Statsminister Johnson vil ha nyvalg 15. oktober

Boris Johnson ba Labour støtte til å holde nyvalg 15. oktober da han onsdag møtte til sin første spørretime som Storbritannias statsminister.

SPØRRETIME: Boris Johnson stilte i spørretimen i det britiske underhuset onsdag. Bildet er tatt fra en videooverføring.

Foto: AP
Publisert:

Det første spørsmålet var en utfordring til Johnson om å la folket få siste ord i brexitspørsmålet. Statsministeren svarte med sin velkjente formulering om at regjeringen fortsatt er forpliktet til å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Statsministeren kom også med kritikk mot parlamentarikerne som tirsdag vant første runde i kampen for å hindre en hard brexit. Johnson mener motstanden i Parlamentet svekker regjeringens posisjon i Brussel og gjør en hard brexit mer sannsynlig.

Les også: (+) Hvordan forbereder man seg på det uunngåelige tidspunktet når volatiliteten eksploderer?

Labour-leder Jeremy Corbyn ba Johnson redegjøre for hvilke forslag han har lagt fram for EU og viste til at en rekke ledere i EU-land sier britene fortsatt ikke har kommet med noen konkrete nye forslag.

– Min ærede kollega vet at man ikke forhandler i full offentlighet, men vi har gjort store fremskritt, sa Johnson og beskyldte Corbyn for å undergrave forhandlingene.

– Jeg skjønner ikke hvordan jeg kan beskyldes for det når det ikke er noen forhandlinger. Taktikken deres er bare å la tiden renne ut, lød Corbyns replikk.

Les også

Boris Johnson har mistet flertallet i Parlamentet

Les også

Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg

Les også

NHO etterlyser norsk avtale om tjenester ved brexit

Her kan du lese mer om