten Jair Bolsonaro, som kalles «Tropenes Trump» og ligger an til å vinne, var nær å stryke med da han ble knivstukket i september.

Bolsonaro er tidligere militæroffiser og tilhører den radikale høyresiden. Han har vunnet støtte med løfter om å fengsle korrupte lovgivere og gjøre det enklere for politiet å skyte narkotikasmuglere, ifølge CNBC.

Hans rival er Arbeiderpartiets Fernando Haddad, som tok over for Luiz Inacio Lula da Silva da sistnevnte i april fikk ni års fengsel i en svær korrupsjonsskandale som involverer mange av landets politikere.

Bolsonaro fikk langt flere stemmer enn Haddad i første runde av valget, men gapet mellom dem har minsket siden.

Mange unge brasilianere frykter at Bolsonaro kan bringe tilbake et autoritært regime i landet. Han er blitt kalt både rasist, kvinnehater og homofob av sine motstandere, ifølge NTB.

– Dette valget handler egentlig om hvem som blir mislikt minst, sier Brasil-analytiker Robert Wood i Economist Intelligence Unit.

– Men med mindre det kommer noen sjokk vil Bolsonaro vinne.

Les også

Tusenvis av brasilianere demonstrerer mot sensur før skjebnevalget

Pensjonsreform og miljøpolitikk

Pensjonsreform og miljøpolitikk er blant de mest pressende sakene i landet.

Bolsonaro har foreslått å trekke Brasil, som huser omtrent 60 prosent av Amazonas, ut av Parisavtalen dersom han vinner fordi dagens miljøpolitikk «kveler landet».

Ingen av kandidatene er heller spesielt interessert i å ta tak i pensjonsreformen, ifølge CNBC.

Reformen er sårt tiltrengt, men også konfliktfylt, ettersom brasilianerne frykter at pensjonsalderen skal øke. Samtidig har myndighetene et akutt behov for å bedre balansen på statsbudsjettene.

Markedet vil antagelig reagere positivt når valget er overstått, sier Carlos Caicedo i IHS Markit. Han spår imidlertid at det etter to-tre måneder vil snu til å bli en berg-og-dalbane.

Brasilianske aksjer til værs

Indeksen iShares MSCI Brazil ETF, som følger brasilianske aksjer, har steget 18 prosent i oktober, ifølge CNBC. Bovespaindeksen er opp mer enn 8 prosent. Samtidig har globale aksjer falt 9 prosent i oktober.

At man nå får et endelig utfall av det skjebnesvangre valget tar aksjemarkedet som gode nyheter, mener analytikere.

– Aksjemarkedet har talt, og det forteller oss at Bolsonaro kommer til å vinne, sier Daniel Osorio i Andean Capital Advirsors til CNBC.

Han understreker at det ikke er Bolsonaro i seg selv som driver økningen, men det faktum at Haddad ikke gjør det.

– Markedet er veldig lei av hans parti som leder av Brasil, sier Osorio.

Brasils økonomiske problemer, sammen med økende kriminalitet og rekordhøy drapsrate i 2017, har gjort Bolsonaro mer fristende som president for brasilianerne.

Haddads parti har styrt landet i lang tid. De har sørget for et enormt budsjettunderskudd og et lite bærekraftig pensjonssystem. Underskuddet økte fra 3 prosent av BNP i 2013 til 8 prosent i fjor.

Partiet satt også i regjering under landets verste resesjon i historien. Arbeidsledigheten har fremdeles ikke hentet seg inn, og ligger for øyeblikket på 12 prosent.

Les også

Lula dømt til fengsel i ni år i Brasil

Les også

Petrobras-sjefer ilagt bøter på 620 millioner kroner

Les også

USA stanser kjøttimport fra Brasil

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Valgvinner Bolsonaro lover å endre Brasils skjebne

  2. Haddad tar innpå Bolsonaro i Brasil

  3. Betalt innhold

    Satser Equinor milliarder på en kristen cowboy?

  4. Annonsørinnhold

  5. Bolsonaro tatt i ed som Brasils president

  6. Brasil kan få ny pensjonsreform – porteføljeforvalter ser stor oppside