Presidentvalget i USA

Biden og Sanders ruster seg til ny dyst

Joe Biden har skaffet seg et forsprang på Bernie Sanders i Demokratenes nominasjonskamp, og lille supertirsdag møtes de to til dyst i seks nye delstater.

Tidligere visepresident Joe Biden (t.h.) har vind i seilene og har sikret seg et forsprang i Demokratenes nominasjonskamp, men sosialdemokraten Bernie Sanders (t.v.) har ikke gitt opp håpet om å bli partiets presidentkandidat.

Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB-Nils-Inge Kruhaug
Publisert: Publisert:

Alle stemmene fra supertirsdag 3. mars er ennå ikke talt opp, men Joe Biden sikret seg klart flest og har nå støtte fra 664 delegater.

Sanders har vunnet 573 delegater, og begge er dermed langt unna de 1.991 som trengs for å vinne i første runde under partiets landsmøte i Milwaukee i juli.

Tirsdag skal det holdes nominasjonsvalg i seks nye delstater, blant dem Michigan der Sanders stikk i strid med meningsmålingene vant over Hillary Clinton i 2016.

Kan bli avgjørende

I Michigan kjempes det om hele 125 delegater, og fire av de fem siste meningsmålingene i delstaten gir Biden et klart forsprang.

Dersom Biden gjør et brakvalg i Michigan, kan det bli endepunktet som knekker Sanders, mener USA-kjenner Jan Arild Snoen.

Dersom det blir tilnærmet jevnt løp mellom de to i Michigan, faller avgjørelsen trolig først i Florida 17. mars. Der har Biden ifølge meningsmålingene tre til fire ganger så stor oppslutning som Sanders og vil dermed stikke av med et klart flertall av de 219 delegatene det skal kjempes om.

Alene på venstresiden

Med Elizabeth Warren ute av nominasjonskampen er sosialdemokraten Bernie Sanders alene igjen om å fri til de mest progressive velgerne.

Warren trakk seg torsdag, men har ennå ikke kommet med noen støtteerklæring til Sanders.

Mange av Sanders' tilhengere har imidlertid lite til overs for Warren, og mener at hun burde ha trukket seg langt tidligere og gitt sin tilslutning til senatoren fra Vermont.

Snoen utelukker imidlertid ikke at de to kan finne sammen, at Sanders lanserer Warren som sin visepresidentkandidat og at de fleste av hennes velgere dermed støtter ham.

Ifølge Washington Post har de to kandidatenes støttespillere alt diskutert et slikt mulig samarbeid, men uten at det er oppnådd enighet eller fattet noen beslutning.

Biden får drahjelp

Joe Biden har derimot fått drahjelp både fra Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Beto O’Rourke og Michael Bloomberg, som alle ha trukket seg fra nominasjonskampen og gitt sin støtte til den tidligere visepresidenten.

Sistnevnte kan med sin milliardformue bli en svært viktig støttespiller for Biden, som har slitt med å fylle valgkampkassa.

Sanders har flere ganger langet ut mot Biden og blant annet kritisert ham for å ta imot penger fra 60 dollarmilliardærer, mens han selv har mottatt mesteparten av pengestøtten i form av små bidrag fra vanlige amerikanere.

– Dette er arbeiderklassens kampanje, den blir drevet av arbeiderklassen og for arbeiderklasse, sa Sanders på et valgkampmøte i Phoenix torsdag.

Uenige om strategi

Ifølge informerte kilder nyhetsbyrået AP har snakket med, hersker det imidlertid uenighet i Sanders-leiren om strategien videre.

Valgkampleder Faiz Shakir vil angivelig gi de svært taleføre kongresskvinnene Alexandria Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib en mer framtredende rolle, noe som vil kunne lokke flere progressive velgere til urnene.

Rådgiveren Jeff Weaver mener Sanders i stedet bør fiske etter stemmer fra mer moderate velgere, blant andre de som har gitt sin støtte til Warren.

Bare ni av de 535 representantene i Kongressen har hittil offentlig gitt sin støtte til Sanders, mens Biden har vunnet støtte fra 26 bare den siste uka.

– Når man fører krig mot det politiske establishmentet, er det vanskelig å finne støtte fra dem, sier Neil Sroka i organisasjonen Democracy For America til AP.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. USA
 3. Bernie Sanders
 4. Joe Biden
 5. Amerikansk politikk
 6. Elizabeth Warren
 7. Michael Bloomberg

Flere artikler

 1. Bernie Sanders trekker seg fra nominasjonskampen

 2. Elizabeth Warren trekker seg fra nominasjonskampen

 3. Nå starter kampen om å bli Trumps utfordrer

 4. Buttigieg leder Iowa-nominasjonen

 5. Spekulasjonene i full gang om hvilken kvinne Biden vil ha som visepresidentkandidat