Dette skjer denne uken

Coronavirusets påvirkning på verden vil prege markedene også denne uken.

Publisert: Publisert:

Norge går mandag inn i den andre uken hvor store deler av landet er stengt ned. Dermed er det liten tvil om at nettopp smittespredning og krisepakker kan bli de viktigste hendelsene også denne uken.

– Nyheter om coronaviruset vil fortsatt være viktig, særlig tegn om begrensning eller akselerasjon av pandemien i land som ikke er fullstendig nedstengt enda, skrev Nordea Markets i forhåndsomtale av den kommende uken.

Søndag kveld la regjeringen frem en ny krisepakke. Forslaget innebærer å gi ut lånegarantier på totalt 100 milliarder kroner, gjennom to ulike løsninger.

Mandag er det ventet at vi får en avklaring på om partiene på Stortinget har kommet frem til et forlik om den første krisepakken regjeringen la frem før helgen. Søndag kveld ble det opplyst at forhandlingene ville pågå gjennom natten.

Les også

Sjeføkonom om USAs krisekutt: – Dette var dagen da renter døde

Avlyste rentemøter

Ellers kan det nevnes at det var ventet to spennende rentemøter i henholdsvis Norges Bank og Federal Reserve denne uken. Men disse er nå avlyst etter at begge de to sentralbankene har gjort såkalte krisekutt gjennom de siste dagene.

Sent søndag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken renten med et helt prosentpoeng og fikk med det nullrente.

– Nå er det alle mann til pumpene, der myndighetene gjør sitt, sa seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24 sent søndag kveld.

Nye kutt fra Fed har vært priset inn i markedet etter at sentralbanken for i underkant av to uker siden også kuttet renten. Også den gangen var det utenfor et ordinært rentemøte.

– Dette viser bare at de ønsker å være ute så tidlig som mulig, fremhevet Hov.

Fredag var det Norges Bank her hjemme som kom med et overraskende rentekutt. Styringsrenten ble da satt ned 0,50 prosentpoeng til 1,0 prosent.

– Selv i de verste scenarioene, så går det bra til slutt, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til E24 da.

Les også

Monsterkutt fra Fed: – Alle mann til pumpene

Finansminister-møte i eurosonen

Krisekuttene gjør at man denne uken må se etter andre mulige nyheter.

Mandag er det ventet at finansministrene i eurosonen skal diskutere muligheten for å stimulere økonomien i forbindelse med corona-krisen. Det er uklart hva som kan komme ut av dette møtet.

Sentralbanksjef Christine Lagarde i Den europeiske sentralbanken (ESB) skuffet markedene forrige uke ved å avstå fra rentekutt som svar på krisen. I stedet ba sentralbanken om kraftig og koordinert hjelp fra EU-landene for å komme seg ut av situasjonen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om